HomeHovedretter Fisk Klippfisk med søtpotetpure, bacon og spinat

Klippfisk med søtpotetpure, bacon og spinat

Comments : 3 Posted in : Fisk, Hovedretter, Klippfisk on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Tantemat er veldig glad i klippfisk, spesielt til bacalao, men av og til kan det være morsomt å prøve noe annet. Her får du oppskrift på klippfisk bakt i ovnen, med søtpotetpure, bacon og spinat som tilbehør. Søtpotetpureen går godt til den salte fisken, og sprøtt bacon og frisk spinat blir prikken over i’en!

Denne retten er enkel og med få elementer, og gjør seg like godt til hverdags som til fest! Den går raskt å tilberede også, men husk at du må beregne 2 døgn til utvanning av klippfisken om du ikke kjøper den ferdig utvannet. Se TIPS 1 til slutt i dette innlegget angående utvanning.

Start med å dele opp og steke bacon, siden det kan has over i en liten kasserolle og varmes opp like før servering. Du finner oppskriften på sprøsteking av bacon mot slutten av innlegget.

Deretter setter du klippfisken inn i ovnen, og mens den står til baking lager du søtpotetpure og gjør klar spinaten.

Husk å alltid skylle spinaten før du bruker den, selv om du kjøper en pakke som er ferdig «vasket og klar». Det vil alltid være noen blader som ikke er så fine og som det kan være lurt å plukke ut, og dem ser du når du har dem i en bolle med vann for å skylle dem.

 

 

 

KLIPPFISK MED SØTPOTETPURE, BACON OG SPINAT

Til 4 personer

TID: 50-60 minutter

 

 

 

KLIPPFISK

 

Du trenger:

 

 

 • 600 gr ferdig utvannet klippfisk
 • Olivenolje
 • Sort pepper

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 180ºC.

Legg fiskestykkene på en plate med bakepapir eller i en ildfast form der du har smurt bunnen med litt olje eller smør. Pensle fisken med olivenolje og kvern litt sort pepper over. Bak fisken på midterste rille i ovnen i 20-25 minutter. Prøv om den er ferdig ved å trykke forsiktig på den med baksiden av en skje. Når den flaker seg, er den ferdig bakt.

 

 

 

SØTPOTETPURE

 

Du trenger:

 

 

 • 2 kg søtpoteter
 • 6 ss smør (eller mer, se TIPS 2 til slutt i dette innlegget)
 • 1/2-1 ts spisskummin
 • 2-3 ts salt
 • 1/2-1 ts nykvernet sort pepper
 • 4 ts nypresset sitronsaft

 

 

Slik gjør du:

Skrell søtpotetene og del dem opp i mindre biter. Ha dem i en kasserolle med så mye vann at det såvidt dekker, kok opp, demp varmen og la dem småkoke under lokk til de er møre. Det tar ikke mange minuttene.

Tøm av vannet og damp dem tørre. Bruk en stavmikser til å kjøre dem til en fin pure, ha i smør og smak til med salt, pepper, spisskummin og sitronsaft. Søtpotetene er veldig søte i seg selv, så det kan også være at du bare vil ha i smør og kanskje litt salt og ikke noe mer. Smak deg frem til hva du liker. Sødmen i denne pureen skal matche den salte klippfisken.

Pureen kan om nødvendig varmes forsiktig før servering.

 

 

 

 

BACON PLUSS SPINAT

 

Du trenger:

 

 

 • 2 pk bacon, ca. 140 gr hver

 

 • 2 pk spinat, ca. 65 gr hver
 • 1 ss god olivenolje

 

 

 

Slik gjør du:

Skjær baconskivene opp i ca. 2 cm strimler. Ha baconstrimlene i kald jernpanne og sett platen på fullt. Når pannen er skikkelig varm og baconet begynner å bli brunt senker du varmen til middels. Rør ofte underveis, slik at baconstrimlene blir jevnt brunet og fettet smeltes ut. Det tar ca. 10 minutter å få baconet brunt og sprøtt på denne måten. Ha både bacon og fett over i en liten kasserolle, slik at du kan varme det opp igjen like før servering. Baconet bør være skikkelig varmt ved servering.

 

SPINAT

Skyll spinaten og plukk bort eventuelt stygge blader. Ha den i en salatslynge eller tørk den med papir eller et kjøkkenhåndkle.

Vend salaten med god olivenolje, så er den klar for servering!

 

Server den bakte klippfisken med søtpotetpure, bacon og spinat og pynt gjerne med noen små, søte tomater. Sett frem pepperkvern og salt (helst flaksalt), så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken, om de føler for det. God olivenolje til å ringle over på tallerkenen, er også godt!

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Slik vanner du ut klippfisk:

Fjern skinn og ben og del fisken opp i passe serveringsstykker. Legg dem i et fat og fyll på med så mye kaldt vann at det står godt over fisken. La den stå i kjøleskap i 2 døgn. Skift vann to-tre ganger underveis.

Ta fisken opp av vannet og tørk den med tørkepapir før tilberedning.

 

TIPS 2: Det er forskjell på søtpoteter, noen av dem er litt «tørrere» enn andre, og dermed kan det være at du må ha i en god del mer smør enn det som er angitt i oppskriften. Ha i så mye at du får en smidig pure. Eventuelt kan du bruke litt melk eller vann til å spe den med om du synes det blir for mye smør. Hvis du må spe den mer enn det som er angitt i oppskriften, må du nok også ha i mer salt, pepper og sitronsaft enn angitt, så ha i litt om gangen til du synes det er passe.

3s COMMENTS

3 thoughts

 • Elin Holand
  mai 4, 2017 at 9:00 pm

  Det så kjempelekkert ut! Aldri laget noe av klippfisk, men nå fikk jeg lyst til å prøve??

 • Ingunn
  mai 14, 2017 at 3:23 pm

  Dette ble søndagsmiddag hos oss idag og det smakte godt. Første gang jeg har laget klippfisk

  • tantemat
   mai 15, 2017 at 10:39 am

   Hei, Ingunn! Så hyggelig at du ville prøve denne oppskriften og at den ble vellykket! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *