HomeHovedretter Fisk Torskegryte med fetaost og oliven

Torskegryte med fetaost og oliven

Comments : 2 Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , ,

Torsk har et delikat fiskekjøtt, men tåler allikevel godt såpass kraftige smaker som fetaost og oliven, særlig når man kombinerer det med smaksrike og sødmefylte grønnsaker. Med alt i samme gryte blir dette en lettvint og enkel middag, og alle de gode næringsstoffene blir tatt vare på.

Å bruke hele torskeskiver med både skinn og ben i en gryterett er kanskje ikke så vanlig for oss nordmenn, men det gir ekstra god smak til kraften og man får med seg noen ekstra næringsstoffer i forhold til om en bare bruker torskefileten. Men kanskje har du små barn i familien og ønsker å unngå skinn og ben, og da er det selvfølgelig helt greit å bruke filet istedet. Med filet kan du også redusere mengden fisk til hver person, som du vil se i oppskriften. Lurer du på hvorfor du ikke skal tilsette noe væske til denne retten, så er det av den enkle grunn at både fisken og grønnsakene selv avgir så mye at det ikke er nødvendig, det blir kraft nok i massevis likevel! (Ang. eventuelle rester av kraft, se TIPS 1 nederst i dette innlegget).

Til en gryterett er det lurt å gjøre tilbehøret enkelt også. Server ferske baguetter eller brød med smør eller kokte, knuste poteter (se TIPS 2) ved siden av, så kan du bruke disse til å suge opp den deilige kraften som dannes når fisk og grønnsaker tilberedes sammen!

Denne fargerike og smakfulle torskegryten er en lettvint og god hverdagsmiddag som passer året rundt!

 

 

 

TORSKEGRYTE MED FETAOST OG OLIVEN

TID: Ca. 1 time

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1-1,2 kg torskeskiver (250-300 gr pr. person. Hvis du bruker skinn- og benfri torskefilet kan du beregne 200-250 gr pr. person) + litt salt og pepper til å strø over.
 • 2 gule løk
 • 2 store eller 3 mindre paprika av forskjellig farge
 • 1 bunt vårløk
 • 2 røde chili (kan sløyfes. Ha eventuelt i en ekstra paprika)
 • 6 store tomater
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 pk fetaost (150 gr)
 • 4 ss sorte oliven uten sten
 • 5 ss hakket gressløk (frisk eller fryst)
 • 2 ts knust, tørket oregano
 • 3 ts salt
 • 1,5 ts pepper
 • 4 ss smør

 

Slik gjør du:

Grovhakk løk og skjær hvitløk i tynne skiver eller finhakk den. Rens paprika for frø og hvite hinner og del opp i mindre biter. Skjær vårløken i ca. 1 cm biter. Rens chili for frø og hinner og finhakk den eller del den i tynne strimler. Skjær tomatene i skiver. Skjær fetaosten i 0,5 x 0,5 cm terninger eller smuldre den grovt.

 

 

Smelt smøret i en vid panne med høye kanter og surr løk, hvitløk og paprika mykt og blankt ved middels varme i 3-4 minutter. Ha i chili, vårløk, gressløk, oregano, salt og pepper og bland godt. Legg tomatskivene oppå og gi et oppkok. Legg på torskeskivene og fordel fetaost og oliven mellom og over torskeskivene. Strø over litt salt og pepper.

 

 

Legg på lokk og gi et oppkok. Senk varmen og la gryten trekke ved kokepunktet i 30-40 minutter. Gryten er ferdig når fisken er blitt hvit og du ved hjelp av en gaffel lett kan løsne fiskekjøttet fra benene.

Strø over hakket persille eller annet kryddergrønt og server torskegryten rykende varm, gjerne rett fra pannen. Ha kokte, pressede poteter eller ferskt brød og smør ved siden av slik at du får med deg den deilige kraften som dannes under kokeprosessen. Og, som alltid, husk å sette frem salt og pepperkvern på bordet, slik at hver enkelt kan krydre på egen tallerken etter eget ønske!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Selv om det ikke tilsettes noe væske til denne torskegryten, vil det komme så mye ut av både fisken og grønnsakene at det blir mer enn nok likevel. Hvis du ikke spiser opp alt sammen, bør du ta vare på den kraften som blir igjen. Legg den i fryseren, og så kan du senere bruke den i en fiskesuppe eller som basis for en fiskesaus. Hvis du skal bruke den som basis for en saus bør den være silt, ellers ikke. Tantemat pleier å ta vare på alle slike små rester, og når det blir mange nok i fryseren er det bare å ta dem opp, blande alle og tilsette fisk og grønnsaker, og så har du en nydelig fiskesuppe. Å ta vare på rester er bra for miljøet og samvittigheten (vi skal jo ikke kaste mat), og ikke minst er det god økonomi i det. Du kan få mange «gratis» middager bare ved å unngå å kaste rester!

 

TIPS 2: Knuste/pressede poteter er enkelt: Hvor mye potet du skal beregne pr. person er avhengig av hvor glad du og familien din er i poteter, men Tantemat beregner minst 400 gr, med skall, pr. person.  Skrell potetene og del dem opp i mindre biter. Fyll på så mye vann at det såvidt dekker og kok potetene til de er møre. Tøm av vannet og knus/press potetene med en potetstapper. Enkelt og godt, og kjempefint når man vil ha med seg sausen eller kraften i en rett!

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Elin holand
  juni 6, 2017 at 9:33 pm

  Igjen en supersunn og fristende middagsrett Grethe????

  • tantemat
   juni 7, 2017 at 10:27 am

   Hei, Elin! Håper du prøver deg på den. Lettvint med alt i en gryte! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *