Tzatziki

Posted in : Kalde sauser, Sauser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Tzatziki er en gresk yoghurtsaus som vanligvis serveres ved siden av greske kjøttboller og gresk salat, men den egner seg også som tilbehør til andre ting, som for eksempel Tantemats Pastasalat med fetaost og oliven og karbonadekaker. Du finner oppskrift på to typer karbonadekaker ved å trykke på følgende lenke: Rødbetesalat med blåmuggost til onkels «hotte» karbonadekaker. Tzatziki smaker også godt til stekt laks eller til spekemat.

Oppskriften som du får her er ganske stor og passer til 8 personer, men om du ikke bruker alt på en gang holder den seg godt i kjøleskapet ihvertfall en ukes tid. Eller du kan lage en mindre porsjon.

Tantemat synes tzatziki blir best om den lages minst dagen før du skal servere den, da får smaken tid til å utvikle seg.

 

 

TZATZIKI

TID:  Ca. 20-30 minutter til riving, kutting og blanding + ca. 1 time til avrenning av agurken.

Hvis du bruker norsk yoghurt bør den siles av over natten for å få den tykk og fyldig. Tantemat bruker gresk yoghurt, som har riktig konsistens og kan brukes direkte.

 

Til 8 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 0,5 l gresk yoghurt (du kan også bruke norsk, men husk da å sile den av over natten gjennom et sileklede eller kaffefilter)
  • 1 agurk (ca. 350 gr) + 1 ts finsalt
  • 2-3 hvitløksbåter
  • 1/4 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • 2 ts sitronsaft
  • Evt. 1 ts sukker for å avrunde smaken
  • Evt. 1 ts knust, tørket eller 1-2 ss fersk, hakket mynte

 

Slik gjør du:

Ha yoghurten i en stor bolle.

Skyll agurken og skrell av noen striper av skallet med en ostehøvel og riv den grovt på et rivjern.

 

 

Bland finsaltet med den revne agurken, ha det over i et dørslag og la det stå en times tid for at fuktigheten fra agurken skal få renne ut.

 

 

Etter at det har stått en times tid kan du bruke en tresleiv eller hendene og presse på agurken så du får ut mest mulig vann. Ha den så i bollen med yoghurt.

Ha i presset hvitløk, salt, pepper og sitronsaft og bland godt. Smak om du vil ha i mer krydder eller sitronsaft. Bland gjerne inn sukker til slutt for å få en rundere smak.

Tantemat synes mynte smaker godt i tzatziki, og bruker 1 ts knust, tørket mynte eller 1 ss hakket, frisk mynte i sausen. Du kan også bruke mer, om du ønsker det. Pynt gjerne sausen med litt mynte på toppen, tørket eller frisk.

Ha tzatzikien i en serveringsskål og la den stå i kjøleskapet frem til servering.

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *