Gul chilisaus

Posted in : Kalde sauser, Sauser, Smakssatte oljer, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Tantemat har vært så heldig å få to spennende chiliplanter i år. De har stått på terrassen og koset seg helt siden juni, og kommer stadig med nye frukter. Den planten du ser på bildet over heter Lemon drop og er kjent for å være veldig produktiv. Fruktene blir gule når de er modne. Hvis du slår opp på nettet vil du se at den omtales som ikke særlig sterk, men Tantemats erfaring er at den er sterkere enn de røde og grønne chiliene som du får kjøpt i dagligvarebutikken. Siden den har såpass mye «futt» egner den seg til å lage en saus av, som bør brukes dråpevis og med forsiktighet, ihvertfall inntil du har lært den å kjenne!

Det går raskt å lage denne sausen, det er bare å putte alle ingrediensene i en mikser/stavmikser og kjøre den til den er passe finkornet. Siden det er olje i den vil den skille seg når den blir stående, så husk å røre godt rundt i den før du skal bruke den. Den er god og sterk, og ganske drøy i bruk! Bruk den til å dryppe over for eksempel stekt laks (se for eksempel Stekt laks med mangosalsa), kylling eller en svinefilet, eller til å smaksette annen mat med. Prøv deg frem, men – som sagt – bruk den dråpevis inntil du har lært den å kjenne!

Om du ikke dyrker egen chili, kan du forsøke med den røde eller grønne, avlange typen som er å få kjøpt i de fleste dagligvareforretninger. Det varierer ganske mye hvor sterke de er, men Tantemats erfaring er at om du heller kjøper dem på en innvandrerforretning der innvandrere selv handler, er de sterkere. Om du beholder frøene vil du få enda mer smak!

NB! Bruk helst plasthansker når du håndterer sterk chili, så slipper du å få deg en vond overraskelse hvis du senere klør deg i øynene, på leppene eller andre ømfintlige steder på kroppen! Om du er uheldig, ta på rømme, fløte eller helmelk. Melkefett motvirker capsaicin, som gir chilien sterk smak. Og husk å holde sterk chili og chiliprodukter unna barn og kjæledyr!

 

 

 

GUL CHILISAUS

TID: 15- 20 min.

Gir ca. 1,5 dl

 

Du trenger:

 

 

  • 7 gule egendyrkede chili av typen Lemon drop (eller 7 røde eller grønne av den typen du får kjøpt i dagligvarebutikken/innvandrerforretning)
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss solsikkefrø
  • 1 ts salt, gjerne flaksalt
  • 1/2 ts nykvernet, sort pepper
  • 2 ts revet limeskall (tilsvarer revet skall av 1 lime)
  • 4 ss nypresset limesaft
  • 1 klype sukker
  • 1 dl extra virgin olivenolje, evt. mer (Se TIPS på slutten av innlegget)

 

 

Slik gjør du:

Kutt chili og hvitløk i mindre biter. Behold gjerne frøene i chilien, så får du mest mulig «futt» i sausen. Ha alle ingrediensene i en mikser/stavmikser …….

 

 

og kjør den til en fin og jevn saus.

Oppbevares på glass i kjøleskap! Brukes dråpevis!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

 

TIPS: Husk at du må bruke så mye olje at den står over knivene i den mikseren du bruker, ellers vil du ikke få knust ingrediensene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *