HomeHovedretter Ovnsbakt kalvestek med fløtesaus

Ovnsbakt kalvestek med fløtesaus

Posted in : Hovedretter, Kalv, Kjøtt on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Kalvestek er skikkelig festmat! Det er ikke ofte du finner det på butikken, men er du attpåtil så heldig at den ligger der til 50% på grunn av dato, som mange butikker heldigvis driver med nå, er det bare å benytte anledningen og ta den med. Om du ikke skal bruke den med en gang, er det bare å legge den i fryseren i påvente av en passende anledning. Som kan være en hvilken som helst festdag, eller kanskje en hverdag når du har lyst til å skjemme bort deg selv med noe ekstra godt!

Kalvekjøtt er lyst og har en delikat smak, og tilbehøret kan godt være av den «forsiktige» sorten. Stekte kantareller, kokt blomkål og gode, kokte poteter smaker nydelig til, og en fløtesaus er et «must» siden kjøttet er magert. Har du egenplukkede, rørte tyttebær eller tranebær (se lenken: Rårørte tranebær) passer det utmerket her, men ellers vil små, søte tomater alltid se fint ut og tilføre den fruktigheten som passer så godt i denne sammenhengen!

Fløtesausen finner du oppskrift på ved å trykke på denne lenken: Fløtesaus til oksefilet eller vilt. Den kan kokes i god tid og  tåler godt et opphold i fryseren frem til den skal brukes. Tantemat synes nesten den blir bedre av det!

Vanligvis er en kalvestek god og mør i utgangspunktet, men om du lar den bakes ved lav varme i stekeovnen over litt lengre tid enn vanlig, er du helt sikker på at den blir det! Start med å gjøre klar steken og sette den i ovnen, og så lager du tilbehøret mens den står der og godgjør seg.

OVNSBAKT KALVESTEK MED FLØTESAUS

TID: Ca. 15 minutter til klargjøring pluss 3 timer i ovnen

Til 4 personer

Du trenger:

  • 1 kalvestek uten ben (1000-1200 gr) (Se TIPS nederst i innlegget her)
  • 1 ts salt
  • 1 ts sort pepper
  • 1 ts knust, tørket salvie
  • 3 hvitløksbåter
  • 2 ss nypresset sitronsaft
  • 3 + 1 ss olje

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 130ºC.

Tørk kalvesteken og gni den inn med salt, pepper og knust salvie.

Gjør klar den ildfaste formen som steken skal bakes i ved å ha 1 ss olje i bunnen av den.

Ha 3 ss olje i en jerngryte eller -panne og brun steken godt på alle sider på sterk varme. Legg steken over i den ildfaste formen.

Kok ut jerngryten ved å ha i 1 dl vann og skrap bunnen med en tresleiv, slik at du får med deg all den gode smaken som sitter i gryten etter bruningen. La vannet koke nesten helt inn og hell det over kjøttet i formen. Ha sitronsaften over kjøttet og skrell hvitløksfeddene og legg dem hele i formen.

Legg lokk på formen og sett den inn i ovnen på midterste eller nederste rille. La steken bakes i 3 timer.

Ta formen ut av stekeovnen, ta lokket delvis av og la kjøttet hvile 15-20 minutter.

Skjær steken i fine skiver og server med kokt blomkål, kokte poteter, smørstekte kantareller (se lenken: Smørstekte kantareller) og fløtesaus. Pynt med små, søte tomater og en persillekvast. Har du rårørte tyttebær eller tranebær vil det smake godt ved siden av. Så er det bare å nyte en deilig festmiddag!

Vel bekomme!

TIPS: Tantemats erfaring er at store kjøttstykker ofte krymper under steking, derfor er det alltid lurt å ta godt mål når man skal beregne hvor mye man skal ha til hver person. Det er vanlig å beregne 200 gr rent kjøtt pr. person, men ta litt ekstra, for sikkerhets skyld. Det er bedre å ha rester til overs enn at det bare er akkurat nok mat! Eventuelle rester kan du dessuten fryse ned og så har du lettvint middag ved en senere anledning!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *