HomeIngredienser fra naturen Blomster og blader Laksecarpaccio med bjørkeblader, granateplekjerner og pistasjnøtter

Laksecarpaccio med bjørkeblader, granateplekjerner og pistasjnøtter

Comments : 6 Posted in : Blomster og blader, Fisk, Forretter, Ingredienser fra naturen, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Når våren kommer er det mye godt å hente ute i naturen, både av blomster og blader! De nyutsprungne bjørkebladene er friske og grønne og har et høyt innehold av C-vitaminer, og de er gode å spise både friske og tørket. Som friske kan du bruke dem som en smakfull liten «grønnsak», og som tørket kan de brukes til te eller som krydder på for eksempel lammestek eller vilt.

Denne gangen får du oppskrift på en laksecarpaccio med nyutsprungne bjørkeblader i tillegg til granateplekjerner og pistasjnøtter. Det tar ikke lang tid å plukke noen bjørkeblader til denne lekre forretten. Rask med deg en neve med små «museører», som de også kalles, hvis du allikevel er ute og går tur en vårdag. Ta dem med hjem, skyll dem og klapp dem tørre og de er klare for bruk! Bjørkebladene er best når de er nesten helt nyutsprungne, slik du ser på bildet under, men du kan også plukke dem når de akkurat har foldet seg helt ut. Venter du mye lenger enn det, vil den gode smaken tape seg. Fine, små bjørkeblader tar seg veldig godt ut på en carpaccio, med sin friske, grønne farge mot den rosa laksen!

 

 

 

 

LAKSECARPACCIO MED BJØRKEBLADER, GRANATEPLEKJERNER OG PISTASJNØTTER

TID: Den tiden det tar å plukke med seg en neve bjørkeblader når du allikevel er ute og går tur, samt tid til å rense et granateple for kjerner (det tar 20-30 minutter, se TIPS 1 nederst i dette innlegget), om du ikke kjøper et beger med ferdig rensede. Å lage selve retten utover dette  tar 15-20 minutter.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 200 gr laksefilet (50 gr pr. pers.) uten skinn og ben (Tantemat bruker Salmalaks eller tilsvarende, men du kan også bruke vanlig filet. Bare pass på at den er helt fri for skinn og ben)
 • En liten neve bjørkeblader
 • 2 ss granateplekjerner
 • 2 ss saltede pistasjnøtter
 • 1 sitron
 • 1 lime
 • Flaksalt
 • Nykvernet sort pepper
 • Olivenolje til å ringle over

 

Slik gjør du:

Skyll bjørkebladene og klapp dem tørre med papirhåndkle. Hakk pistasjnøttene. Skjær laksefileten i så tynne skiver som du klarer (se TIPS 2 nederst i dette innlegget hvordan du gjør det). Del sitron og lime opp i 8 båter.

 

Fordel lakseskivene utover fire forrettstallerkener, strø på hver av dem en klype flaksalt og kvern over litt sort pepper. Press over noen dråper lime- og sitronsaft. Strø bjørkeblader, granateplekjerner og pistasjnøtter over fisken og ringle til slutt over en god, extra virgin olivenolje.

Legg en båt lime og sitron på tallerkenen og sett frem flaksalt, pepperkvern og olivenolje så hver enkelt kan ta på mer på egen tallerken, om de ønsker det. Har du noe til overs av bjørkeblader, granateplekjerner eller pistasjnøtter, så sett frem det også i pene skåler, så den som har lyst kan forsyne seg med mer.

Server en god, tørr hvitvin ved siden av (prøv Trimbach riesling eller Petit Chablis), og prøv å finne den ultimate matchen mellom maten og vinen ved å ta på mer av de forskjellige ingrediensene. En bedre forrett enn dette finner du knapt på våren. Og kjenn også på den gode følelsen det gir å spise noe du selv har vært ute i naturen og plukket!

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Slik renser du granatepler for kjerner:

Skjær et snitt i skinnet på granateplet, men ikke så dypt, da skjærer du istykker kjernene. Ta tak i snittet du har laget og vri av et stykke av granateplet, slik at du får åpnet det. Plukk av kjernene du får tak i. Fortsett med å vri stykker av granateplet til du har fått plukket ut alle kjernene. Pass på at du ikke får med noe av de hvite hinnene, det smaker ikke godt og det ser heller ikke pent ut.

(Når du plukker ut granateplekjerner kan det bli endel spruting, så pass på å ha på deg et forkle som dekker godt. Fargen kan sette seg godt fast i tøyet).

Du kan ta kjernene ut av granateplene allerede dagen før du skal bruke dem og la dem stå i kjøleskapet i et glass med tett lokk til du skal bruke dem. Oppbevart på denne måten kan de faktisk holde seg fine i mange dager. Ikke kast de granateplekjernene du ikke bruker, dem kan du spise som de er, eller du kan bruke dem i en fruktsalat eller ved siden av stekte torskeloins, for eksempel.

 

DSC_8324

 

 

TIPS 2: Den enkleste måten å skjære laks i tynne skiver på, er å ta en frossen filet opp av fryseren og la den tine 3-4 timer i kjøleskapet før du skal skjære den i skiver. Da er den fremdeles lett frosset, og det blir lettere å skjære fine skiver av den. For best resultat er det en fordel å bruke en stor kniv med tynt blad. De lett frosne lakseskivene tiner raskt når du legger dem utover på tallerkenen.

6s COMMENTS

6 thoughts

 • Ingrid Neergaard
  juli 21, 2017 at 4:34 pm

  Denne forretten så spennende og dekorativ ut. Har tenkt å lage den til uka. Har Tantemat et alternativ til bjørkeblader da det er vanskelig å skaffe dette på denne tiden?

  • tantemat
   juli 25, 2017 at 11:53 am

   Hei, Ingrid! Så morsomt at du vil prøve denne forretten! Å finne et alternativ til bjørkeblader er ikke helt lett, siden de er spesielle i smaken og bare bør brukes ganske nyutsprungne, men du kan jo forsøke noe helt annet, som for eksempel gjøksyreblader! De har en veldig fin syre som passer veldig godt både til laksen og granateplekjernene. Pass på at du plukker de lyseste bladene, de er de beste både hva angår smak og tekstur! Lykke til, og gi meg gjerne en tilbakemelding om hva du synes om forretten med denne vrien! Hilsen Tantemat

   • Ingrid Neergaard
    juli 26, 2017 at 1:24 pm

    Det var et godt tips. Har tilfeldigvis gjøksyre på tomta vår slik at jeg slipper å gå til skogs. Det blir spennende for forretten skal lages i dag.

    • tantemat
     juli 27, 2017 at 4:17 pm

     Så fint! Håper du blir fornøyd med resultatet!

   • Ingrid Neergaard
    september 1, 2017 at 4:25 pm

    Gjøksyreblader var et godt forslag. Det var god smak og ekstra dekorativ. Det fine med det er at jeg har nok av gjøksyre på tomten slik at det er lett tilgjengelig. Nå skal jeg ha «sommeravslutning» på hytta og forretten skal nytes nok en gang.

    • tantemat
     september 4, 2017 at 2:30 pm

     Hei, Ingrid! Takk for tilbakemeldingen! Veldig glad for å høre at forretten fungerer med gjøksyreblader også, og at den ble så god at du vil lage den en gang til! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *