HomeHovedretter Fisk Hermods lettsaltede torsk med løksaus og bacon

Hermods lettsaltede torsk med løksaus og bacon

Comments : 2 Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Tantemats bror Hermod er glad i god norsk tradisjonsmat, og setter det gjerne på menyen hver dag. En av hans mange favoritter er lettsaltet torsk med kokte poteter, gulrøtter og sprøstekt bacon. Det er kjempegodt i seg selv, men han har løftet denne retten til nye høyder ved å legge til en deilig løksaus. En nydelig hverdagsmiddag som like gjerne kan serveres til fest, men da kan med fordel stykkene av torskefilet byttes ut med det fine, tykke ryggstykket av fileten, kalt loin. Fiskestykker uten ben er best til fest, selv om skinnet bør sitte på!

Tantemat er sikker på at du kommer til å like denne fiskeretten, som er både enkel og smakfull! Lettsaltet torsk, sødmefylt løksaus, søtlige gulrøtter, og salt og sprøtt bacon til. Server med gode poteter, og du har et herremåltid!

Når du skal lage denne retten er det greit å starte med å sprøsteke baconet først (se TIPS til slutt i innlegget), slik at det står klart og kan varmes opp igjen til servering. Deretter kan du lage løksausen, som også kan varmes opp igjen like før servering. Fisken og gulrøttene skal ha et oppkok og trenger så kun 10-15 minutter trekketid etter det.

Hvis du ønsker å bruke loins istedenfor stykker av hel torskefilet, kan du enten skjære ut den tykkeste, øvre delen av hel, saltet filet, eller du kan kjøpe ferske torskeloins og salte selv. Da skal loinsen legges på et lag med salt, grovt eller fint, og så få et lag salt oppå seg. La dette stå i 4 timer før du skyller av saltet, og så er torsken klar for koking.

 

 

 

HERMODS LETTSALTEDE TORSK MED LØKSAUS OG BACON

TID: Ca. 45 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1 – 1,2 kg lettsaltet torsk (250-300 gr pr. person), eller 800 gr hvis du bruker benfrie loins (200 gr pr. person)

 

Slik gjør du:

Kok opp rikelig med vann i en romslig kasserolle. Legg torsken i og la det såvidt få et oppkok. Senk varmen til like under kokepunktet og la fisken trekke i 10-15 minutter. Fisken er ferdig kokt når fiskekjøttet løsner lett fra bena (prøv med en gaffel). Koker du loins er de ferdig når fiskekjøttet lett flaker seg.

 

 

LØKSAUS

Du trenger:

 • 2 store, gule løk
 • 2 ss smør
 • 4 ss hvetemel
 • 8 dl fiskebuljong (8 dl vann + 1 fiskebuljongterning)
 • Ca. 1/2 ts salt
 • 1/4-1/2 ts nymalt hvitpepper

 

Slik gjør du:

Skrell løken, del den i 4 deler og skjær dem i skiver.

Kok opp vannet med buljongterningen og la det avkjøles til lunkent, slik at det står klart til å spe med.

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme og rør inn hvetemelet. Trekk kasserollen fra platen og spe med buljongen, litt om gangen. Visp blandingen glatt mellom hver speing, slik at du unngår klumper i sausen. Når du har spedd inn all buljongen setter du sausen på platen og lar den få et oppkok. Senk varmen og la den småkoke i 5 minutter for å få bort melsmaken. Pass på å røre innimellom så den ikke brenner seg fast i bunnen. Tilsett salt og hvitpepper og smak om du eventuelt vil ha i mer.

En av Tantemats følgere har foreslått å ha en skvett fløte i sausen i tillegg for å høyne smaken enda mer, og herved bringes dette forslaget videre! Om du ønsker å prøve det, bør fløten tilsettes og sausen gis et oppkok før du smaker den til med salt og pepper.

Ha i den oppskårne løken og la sausen småkoke i 4-5 minutter eller til løken er blitt myk, og så er sausen klar! Trekk kasserollen til side og varm om nødvendig opp sausen like før servering.

 

 

Server den lettsaltede torsken med løksaus, kokte poteter og gulrøtter og sprøstekt bacon. Litt gressløk klippet over ser fint ut og smaker godt!

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: Sprøsteking av bacon: Til 4 personer trenger du 1 1/2 – 2 pakker bacon skåret i 2 cm strimler. Bruk gjerne tørrsaltet bacon med mye fett på. Legg baconstrimlene i kald stekepanne (helst jernpanne, som blir skikkelig varm) og sett platen på full styrke. Når pannen er varm og baconet begynner å få farge skrur du ned varmen til litt over middels. Snu baconstrimlene slik at de blir pent brune på begge sider og ta dem ut av pannen og over i en liten kasserolle etter hvert som de blir ferdig stekt. Når du steker bacon på denne måten vil fettet smelte ut og baconet bli sprøtt. Å sprøsteke bacon på denne måten tar gjerne 10-20 minutter.

Grunnen til at det er en fordel med mye fett på baconet, er at baconet blir sprøere med mer fett på, og det passer best til denne retten. Om du får tak i det, kan du bruke italiensk pancetta, som har mindre kjøtt og mer fett, og som i tillegg er krydret. Det er kjempegodt til dette formålet!

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Kjell Volden
  august 13, 2019 at 2:24 pm

  Hva med å fylle på med en skvett fløte i løksausen? Det ville ha løftet den ennå mer.

  • tantemat
   august 14, 2019 at 8:05 am

   Hei, Kjell! Takk for tipset, det skal jeg prøve ut! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *