HomeIngredienser fra naturen Almefrø til salat

Almefrø til salat

Comments : 2 Posted in : Ingredienser fra naturen, Nøtter og frø on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Når våren kommer er det mye godt og spiselig å hente i naturen. Almefrø, som du ser på bildene, er grønne, friske og fulle av næringsstoffer, i tillegg til at de smaker godt! De kan spises rå, eller du kan riste dem i litt olje eller smør og strø over litt flaksalt. Både rå og ristet kan du spise dem som snacks eller ha dem i en grønn salat. De har en karakteristisk smak, nesten litt syrlig, samtidig som de har en fyldig nøttesmak. Du kan også bruke unge blader rå i salater.

Sesongen er april/mai, så om du har lyst til å prøve denne lekkerbiskenen i år, må du skynde deg ut nå, mens vi ennå er i mai!

Frøene vokser i klaser ….

 

 

og du kan lett plukke mye på kort tid. Løsne frøene fra klasen og skyll dem godt i kaldt vann før du bruker dem. Legg dem over på et kjøkkenhåndkle eller papirhåndkle og tørk dem lett. Hvis du har plukket mer enn du klarer å bruke på én gang kan du legge dem i en plastpose etter at du har skylt dem godt, blåse opp plastposen og sette på en klype så posen blir nærmest som et «telt». Legg den i kjøleskapet, og frøene kan holde seg friske og fine i opptil flere dager.

Frøene, eller vingenøtter, som de også kalles, inneholder blant annet 34 prosent protein, 28 prosent fett og 17 prosent karbohydrater. Hvis du vil, kan du lese mer om alm og hva den kan brukes til i boken «Norges spiselige planter og bær», av Norman og Grøntvedt Railo. Både innerbark, blader og frø kan brukes. I boken får du også informasjon om en mengde andre viltvoksende, spiselige planter og bruken av dem.

Almen hører med til edelløvtrærne og vokser i lavlandet nord til Nordland. Den vokser i edelløvskog, men er også å finne i parker og på kirkegårder. Hvis du ser deg omkring der du ofte ferdes, vil du kanskje, som Tantemat, plutselig oppdage at den er «over alt», bare uten at du har lagt merke til den før. De fleste almetrær har også grener langt ned på stammen, slik at det er lett å få tak i frøklasene. Tantemat vil absolutt anbefale deg å prøve både almefrø og -blader, som er noe av det enkleste å plukke og bruke som naturen har å by på!

 

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Benedikte
  august 9, 2018 at 11:59 am

  Jeg fikk nettopp høre at almefrø er spiselige, og denne siden var veldig inspirerende, informativ og nyttig! Tusen takk, dette skal jeg prøve på neste vår 🙂

  • tantemat
   august 9, 2018 at 12:10 pm

   Hei, Benedikte! Almefrø er kjempegodt, så du har noe å glede deg til! Takk for hyggelig tilbakemelding om siden! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *