HomeHovedretter Kjøttboller med gresk salat og tzatziki

Kjøttboller med gresk salat og tzatziki

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kvernet kjøtt/kjøttdeig on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , ,

Tantemat husker godt første ferietur til Hellas tidlig på 1980-tallet og møtet med gresk mat. Litt spesiell, men likevel spennende! Ikke minst var den greske salaten en opplevelse, med solmodne tomater og rødløk som nesten smakte søtt. Det var helt utrolig og veldig ulik den smaken Tantemat var vant med fra Norge! Og selv om både smaken på og utvalget av norske grønnsaker, særlig tomater, er blitt radikalt bedre enn den gang, kan det likevel ikke måle seg med de solmodne godsakene som de har tilgang til på sydligere breddegrader. Men vi får bruke de grønnsakene vi har og etterligne så godt vi kan! Her får du i alle fall oppskriften på en klassiker: kjøttboller (med en gresk vri) sammen med gresk salat og yoghurt- og agurksausen tzatziki.

Tantemat anbefaler at du begynner med tzatziki. Har du mulighet så lag den gjerne dagen før, slik at den kan stå lenge og smaken få utviklet seg. Husk at hvis du bruker norsk yoghurt istedenfor gresk, bør den stå og siles av natten over før du skal bruke den.

Dressingen til salaten kan også lages i god tid eller dagen før.

Tantemat synes det er mye mer praktisk å steke kjøttboller i stekeovnen istedenfor i stekepanne. Dessuten passer det godt å lage salaten mens kjøttbollene står i ovnen. Forøvrig er disse kjøttbollene glutenfrie siden de spes med potetmel, og kan dermed også spises av dem med glutenallergi!

 

 

 

KJØTTBOLLER MED GRESK SALAT OG TZATZIKI

Denne oppskriften er nok til 6 personer

TID:

Tzatziki: Ca. 20-30 minutter til riving, kutting og blanding + ca. 1 time til avrenning av agurken. Tantemat bruker gresk yoghurt, som kan brukes direkte, men hvis du bruker norsk yoghurt bør den siles av over natten for å få den tykk og fyldig.

Kjøttboller: Ca. 50-60 minutter + 25-30 minutter i stekeovnen.

Gresk salat og dressing: Ca. 15-20 minutter til salaten + et par minutter til å blande dressingen.

 

 

TZATZIKI

 

Du trenger:

 

 

  • 0,5 l gresk yoghurt (bruker du norsk, husk å sile den av over natten gjennom et sileklede eller kaffefilter)
  • 1 agurk (ca. 350 gr) + 1 ts finsalt
  • 2-3 hvitløksbåter
  • 1/4 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • 2 ts sitronsaft
  • Evt. 1 ts sukker for å avrunde smaken
  • Evt. tørket eller fersk mynte

 

 

Slik gjør du:

Ha yoghurten i en stor bolle.

Skyll agurken og skrell av noen striper av skallet med en ostehøvel og riv den grovt på et rivjern.

 

 

Bland finsaltet med den revne agurken, ha det over i et dørslag og la det stå en times tid for at fuktigheten fra agurken skal få renne ut.

 

 

Etter at det har stått en times tid kan du bruke en tresleiv eller hendene og presse på agurken så du får ut mest mulig vann. Ha den så i bollen med yoghurt.

Ha i presset hvitløk, salt, pepper og sitronsaft og bland godt. Smak om du vil ha i mer krydder eller sitronsaft. Bland gjerne inn sukker til slutt for å få en rundere smak.

Tantemat synes mynte smaker godt i tzatziki, og bruker 1 ts knust, tørket mynte eller 1 ss hakket, frisk mynte i sausen. Du kan også bruke mer, om du ønsker det. Pynt gjerne sausen med litt drysset mynte på toppen, tørket eller frisk.

 

 

Ha tzatzikien i en serveringsskål og la den stå i kjøleskapet frem til servering.

 

 

 

KJØTTBOLLER

 

Du trenger:

 

 

  • 600 gr karbonadedeig
  • 2 ts salt
  • 1 egg
  • 3 dl melk
  • 3 ts potetmel
  • 1 ts pepper
  • 2 ts knust oregano

 

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200ºC.

Ha karbonadedeig og salt i en foodprocessor og kjør noen runder.

Visp sammen egg, melk, potetmel, pepper og oregano og spe karbonadedeigen med dette, litt om gangen. Kjør slik at det blandes godt mellom hver gang. NB! Husk å vispe ofte i melkeblandingen slik at potetmelet ikke blir liggende igjen på bunnen.

Stek gjerne en liten prøvekake i olje i en stekepanne og smak om du vil ha i mer salt eller krydder.

Når du er fornøyd med smaken, lager du små boller (se TIPS nederst i innlegget hvordan du gjør det) og setter dem utover en bakepapirkledd langpanne.

Sett langpannen på nest øverste rille i stekeovnen og la kjøttbollene stå i 25-30 minutter, til de er stekt og har fått fin farge. Stekeovner er forskjellige, så følg med mot slutten av steketiden, så de ikke blir brent.

 

 

Mens kjøttbollene står i stekeovnen lager du salaten:

 

 

GRESK SALAT og DRESSING

 

Du trenger:

 

 

  • 1 stor Crispi-salat
  • 1 agurk
  • 4 store tomater, eller 6-8 mellomstore
  • 1 liten rødløk
  • 1 pk Fetaost (150 gr)
  • 4-5 ss sorte oliven (helst uten sten)

 

Slik gjør du:

Skyll salaten og grønnsakene godt.

Riv salaten opp i mindre biter. Skjær agurken i tykke skiver og del disse igjen i fire biter. Del tomatene opp i båter. Skrell rødløken og del den opp i tynne båter.

Bland salatblader og grønnsaker og bland inn dressingen.

Skjær fetaosten i små terninger, eller smuldre den opp i mindre biter, og bland den forsiktig inn i salaten sammen med oliven helt til slutt.

 

Dressing:

 

Du trenger:

 

 

  • 1 ss rødvinseddik
  • 3 ss god extra virgin olivenolje
  • 1 liten klype salt
  • 1/4 ts nykvernet, sort pepper
  • 1/2 ts knust, tørket oregano

 

Slik gjør du:

Visp alle ingrediensene godt sammen og la gjerne dressingen stå og trekke minst 1 time før du skal bruke den. Denne dressingen skal være litt skarp i smaken.

 

 

 

Server kjøttbollene varme sammen med salaten og avkjølt tzatziki og drøm deg tilbake til Hellas!

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

 

TIPS: På bildet under ser du hvordan du kan forme små kjøttboller: Ha et glass med kaldt vann stående. Fukt håndflaten med vann, ta en teskje kjøttfarse og form kjøttbollen inni håndflaten ved å rulle den rundt noen ganger med teskjeen. Kanskje ikke så enkelt hvis man ikke har gjort det før, men øving gjør mester, så ikke gi opp! Kjøttkaker eller karbonadekaker kan du forme på samme måte, men da må du bruke en spiseskje istedenfor teskje, og bruke skjeen til å trykke kaken flat med når du har lagt den i stekepannen. Husk å fukte både håndflaten og skjeen mellom hver bolle/kake.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *