HomeForretter Kamskjell med gulrotpure

Kamskjell med gulrotpure

Posted in : Forretter, Kamskjell on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Kamskjell er en delikat råvare, og særlig når du får kjøpt dem fersk i sesongen, da smaker de aller best! (Se TIPS 1 til slutt i innlegget, angående sesong). Når du åpner skjellet ligger det der, lubbent, og forhåpentligvis med en nydelig, gulrotrød rogn ved siden av. Begge deler må håndteres forsiktig og trenger veldig kort varmebehandling, det er bare såvidt de skal innom stekepannen. Som helst bør være av jern, så du får den skikkelig varm. Og gjerne en grillpanne!

Kamskjell har, som annen sjømat, en fin sødme, og den understrekes her med en gulrotpure ved siden av. Samtidig passer gulrotens rødoransje farge perfekt til fargen på kamskjellrognen. Med grønn vårløk strødd over blir dette en forrett med både fine farger og fin smak! Riktig noe å glede seg til når du skal unne deg selv noe ekstra godt!

Det er heller ingen ting i veien for at du kan bruke frosne kamskjell, men da får du ikke med rognen. Beregn istedet 2-3 kamskjell på hver. Frosne kamskjell tåler også litt lenger tid i stekepannen enn de ferske. Uansett er det snakk om høyst 1/2 minutt på hver side. Husk at frosne skjell bør tines i kjøleskap natten over.

Siden dette er en riktig koserett er oppskriften beregnet til 2 personer, men det er bare å oppskalere om du skal servere til flere.

I denne retten bør du starte med å rense kamskjellene slik at de ligger klar til varmebehandling. Deretter lager du gulrotpureen og holder den varm mens du steker kamskjell og rogn. Kutt gjerne noen biter av det grønne av vårløken på forhånd, slik at det ligger klart til å strø over. Forretten bør serveres straks kamskjellene og rognen er ferdig stekt.

 

 

 

 

KAMSKJELL MED GULROTPURE

TID: Ca. 30 minutter, pluss tid til rensing av skjellene.

Til 2 personer:

 

Du trenger:

 

 

  • 2-4 ferske kamskjell (1-2 pr. person)
  • 3 mellomstore gulrøtter
  • 1 stilk vårløk
  • Salt
  • Pepper
  • Spisskummin

Litt olje til å pensle kamskjellene med.

 

 

Slik gjør du:

 

RENSING AV KAMSKJELL

Åpne kamskjellene forsiktig med en skarp kniv. (Se TIPS 2 til slutt i innlegget om hvordan du kan finne informasjon om rensing av skjell). Fjern alle seige hinner, og pass også på å fjerne den seige, lille muskelen som ligger på siden av den store muskelen. Tørk kamskjell og rogn forsiktig med tørkepapir.

 

 

 

GULROTPURE

Skrell gulrøttene og skjær dem opp i små biter. Ha dem i en kasserolle og fyll på så mye vann at det såvidt dekker. Legg på lokk og la det koke opp. Ta av lokket og la det koke til gulrøttene er møre og vannet er nesten fordampet, 5-10 minutter. Hvis vannet fordamper før gulrøttene er møre, kan du fylle på litt. Når gulrøttene er møre tømmer du av det vannet som eventuelt er igjen. (Se TIPS 3 til slutt i innlegget, angående koking av gulrøtter).

Kjør gulrøttene til pure med en stavmikser og smak til med salt, pepper og en liten klype spisskummin. Legg på lokket og hold pureen varm mens du steker kamskjellene.

 

 

STEKING AV KAMSKJELL OG ROGN

Pensle kamskjell og rogn med olje og krydre forsiktig med salt, pepper og spisskummin. Stek raskt på hver side på sterk varme i en jernpanne eller grillpanne. De må gjerne stekes to ganger på hver side, men da må du snu dem enda raskere! Kamskjell skal på ingen måte gjennomstekes, men bare få en forsiktig stekeskorpe.

 

 

Legg 3-4 spiseskjeer gulrotpure på en tallerken og legg kamskjell og rogn oppå. Strø over vårløk, pynt med en liten kvast sitronmelisse og ringle litt god, extra virgin olivenolje rundt.

Sett gjerne frem flaksalt og en pepperkvern så hver enkelt kan etterkrydre etter egen smak, og sett også fram en god olivenolje til å ha over, for den som ønsker det!

 

Så er forretten klar til å nytes! Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Sesongen for ferske kamskjell varer fra slutten av september til begynnelsen av april, men varierer litt mellom landsdelene, etter gytesesong. Søk på nettet («kamskjell sesong») for å finne ut mer om dette.

 

TIPS 2: Tantemat anbefaler at du søker på nettet etter instruksjon om hvordan du skal rense kamskjell. Ved å skrive «rensing av kamskjell» får du opp forklaringer både med bilder og video på hvordan du skal gjøre det.

 

TIPS 3: Grunnen til at Tantemat koker med så lite vann som mulig, er at man tar bedre vare på næringsstoffene i gulrøttene (og andre grønnsaker, for den saks skyld) når man koker i lite vann. Desto mer av vannet som er kokt inn i gulrøttene og desto mindre du tømmer ut, desto mer beholder du av de gode næringsstoffene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *