HomeHovedretter Fisk Torskefilet med sydlandsk salsa

Torskefilet med sydlandsk salsa

Comments : 2 Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , ,

De fleste som Tantemat kjenner er mest glad i fisk, og for mange er det torsk som troner på toppen. Derfor får du her oppskrift på torskefilet med en sydlandsk vri, nemlig med tilbehør i form av en varm salsa med blant annet tomater, oliven, hvitløk og chili. Tantemat synes chili passer til det aller meste, men du kan trygt droppe den om du vil, for salsaen har allikevel masse smak.

Med denne oppskriften er det lurt å starte med å salte fisken, og så lager du varm salsa og tilbehør (presset potet eller potetmos) mens fisken først ligger til salting og siden skal bakes i ovnen. På den måten blir alt ferdig omtrent samtidig. Enten du lager presset potet eller potetmos, er det en fordel å bruke mandelpoteter. De smaker nydelig, trenger kort koketid og er passe melne. Søk på potetmos på Tantemat, så finner du forskjellige oppskrifter. Pressede poteter lager du enkelt ved å skrelle mandelpoteter (ca. 1,2 kg til 4 personer), dele dem opp i mindre biter og koke dem møre i så lite vann som mulig. Tøm så av vannet og press potetene med en potetstappe, så har du pressede poteter! Det tar ikke mange minuttene.

Til denne retten kan du enten bruke hel filet, der du må passe på å fjerne alle ben, eller kjøpe ferdige loins. Sistnevnte er endel dyrere enn en filet, men mye mer lettvint. Med en filet trenger du mer tid til å rense og litt kortere baketid i ovnen. Med loins bruker du ikke tid på rensing, men fisken trenger litt lengre tid i stekeovnen.

 

 

TORSKEFILET MED SYDLANDSK SALSA

TID: 45-50 minutter

Til 4 personer

 

 

TORSKEFILET

 

Du trenger:

 

 

 • 1,2 kg torskefilet eller 1 kg torskeloins (Tantemat har her brukt vanlig filet)
 • 4-6 ss fint salt
 • Eventuelt litt sort pepper til å kverne over
 • Olje til pensling

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 180ºC.

Hvis du bruker en hel filet, fjern alle ben fra fileten, men behold skinnet på. Når du beholder skinnet på holder fiskestykkene seg bedre sammen. Del fisken opp i passende serveringsstykker.

Fordel saltet jevnt utover fiskestykkene, som vist på bildet over, og la den ligge i romtemperatur i 15 minutter. Skyll av saltet og tørk fisken. Ved å salte fisken på denne måten blir den fastere og får bedre smak.

Legg torskestykkene med skinnsiden ned på en stekeovnsplate med bakepapir. Pensle litt olje på fisken. Om du ønsker det, kan du kverne over litt sort pepper. Bak dem på midterste rille i ovnen. Filetstykker trenger 15 min., mens loins kan ligge 18-20 min. Sjekk om de flaker seg når du trykker forsiktig på dem med baksiden av en gaffel, da er de ferdig og klar for servering.

 

 

SYDLANDSK SALSA

 

Du trenger:

 

 

 • 16 små løk, for eksempel sjalottløk
 • 400 gr søte, små tomater
 • 1,5 dl hakket persille
 • 150 gr sorte oliven uten sten
 • 150 gr soltørkede tomater i olje
 • 2-4 fedd hvitløk
 • 1-2 røde eller grønne chili (kan sløyfes)
 • 1-1,5 dl olivenolje (la gjerne opptil halvparten være oljen som de soltørkede tomatene har ligget i)
 • 1 klype flaksalt

 

 

Slik gjør du:

Rens sjalottløken og del den i skiver. Rens hvitløken og del den opp i tynne skiver. Del ferske, små tomater og oliven i to og skjær de soltørkede tomatene i mindre biter. Rens chili for frø og skjær i tynne strimler.

Varm oljen til noe over middels varme og surr først løk og hvitløk til det blir blankt. Ha i de øvrige ingrediensene utenom persillen og la det bli gjennomvarmt. Bland inn persillen når alt er varmt, knus en klype flaksalt over og så er salsaen klar for servering!

Legg opp fisken, gjerne på oppvarmet tallerken eller serveringsfat, hell salsaen over og server! Det smaker godt med pressede, nykokte mandelpoteter til, som Tantemat har brukt her, eller potetmos.

Sett frem flaksalt og pepperkvern, så alle kan krydre etter behov på egen tallerken. Sett også gjerne frem en god olivenolje til å ringle over, om noen har lyst på det.

 

 

Vel bekomme!

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Elin Holand
  april 16, 2017 at 9:00 am

  Jeg er så imponert. Du/dere har virkelig jobbet fram mange nye fine oppskrifter. Flott med nye oppskrifter på torsk!

  • tantemat
   april 16, 2017 at 9:28 am

   Hei, Elin! Torsk er jo så godt, så det er viktig å kunne variere litt! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *