HomeHovedretter Ovnsbakte lårskiver av lam med sopp og grønnsaker

Ovnsbakte lårskiver av lam med sopp og grønnsaker

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lam hører påsken til og er enkelt å tilberede. Ikke minst når du kan sette det inn i ovnen på lav varme og la middagen stå og godgjøre seg i flere timer mens du er ute på tur eller gjør noe annet hyggelig. Om du ønsker å lage middagen på kortere tid er det også mulig. Det er bare å øke temperaturen, så går det raskere. Du får tre valg med hensyn til hvor lang tid det skal ta, så finn ut hva som passer for deg.

Ovnsbakt kjøtt blir herlig mørt, og når både kjøtt og grønnsaker bakes sammen vil smakene blande seg og gå opp i en høyere enhet! Server potetmos til, og du har en smakfull og rustikk påskemiddag! Søk på potetmos på Tantemat, så finner du flere å velge blant. Om du ikke har en ildfast form med lokk som Tantemat, kan du i stedet bruke en dyp stekeovnsform og aluminiumsfolie. Bruk to lag, og husk å dekke til så tett og godt som du kan.

I denne retten har Tantemat brukt fåresopp fra høstens soppturer. Den ligger ferdig forvellet i fryseren og er bare å ta opp og tine. Kanskje har du også fåresopp i fryseren? Eller kanskje skrubb? Hvis ikke, er sjampinjong en god erstatning.

 

 

OVNSBAKTE LÅRSKIVER AV LAM MED SOPP OG GRØNNSAKER

TID til kutting: Ca. 1 time.

TID i ovnen: Ved 110ºC 4-5 timer, 180ºC: 2 timer, 200ºC: 1,5 time.

 

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1,5 kg lam lårskiver med ben + 1 ts salt, 1/2-1 ts sort pepper, 1 ts knust, tørket oregano, 1 ss olje og 1 ss smør til å brune kjøttet i
 • 250  gr forvellet fåresopp eller skrubb (tilsvarer ca. 450 gr fersk sopp), eller ca. 200 gr fersk sjampinjong + 1/2-1 ts salt og 1/2 ts pepper og 1 ss sitronsaft. (Se TIPS nederst i dette innlegget angående fåresopp).
 • 4 paprika (gjerne forskjellige farger)
 • 1 liten grønn eller gul squash
 • 1 nett (ca. 250 gr) småløk, for eksempel sjalottløk
 • 2 store tomater
 • 2-4 fedd hvitløk
 • 2 røde chili (kan sløyfes)
 • 1,5 dl hvitvin eller eplemost
 • 2 ts tørket, knust oregano
 • 1/2 ts pepper
 • 1/2 ts salt
 • 3 + 1 ss nypresset sitronsaft
 • 4 + 2 ss god olivenolje (bruk gjerne halvparten av hver av vanlig olivenolje og olivenolje med sitronsmak)

Grønne urter til å drysse over, for eksempel persille eller timian

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på ønsket temperatur, se under TID på begynnelsen av oppskriften.

La gjerne kjøttet hvile en time på kjøkkenbenken før du skal brune det, så unngår du at pannen blir avkjølt  og kjøttet blir «kokt» istedet for pent brunet. Tantemat foretrekker alltid å bruke en jernpanne til kjøtt, siden den kan bli skikkelig varm og gir fin bruning.

Ha olje og smør i pannen og vent med å legge i kjøttet til smøret slutter å bruse og begynner å bli brunt. Krydre lårskivene med salt, pepper og oregano og brun dem godt på begge sider. Legg dem over på et fat og ha forvellet fåresopp eller skrubb i pannen. Krydre med salt og pepper og ha i sitronsaften. La soppen steke 1-2 minutter og trekke til seg væske. Rør jevnlig. Bruker du fersk sjampinjong deler du den i  skiver eller biter og lar den steke til all væsken har kommet ut før du har i krydder og sitronsaft og steker den i 1-2 minutter. Ha soppen over på et fat, kok ut pannen med ca. 1/2 dl vann og hell det over.

Rens paprika for frø og skjær dem opp i mindre biter. Del squash opp i fire på langs og skjær opp i mindre biter. Rens småløken for skall og behold dem hele. Del tomatene opp i båter. Rens chili for frø og skjær dem opp i tynne strimler. Rens hvitløken for skall og skjær dem opp i tynne skiver, eller finhakk dem.

Legg paprika, squash, småløk og tomater i en ildfast form. Strø over knust oregano, salt og pepper. Fordel 3 ss sitronsaft og 4 ss olje over grønnsakene.

 

 

Legg de brunede lårskivene oppå grønnsakene og fordel hvitløk, chili og sopp over kjøtt og grønnsaker. Fordel 1 ss sitronsaft og 2 ss olivenolje over kjøttet. Tøm hvitvinen/eplemosten i formen.

 

 

Legg lokk på formen og sett den inn på midterste rille eller i nedre del av stekeovnen, avhengig av hvor høy formen din er, og la kjøttet bakes i 1,5-5 timer, avhengig av hvilken temperatur og tid du har valgt. Når kjøttet er ferdig tar du det  ut av ovnen og lar det hvile i noen få minutter før servering, med lokket på formen.

Dette er en rustikk rett, så server direkte fra formen. Strø over ferske urter og ha gjerne potetmos til, så har du en deilig påskemiddag! Og glem ikke å sette frem salt (gjerne flaksalt) og pepperkvern, så hver enkelt kan etterkrydre etter egen smak! Har du lyst på rødvin til så prøv en spansk, det går alltid bra til lam!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Bruker du fåresopp, kjenner du sikkert til at den endrer farge. Under forvelling blir den gul, som du ser på bildet med alle ingrediensene. Når den senere varmebehandles skifter den farge og blir mørk brun, men smaken og konsistensen er den samme, altså like god.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *