HomeHovedretter Ovnsbakte kalveknoker med grønnsaker og sopp

Ovnsbakte kalveknoker med grønnsaker og sopp

Posted in : Hovedretter, Kalv, Kjøtt on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Det er ikke ofte en finner kalveknoker i en norsk butikk, men om du gjør det, bør du benytte anledningen til å kjøpe dem med deg og lage en italienskinspirert middagsrett. På italiensk heter den Osso bucco, og består av kalveknoker som er skåret i skiver og kokes lenge sammen med grønnsaker. Tantemat har laget sin egen lille vri ved å tilsette sopp og la alt bakes i et ildfast fat i stekeovnen istedenfor å koke gryteretten på plate, som er det vanlige.

Å lage denne retten tar tid, men det er også meningen. Ved å la gryteretten bakes minst et par timer i ovnen blir kjøttet fantastisk mørt og alle smakene går opp i en «større enhet». I tillegg er det faktisk ganske praktisk, fordi du kan sette maten i stekeovnen og «glemme» den i 2-4 timer, avhengig av hvilken temperatur du bruker. Da får du god tid til å lage tilbehøret, og du kan bruke tiden til å gjøre andre ting.

Tantemat skal innrømme at dette ikke akkurat er det enkleste for en familie som kommer hjem fra jobb en ukedag og vil ha maten raskt på bordet, men for en dag i helgen burde det være mulig – med litt planlegging. Da gjør du alt klart og setter middagen i ovnen litt tidligere på dagen enn det som ellers er vanlig, og så er den ferdig etter noen timer når dere kanskje har vært ute og gått tur eller gjort noe annet morsomt. Prøv en gang, så ser du at dette går helt fint! Dessuten kan mat som bakes i ovnen i en ildfast form godt stå lenger enn den tiden som er angitt, forutsatt at lokket er ordentlig tett så ikke maten blir tørr. Når tiden er ute kan du dessuten redusere varmen til for eksempel 100ºC, eller slå av varmen helt, og fortsatt la maten stå i ovnen i minst en time til, inntil dere er klar til å spise.

Som tilbehør smaker det godt med en blanding av villris og risoni, som er pasta som ser ut som riskorn. Kok dem hver for seg og bland dem like før servering. Du kan også servere vanlig hvit ris eller pasta til, eller en god potetmos, om du foretrekker det.

NB! Om du bruker villris så se på koketiden, som kan være 45 minutter.

 

 

 

OVNSBAKTE KALVEKNOKER MED GRØNNSAKER OG SOPP

TID: 30-40 minutter + 2-2,5 timer i ovnen ved 200ºC. Eller senk varmen til 160ºC og la den stå i 3-4 timer.

 

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • Ca. 1,6 kg kalveknoker (ca. 400 gr pr. person) + salt og pepper til å strø over etter bruning
 • 1 stor løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 3 middels store gulrøtter
 • 1 purre
 • 1/4 stor sellerirot
 • 100 gr ferdig forvellet skrubb (se TIPS nederst i dette innlegget) eller 150 gr fersk sjampinjong
 • 1 boks tomater i terninger (ca. 400 gr)
 • 1,5 dl buljong (1,5 dl vann + 1 oksebuljongterning)
 • 1,5 dl hvitvin
 • 4 ss smør
 • 1,5 ts sort pepper
 • 2 ts salt
 • 1 laurbærblad
 • 1 sitron (skallet til å rive over ved servering)
 • Persille til å pynte med eller klippe over

 

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 160 eller 200ºC.

Skrell løken, del den i fire og skjær den i skiver. Skrell hvitløken og del den i mindre biter for knusing i hvitløkspresse. Rens  og skyll purreløken og skjær den i 1 cm skiver. Skrell gulrøttene og skjær dem i skiver. Skrell selleriroten og skjær den i 1 cm terninger. Hvis du bruker sjampinjong i stedet for ferdig forvellet skrubb, skjærer du den i skiver eller deler den i fire.

 

 

Smelt smøret i en jerngryte på sterk varme og legg i kjøttet for bruning når smøret har sluttet å bruse. Brun kjøttskivene godt på begge sider og legg dem over i et ildfast fat. Krydre med salt og pepper.

Ha løken og soppen (ferdig forvellet skrubb eller fersk sjampinjong) i jerngryten, senk varmen og la det surre under jevnlig omrøring til løken er blitt blank. Ha i presset hvitløk, gulrot, sellerirot, purreløk, tomatbiter med kraft, laurbærblad, buljong og vin og la det få et oppkok. Krydre med salt og pepper og tøm alt over kalveknokene i den ildfaste formen.

 

 

Legg på lokk og sett formen på nederste eller midterste rille i stekeovnen og la den bakes 2-4 timer, avhengig av hvilken temperatur du har satt stekeovnen på.

Ta formen ut av ovnen etter endt baketid og la den stå 2-3 minutter før du tar av lokket.

Strø over revet sitronskall og persille, og server med ønsket tilbehør!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Skrubb er vill sopp som Tantemat plukker om høsten, forveller og legger i fryseren så den er klar til bruk. Å forvelle betyr at man varmebehandler soppen slik at den slipper væske.Om du ikke har egenplukket skrubb i fryseren, kan du bruke sjampinjong i stedet. Det er ikke nødvendig å forvelle sjampinjongen før bruk, så den bruker du fersk i denne retten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *