HomeHovedretter Fisk Stekt laks og grønn salat med jordbær og asparges

Stekt laks og grønn salat med jordbær og asparges

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Det er ikke mange dagene til 17. mai, og hva passer vel da bedre enn en oppskrift på laks og en salat som inneholder både asparges og jordbær? Alle råvarer som er nærmest selvskrevne på den store dagen! Dette er lettlaget og rask mat, og selv om den stekte laksen og jordbær- og aspargessalaten passer perfekt sammen som et eget middagsmåltid, kan de også settes på et buffebord og spises sammen med andre ting. Salaten for eksempel til spekemat eller stekt kylling og laksen til ris, quinoa eller en potetsalat, for den saks skyld.

En grønn salat med jordbær og asparges er godt i seg selv, men med en god blåmuggost og valnøtter i tillegg blir det ekstra godt! Du får både sødme, syre, umami, saltsmak og tyggemotstand på én gang. Tantemat håper du vil sette pris på denne 17. mai-retten, som du like godt kan lage ellers i året også! Jordbærene som nå er å få kjøpt på butikken, smaker nesten som de norske. Har du valget mellom flere typer, så lukt på dem først, og velg dem som du kan kjenne har både sødme og syre. Da har du det som skal til for å få god smak!

Til laksen og salaten passer det godt med pasta ved siden av. Tantemat har en forkjærlighet for skrue-pasta, men du kan velge den typen du selv liker best. Server chilipesto eller basilikumpesto til, det er perfekt tilbehør og slett ikke vanskelig å lage. Du finner oppskrift på begge ved å søke under «Tilbehør» på Tantemat. Om du føler for det, kan du selvfølgelig også kjøpe en ferdig pesto!

Tantemat anbefaler at du begynner med å steke laksen, og så kan den stå på lav varme i stekeovnen mens du lager salaten og koker pasta. Dressingen til salaten kan du gjøre istand i god tid på forhånd og sette i kjøleskapet så smaken får utviklet seg. Lag gjerne så mye at du har til senere bruk også, den holder seg godt i kjøleskapet.

 

 

 

STEKT LAKS OG GRØNN SALAT MED JORDBÆR OG ASPARGES

TID: ca. 60 minutter

Til 4 personer

 

STEKT LAKS

 

Du trenger:

 

 

 • 800 gr – 1 kg laksefilet (Tantemat har her brukt Salma loin, men du kan også bruke en vanlig filet uten skinn og ben)
 • 2-3 ts salt
 • 2-3 ts sitronpepper
 • 2-4 ss olivenolje eller smør til steking

 

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 60ºC.

Skjær laksefileten i skiver på skrå, 1-1,5 cm tykke, og krydre med salt og sitronpepper på begge sider. Varm opp en stekepanne til ganske sterk varme, ha i olje og/eller smør og stek lakseskivene raskt på hver side. De skal få fin farge, men ikke bli gjennomstekt. Legg dem over på et ildfast fat etter hvert som de blir ferdig stekt. Når alle er ferdig kan du sette fatet inn i stekeovnen slik at fisken holdes varm mens du lager salaten og koker pasta. Ved 60ºC vil fisken ikke bli ytterligere stekt, men holde på den rosa kjernen.

 

 

 

GRØNN SALAT MED JORDBÆR OG ASPARGES

 

DRESSING

 

Du trenger:

 

 

 • 1 ss balsamicoeddik
 • 2 ss god, extra virgin olivenolje
 • 1/4 ts salt
 • 1/4 ts nykvernet sort pepper
 • 1 klype sukker

 

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene godt sammen. (Som du ser av bildet over, bruker Tantemat å ha alle ingrediensene til dressingen i et lite glass og riste godt for å få blandet den skikkelig. Det er også praktisk å oppbevare den i et glass med lokk, så er det enkelt å bare riste den sammen igjen neste gang du skal bruke av den). Smak til om du vil ha i mer av noe. Dressingen skal være litt skarp, men samtidig ha sødme i ettersmaken.

 

 

 

SALAT

Du trenger:

 

 

 • 1-2 crispi-salat (ca. 300 gr er passe til 4 personer)
 • 8 stilker asparges
 • 1/2 beger jordbær (ca. 250 gr)
 • 4 stilker vårløk
 • 2 røde chili (kan sløyfes)
 • 60 gr valnøtter
 • 80 gr blåmuggost (Selbu blå passer utmerket i denne salaten)

 

Slik gjør du:

Begynn med å blansjere aspargesen:

Knekk av den nederste delen av aspargesen for å få bort den trevlete delen. Skrell den nederste delen av stilken, ca. halvveis opp til toppen. Kok opp 1,5-2 liter vann i en kasserolle som er så vid at aspargesen kan ligge i den. Ha i 1 ts salt og 1 ts sukker. Ha i aspargesen når vannet er kokt opp og trekk kasserollen fra platen. La aspargesen ligge maksimalt 1/2 minutt i vannet, slå det av og fyll på med iskaldt vann så kokeprosessen i aspargesen stopper. Når aspargesen er avkjølt skjæres den på skrå i ca. 1 cm biter. Legg toppene til side, dem kan du bruke til å pynte salaten med.

Skyll salatbladene og kjør dem i salatslynge eller klapp dem tørre dem med tørkepapir.

Del jordbærene i 2 eller 4 deler, alt etter størrelse.

Skjær vårløken i ca. 1 cm brede ringer.

Rens chilien for frø og skjær i tynne strimler. Hold av noen strimler til å strø oppå salaten til slutt.

Del valnøttene opp i mindre biter. La noen være hele til pynt.

Del blåmuggosten opp i 0,5 x 0,5 cm, eller smuldre den smått opp.

Riv salatbladene i mindre biter og ha dem i en bolle sammen med vårløk, chili, valnøtter, asparges og mesteparten av jordbærene, hell over dressingen og bland forsiktig.

Ha salaten over på et serveringsfat og pynt med aspargestopper, noen hele valnøtter, resten av chilien og jordbærene og fordel blåmuggosten over til slutt.

 

Server den stekte laksen varm med salaten ved siden av, og server gjerne pasta til. Som saus til anbefaler Tantemat chilipesto, eller du kan bruke basilikumpesto. Så er maten klar!

Om du ønsker en god hvitvin ved siden av, vil en Trimbach riesling aldri være feil til laks!

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *