Tomatpesto

Posted in : Kalde sauser, Sauser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Tantemat har stor sans for pesto i diverse utgaver. Det er enkelt å lage, og har du en pesto stående i kjøleskapet har du alltid lett tilgjengelig tilbehør til både salater, fisk, skalldyr og kjøtt. Den kan også brukes til å smøre på en bruschetta som en liten tapas eller som «tiltugg» til god drikke. Det er bare å prøve seg frem, for det finnes sikkert mange andre måter å bruke pesto på også. Tomatpesto, som du her får oppskrift på, har en fyldig og nesten kjøttaktig smak og egner seg spesielt godt til å smøre på en bruschetta, og den er kjempegod som pastasaus.

I tomatpesto er det pinjenøtter, som i de fleste andre pestoer, og hvis du rister dem i stekepannen først vil du få en dypere og fyldigere smak på pestoen. Ønsker du en friskere og litt «lettere» pesto trenger du ikke riste dem først. Prøv begge deler, så kjenner du forskjellen.

De fleste pestoer holder seg godt i kjøleskapet, men for holdbarhetens skyld er det viktig at du skraper ned fra kantene av glasset hver gang du har brukt av den og at du heller så mye olivenolje på toppen at den dekker pestoen fullstendig, da holder den seg fin lenge.

 

 

TOMATPESTO

TID: Ca. 30 minutter.

Gir ca. 3 dl pesto

 

 

Du trenger:

 

 

  • 100 gr soltørkede tomater i olje
  • 50 gr parmesan
  • 50 gr pinjekjerner
  • 2 hvitløksfedd
  • 1,5-2 dl god, extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

Risting av pinjekjernene: Legg dem i en jernpanne og skru platen på fullt. Følg med på varmen, og så snart pinjekjernene begynner å få farge senker du varmen til under middels og rører rundt så pinjekjernene blir jevnt ristet. Tøm dem ut på et stykke kjøkkenpapir så snart de har fått en fin, gylden farge og la dem avkjøles.

Del tomatene og parmesanosten i mindre biter. Skrell hvitløksfeddene og del dem smått opp.

 

 

Kjør alle ingrediensene unntatt oljen i matmølle eller med stavmikser i noen sekunder før du har i olivenoljen, litt om gangen, til du får en passe konsistens. Pestoen skal være tykk som en pasta, men du kan godt lage den tynnere, om du ønsker det. Du bestemmer selv om du vil ha den fint eller litt grovere kuttet. Når du synes den er passe har du den over i et rent glass og heller over olivenolje så den dekker godt over pestoen.

Tomatpesto er aller best helt nylaget, men som sagt holder den seg godt i kjøleskapet, forutsatt at du etter bruk alltid er nøye med å skrape ned fra kantene og tømme over olivenolje så den dekker overflaten.

Nå har du en nydelig og anvendelig tomatpesto!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *