Chili con carne

Posted in : Gryteretter/ovnsretter, Hovedretter, Kjøtt on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Gryteretter passer året rundt, og praktisk er det også. Hvis du lager en stor porsjon og legger noen middager i fryseren, så er det enkelt å ty til senere en gang når du har det travelt, men trenger et skikkelig måltid. Dessuten blir noen gryteretter faktisk bedre av å ha vært en tur innom fryseren, synes Tantemat! Ta den opp fra fryseren og la den tines i kjøleskapet natten over, og så er middagen bare til å varme opp i løpet av noen minutter. Med god planlegging er dette enkelt og den desidert sunneste formen for «hurtigmat»! Gryteretter er dessuten kjempefint å servere til mange, siden det ikke blir så mange enkeltretter og kasseroller å forhold seg til! Perfekt når man skal ha gjester!

Det finnes mange oppskrifter på Chili con carne, men alle er de litt forskjellige. I denne gryteretten er det mye bønner, og det passer jo bra hvis man forsøker å kutte ned på kjøttforbruket, slik vi blir oppfordret til. Bønner inneholder mye protein i tillegg til vitaminer og mineraler, og det metter godt. Dessuten heter retten «chili con carne», altså «chili med kjøtt», og det betyr at kjøttet skal komme i andre rekke i denne retten!

Selv om denne gryteretten inneholder fem chili er den ikke sterk etter Tantemats smak, men om du ikke er spesielt glad i chili er det ingenting i veien for å droppe den, eller eventuelt bare ha i mindre enn det som står i oppskriften. Det varierer også veldig hvor sterk chilien er, men Tantemats erfaring er at den man får kjøpt i norske dagligvarebutikker er relativt forsiktig i smaken i forhold til den du får kjøpt hos utenlandske grønnsakshandlere. Særlig der asiatene selv handler kan du finne chili med skikkelig «krutt» i, dersom du skulle ønske det!

I denne oppskriften bruker Tantemat tørre bønner som er bløtlagt over natten og som så kokes med krydder. Det gir ekstra smak til bønnene, men krever tid og planlegging, så hvis du vil gjøre det enklere kan du kjøpe ferdig kokte bønner på boks. Beregn da ca. 1,6 kg bønner og skyll dem med kaldt vann før du har dem i gryteretten.

Begynn med å sette på de bløtlagte bønnene til koking, om du ikke bruker ferdig kokte, og lag kjøttsausen imens. Hvis kjøttsausen må vente litt på bønnene gjør ikke det noe, det er bare å varme den opp igjen før du skal blande dem inn og gi alt et oppkok.

 

 

 

CHILI CON CARNE

Til 6-8 personer

 

KOKING AV BØNNER:

TID: Bløtlegging over natten eller minimum 12 timer. Koking 1 til 1,5 time.

 

Du trenger:

 

 

 • 750 gr bønner (Tantemat bruker en blanding av 250 gr hvite bønner og 500 gr røde bønner)
 • 3 liter vann
 • 2 løk skåret i båter
 • 3 ts salt
 • 5 nellikspiker
 • 10 hele allehånde
 • 2 laurbærblad

 

Slik gjør du:

Ha de tørre bønnene i en stor bolle og ha over rikelig med kaldt vann. Når bønnene trekker til seg vannet vil de utvide seg. La dem stå i bløt over natten, eller minst 12 timer. Sil av vannet og skyll bønnene. Ha dem over i en stor kasserolle og fyll på nytt kaldt vann til det står godt over bønnene. La dem få et oppkok og fjern skummet som dannes på toppen. Tilsett løk og krydder, senk varmen og la bønnene småkoke under lokk i 1-1,5 time, til de er møre, men ikke kokt i stykker. Sil av vannet og fjern de krydderne du ser. Løken vil koke nesten i stykker, så den kan godt bli med når bønnene etterpå skal blandes med kjøttsausen.

 

 

KJØTTSAUS

TID: Ca. 1 time

 

Du trenger:

 

 

 • 800 gr karbonadedeig eller kjøttdeig
 • 2 ss olje
 • 2 ss smør
 • 1 gul løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 5 røde chili (kan utelates, eller bruk færre)
 • 3 dl buljong (3 dl vann + 1 terning kjøttbuljong)
 • 1 boks hakkede tomater (ca. 400 gr)
 • 3 ss tomatpuré
 • 2 ts salt
 • 2 ts sort pepper
 • 1 ss paprikapulver

 

Slik gjør du:

Finhakk løk og hvitløk. Fjern frøene fra chiliene og finhakk dem. Kok opp vannet med buljongterningen så det står klart.

Ha smør og olje i en jerngryte på sterk varme og ha i karbonadedeigen. (Se TIPS nederst i innlegget angående bruning av karbonadedeig). Bruk en sleiv og gni den utover så den smuldres samtidig som du rører og passer på at den blir jevnt brunet. Ha i løk og hvitløk, chili, tomatpure, tomatboksen, buljong, salt, pepper og paprika. Bland godt og gi det et oppkok. Senk varmen og la kjøttsausen surre uten lokk over i ca. 40 minutter, eller til mesteparten av væsken er kokt inn. Rør innimellom så det ikke brenner seg fast i bunnen. Smak om du eventuelt vil ha i mer krydder. Husk at du etterpå skal ha i bønnene og dermed trenger å krydre mer enn du ellers ville gjort.

Bland inn bønnene og la alt få et oppkok, og smak igjen om du vil ha i mer salt, pepper eller paprika. Klipp eventuelt over persille før servering.

Server Chili con carne med ferskt brød, nystekte baguetter eller ciabatta og eventuelt smør, og nyt en smakfull og mettende middag!

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: Ta karbonadedeigen ut av kjøleskapet opptil en halv time før den skal brunes, slik at den ikke er iskald når du skal ha den i gryten for bruning. Ha smør og olje i gryten og la det bli skikkelig varmt før du har oppi karbonadedeigen. Når du har hatt den oppi gryten er det en fordel å la den ligge i ro en liten stund, fordi gryten da blir litt avkjølt og trenger tid til å varmes opp igjen. Del opp karbonadedeigen med en sleiv etter hvert slik at den blir grynete og rør rundt så den blir jevnt brunet. Hvis ikke jerngryten rekker å bli ordentlig varm igjen etter at du har hatt i karbonadedeigen, vil kjøttet blir kokt istedenfor brunet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *