Strandkålstuing

Comments : 2 Posted in : Blomster og blader, Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Kjøtt, Pølser, Stuinger, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Fra mai til august kan man finne strandkål (Crambe maritima) på strendene langs havet, fra Østfold til litt nord for Jæren. Planten er flerårig og kan bli stor og kraftig. Den har grågrønne blader som kan bli både store, kraftige og flikete, og den er lett å få øye på der den står på stranden blant andre planter. Helt på slutten av dette innlegget kan du se bilder av strandkål, med og uten blomster.

I oppskriften på strandkålstuing som du her får bruker Tantemat bare bladene, og de er best i både konsistens og smak når de blir plukket før strandkålen blomstrer. Det betyr at du bør plukke dem ganske tidlig, i mai og begynnelsen av juni. Ellers er både rot, bladstilker, blomster og frø spiselige, og om du vil vite mer om det, vil Tantemat anbefale deg at du enten leter opp informasjon om planten på nettet, eller kjøper en bok om spiselige vekster fra naturen. En bok som omtaler strandkål er «Norges spiselige planter og bær» av Norman og Grøntvedt Railo.

Selv om planten heter strandkål, har den ikke noen utpreget kålsmak. Den er mild, behagelig og minner mer om brokkoli, og gjør seg meget godt i en stuing. Siden bladene er store går det raskt å plukke det du trenger til en stuing, men du bør få med deg minst 1 kg, siden de grove stilkene skal fjernes og vekten da nødvendigvis reduseres.

Stuingen smaker kjempegodt til stekte kjøttpølser, som Tantemat har brukt den til, men den kan serveres til mye annet også, som for eksempel kjøttkaker, karbonader, stekt kylling eller annet kjøtt, og muligens vil den også passe godt sammen med fiskekarbonader, selv om Tantemat ikke har testet ut akkurat det. Prøv deg frem selv, og finn ut hva du liker! Tantemat er sikker på at du får lyst til å bruke den flere ganger når du først har fått smaken på denne deilige grønnsaken! Dessuten er det jo så morsomt å servere noe som du selv har plukket gratis i naturen!

Etter plukking trenger du ca. 50-60 minutter på å lage denne stuingen, inkl. rensing, forvelling og avkjøling før strandkålen skal skjæres opp i mindre biter for å ha i stuingen.

De fleste retter tåler å fryses, men akkurat når det gjelder stuing av strandkål bør den spises nylaget.

 

 

 

STRANDKÅLSTUING

TID: 25-30 minutter for rensing, forvelling og avkjøling av strandkålen. (Vedrørende rensing og forvelling, se TIPS mot slutten av dette innlegget). Pluss 25-30 minutter for å lage stuingen.

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 400-500 gr. strandkål, ferdig forvellet (du trenger omtrent det dobbelte i vekt av frisk strandkål)
 • 4 ss smør
 • 4 ss hvetemel
 • 3 dl matfløte
 • 2 dl grønnsaksbuljong ( 2 dl vann + 1 terning grønnsaksbuljong)
 • 1/2 ts nykvernet, hvit pepper

 

Slik gjør du:

Skjær den forvellede kålen i mindre biter (se under TIPS mot slutten av innlegget).

Kok opp vannet med buljongterningen slik at det står klart.

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme og rør inn hvetemelet. Trekk kasserollen fra platen og rør inn matfløten litt etter litt under kraftig omrøring, slik at det blir en jevn, fin saus. Rør deretter inn buljongen på samme måte. Sett kasserollen tilbake på platen og la sausen småkoke i 5 minutter for å få bort melsmaken.

Tilsett den opphakkede strandkålen. La det koke opp, senk varmen og la det småkoke under lokk i 5 minutter, til kålen er passe mør. Tilsett hvitpepper og smak om du vil ha i salt eller eventuelt mer hvitpepper.

Da er strandkålstuingen ferdig til servering! Som allerede nevnt passer den veldig godt til for eksempel stekte kjøttpølser, kjøttkaker, karbonader, stekt kylling eller annet kjøtt, eventuelt til fiskekarbonader. Det er bare å prøve seg frem!

 

Vel bekomme!

 

 

 

Strandkålstuing servert med stekte kjøttpølser og kokte poteter, pyntet med små, søte tomater og en persilledusk! Nydelig!

 

 

 

 

 

TIPS: Slik renser, forveller og deler du opp strandkål:

 

 

Skyll strandkålbladene godt og skjær bort den grove stilken.

 

 

Del strandkålbladene i grove biter.

Kok opp rikelig med vann i en stor kasserolle og ha i et par spiseskjeer salt, fint eller grovt, og rør til det har smeltet. Ha i strandkålbladene, la det koke opp igjen, senk varmen noe og la det koke i 2 minutter. Sil fra vannet og avkjøl straks bladene  i iskaldt vann for å få stoppet kokeprosessen. La kålbladene renne godt av. Legg merke til den friske grønnfargen bladene får etter forvellingen!

 

 

Før de skal brukes i stuingen må bladene kuttes opp i mindre biter. Det kan du gjøre ved å forme noen blader til en «ball» og skjære den opp i strimler, før du skjærer disse strimlene på tvers igjen. Gjenta til du har fått delt opp alle bladene, og så er strandkålen klar for bruk i stuingen!

 

 

 

 

BILDER AV STRANDKÅL, MED OG UTEN BLOMSTER:

 

 

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Ingrid Neergaard
  juni 12, 2022 at 6:40 pm

  Fikk levert helt fersk strandkål på døra i dag. Da var middagen gitt. Det ble tantemats nydelige strandkålstuing til nye poteter og karbonader. Herlig, kan virkelig anbefales!

  • tantemat
   juni 16, 2022 at 3:20 pm

   Hei, Ingrid! Så hyggelig at strandkålstuingen falt i smak! Selv må jeg ha den hvert år! Skulle ønske flere kunne bli kjent med denne nydelige, ville «grønnsaken»! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *