HomeIngredienser fra naturen Blomster og blader Plukking og bruk av bjørkeblader

Plukking og bruk av bjørkeblader

Posted in : Blomster og blader, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

I april/mai, når bjørka er i ferd med å sprette, er det tid for å plukke nyutsprungne blader. De bør helst plukkes som «museører», det vil si før de har foldet seg helt ut, for da er C-vitamininnholdet høyest. Du kan selvfølgelig også plukke dem en stund etter det, men både næringsinnholdet og smaken endrer seg etter hvert, så ikke vent for lenge.

Det er fort gjort å plukke noen bjørkeblader, for det er ikke veldig mye som skal til når du skal bruke dem ferske, kun en neve eller tre om du skal bruke dem til te, salater eller annet. Skal du tørke dem, derimot, kan du plukke så mye du bare orker og har tid til, men du trenger ikke plukke mer enn du bruker frem til neste vår, når de igjen står der lysegrønne og fristende.

På bildet under ser du nyutsprungne bjørkeblader, når de ennå er små som «museører».

 

 

Friske bjørkeblader kan du bruke til å trekke te av (Te av bjørkeblader), til å ha på en laksecarpaccio (Laksecarpaccio med bjørkeblader, granateplekjerner og pistasjnøtter), som krydder når du skal grave laks eller ørret, eller til å ha i en salat.

Du kan også trekke te av tørkede bjørkeblader (se lenken over), eller du kan knuse dem og bruke dem som krydder til lam eller vilt eller til å ha i bakverk. Det finnes sikkert mange andre måter å bruke dem på også; bruk fantasien og prøv deg frem, så finner du kanskje et nytt og spennende bruksområde!

Uansett hva du vil bruke dem til er dette en frisk, god og gratis ressurs fra naturen, og hvis du likevel er ute på tur en vårdag går det fortere enn du tror å plukke med seg noen blader til bruk i maten.

Nedenfor kan du se hvordan du skal tørke bjørkeblader:

 

TØRKING AV BJØRKEBLADER
Skyll bladene i kaldt vann, klapp dem tørre med papirhåndkle og legg dem spredt utover bakepapir på en ovnsplate.

 

 

Sett platen midt i ovnen og la bladene tørke ved høyst 50 grader Celsius. Sett en sleiv i stekeovnsdøren for å slippe ut fuktighet. Rør litt rundt i dem innimellom.

Tørkingen kan ta noen timer, avhengig av hvor mye du har på platen. Når bladene er tørre lar du dem avkjøles og oppbevarer dem i en tett boks eller glass. Som tørket har de lang holdbarhet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *