HomeHovedretter Fisk Stekt laks med mangosalsa

Stekt laks med mangosalsa

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

På sommeren er det fint å kunne lage enkel mat, og stekt laks med mangosalsa ved siden av er både godt og lettvint. Mango har en blanding av syre og sødme som går kjempegodt til laks, og i tillegg har den en solgul og sommerlig farge! Server med en pesto ved siden av, og du har en sunn og smakfull sommermiddag som også er fargerik og fin!

Det er lurt å gjøre klar salaten først, deretter laksen. Den skal skjæres opp i tynne skiver og er rask å steke. Et alternativ er å steke laksen først og så sette den inn i stekeovnen på svak varme slik at den holder seg varm, og så lage salaten etterpå.

Til kombinasjonen av laks og mangosalsa er det ikke nødvendig med noe mer ved siden av, men om du ønsker det vil det passe godt med kokt ris eller pasta til, det er opp til deg! En grønn pesto er selvskreven til, ifølge Tantemat. Har du en stående ferdig i kjøleskapet er det supert, ellers er det bare å søke på «pesto» på Tantemat, så finner du oppskrift på forskjellige typer du kan lage. Selvfølgelig kan du kan også bruke ferdig kjøpt pesto, om du ønsker det.

Er du av typen som gjerne spiser en sterk saus ved siden av fet laks, kan Tantemat anbefale Gul chilisaus, men vær forsiktig med bruken – den er sterk og bør bare brukes dråpevis!

 

 

 

STEKT LAKS MED MANGOSALSA

TID: 50-60 min.

Til 4 personer

 

 

MANGOSALSA

Du trenger:

 

 

 • 1 mango
 • 2 avocado
 • 1 rød spisspaprika
 • 1 liten rødløk eller 1/2 stor rødløk
 • 1 rød chili (kan sløyfes) NB! Se TIPS nederst i innlegget angående type rød chili!
 • 3/4-1 dl hakket gressløk
 • 1 lite glass lodderogn eller ørretrogn
 • 1 ts flaksalt
 • 1/4-1/2 ts nykvernet, sort pepper
 • 1/2 dl av din beste extra virgin olivenolje
 • 2-3 ss nypresset limesaft

 

 

Slik gjør du:

Skrell og del opp mangoen i passe biter (klikk på lenken Hvordan skrelle mango på en enkel måte, så ser du hvordan du kan gjøre det). Fjern frø fra paprikaen og del den opp i terninger. Hakk rødløken. Fjern frøene fra chilien og del den opp i fine strimler.

Skrell og del opp avocadoene i passe biter (klikk på lenken Hvordan skrelle avocado på en enkel måte, så ser du hvordan du kan gjøre det) og drypp over noen dråper limesaft for å holde dem grønne og fine.

Ha alle grønnsakene samt den hakkede gressløken, salt og pepper i en stor bolle…..

 

 

og bland forsiktig inn olje og limesaft. Smak om du synes du trenger mer limesaft eller salt. De skal fremheve de andre smakene.

Hvis du lager salaten først, så la den stå i kjøleskapet i noen minutter før servering.

Ha salaten over på et pent fat og pynt med lodde- eller ørretrognen. Pynt med noen strå med gressløk og noen fine blader og blomster av for eksempel blomkarse like før servering, det ser fint ut og smaker godt!

 

 

 

 

 

STEKT LAKS

Du trenger:

 

 

 • 800 gr laksefilet (Salma eller lignende, eller en vanlig laksefilet, uten skinn og ben)
 • 1-1 1/2 ts salt, gjerne flaksalt
 • 1-2 ts nykvernet, sort pepper (her kan du også gjerne bruke sitronpepper)
 • 2-3 ss smør til å steke i (noen ganger er laksen så fet at det trenges svært lite smør til å steke den i)

 

Slik gjør du:

Skjær laksefileten i ca. 1 cm tykke skiver på skrå, slik at du får større skiver.

Krydre skivene på begge sider med salt og pepper, og stek dem raskt på begge sider i smør i stekepanne på over middels varme. Stekepannen bør være så varm at skivene raskt får en fin farge, uten at de blir gjennomstekt. På den måten holder de seg saftige. Legg dem over på et serveringsfat etter hvert som de blir ferdig og sett dem eventuelt inn i stekeovnen på 60ºC for å holde dem varme frem til servering. Hvis det er fett igjen i stekepannen etter stekingen, heller du det over fisken.

 

Så er det bare å servere laksen med mangosalsaen ved siden av! En hvilken som helst grønn pesto vil passe godt til! Er du glad i sterk smak, kan du ha over noen dråper av Tantemats gule chilisaus!

Om du ønsker det, kan du også ha ris eller pasta til.

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

 

TIPS: Den røde chilien på bildet av ingrediensene er en knallsterk, egendyrket type chili som Tantemat har fått, av typen Habanero, og den er VIRKELIG sterk. Tantemat brukte bare fjerdeparten av den, og det var mer enn nok! Du kan bruke en sånn type hvis du liker og tåler knallsterk chili, men hvis ikke bør du heller bruker den vanlige typen lang og spiss, rød chili som du får kjøpt i dagligvarebutikken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *