HomeHovedretter Afrikansk lammegryte

Afrikansk lammegryte

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Høsten er her igjen, og det er tid for lam. Den afrikanske lammegryten du her får oppskrift på er noe av det beste Tantemat vet om, og den er en gjenganger på menyen. Varmt krydret og med et lite chili-sting (som er frivillig!). Oppskriften er opprinnelig fra Opplysningskontoret for kjøtt, og Tantemat legger den ut så mange flere skal få anledning til å prøve denne litt mer eksotiske varianten av lam. Helnorske fårikål er kjempegodt, men noen ganger kan det være morsomt å prøve lam med litt annerledes krydder og grønnsaker enn det vi vanligvis bruker.

Lammegryten inneholder kikerter og er dermed ganske mettende, så ferskt brød og eventuelt smør er godt og tilstrekkelig som tilbehør ifølge Tantemat, men om du ønsker det kan du selvfølgelig servere en god potetmos til. Søk på potetmos på Tantemat, eller klikk på Mandelpotetmos med hvitløk, så finner du oppskrift på det.

Som nevnt er det kikerter i denne retten, og du kan velge å kjøpe tørre som du så bløtlegger over natten og koker, eller du kan kjøpe ferdig kokte istedet. Husk isåfall å skylle dem før bruk.

Tantemat foretrekker å tilberede denne lammeretten ved å la den stå 3 timer i stekeovnen ved 180ºC, siden kjøttet blir mørest ved lengre steketid og lavere varme, men du kan også velge å la den bakes i 2 timer ved 200ºC eller å la den trekke ved kokepunktet i 60-90 minutter i en gryte på ovnen. Da må du huske å røre innimellom så den ikke setter seg fast i bunnen.

 

 

AFRIKANSK LAMMEGRYTE

TID: Bløttlegging av kikerter minst 12 timer eller over natten, koketid 1-1,5 time. Med ferdig kokte kikerter ca. 2,5-3,5 time, avhengig av om du vil bake retten i ovnen eller la den trekke på kokeplate.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1,5 kg skiver av lammekjøtt med ben, for eksempel av lår eller bog (se TIPS på slutten av dette innlegget)
 • 300 gr tørre kikerter eller 1 boks ferdig kokte (450 gr)
 • 2 auberginer
 • 3 røde chili (kan utelates, eller reduser mengden)
 • 3 hvitløksbåter
 • 2 ss finhakket ingefær
 • 1 ts hvitvinseddik
 • 3 ts salt
 • 2 ts sort pepper
 • 2 bokser hakkede tomater
 • 1 ss korianderfrø
 • 1/2 ts spisskummenfrø
 • 2 ts revet muskatnøtt
 • 3-5 ss olje
 • Frisk persille
 • Frisk koriander

 

Slik gjør du:

Om du bruker tørre kikerter, ha dem i en stor bolle og tøm over rikelig med kaldt vann. La stå i minimum 12 timer eller over natten. De trekker til seg ganske mye vann under bløtleggingen. Tøm av vannet etter bløtleggingen og skyll kikertene. Ha dem over i en kasserolle og tøm over kaldt vann så det står 4-5 cm over. Kok opp og skum av. Senk varmen og la kikertene småkoke i 1-1,5 time, til de er møre, men ikke istykkerkokte. Du kan sjekke om de er ferdig ved å presse en kikert mot siden av kasserollen med en gaffel. Når den er passe kokt lar den seg presse istykker uten alt for stor motstand. Tøm av vannet når de er ferdig kokt.

 

Sett stekeovnen på 180ºC eller 200ºC.

Knus koriander- og spisskummenfrø i en morter. Bland det med salt og revet muskatnøtt og gni det godt inn i kjøttet. Om det blir noe igjen av krydderblandingen kan du strø det over kjøttet under bruningen.

Del auberginene i terninger. Rens chiliene for frø og finhakk dem. Skrell og finhakk fersk ingefær og hvitløk.

Brun de krydrede kjøtteskivene på begge sider i olje, på sterk varme, og legg dem over i et ildfast fat.

 

 

Senk varmen litt og ha om nødvendig litt mer olje i gryten. Ha i auberginterningene og la dem steke i et par minutter under omrøring. Tilsett ingefær og chili og la steke i et par minutter til under omrøring. Ha i hvitløk, eddik og tomater og la det få et oppkok. Bland inn de kokte kikertene og smak til med pepper. Tøm det over kjøttet i den ildfaste formen. (Hvis du foretrekker å koke lammeretten på plate på ovnen, har du kjøttet tilbake i gryten med grønnsaksblandingen og lar det trekke ved kokepunktet i 60-90 minutter, til kjøttet er mørt. La lokket ligge halvveis på, og husk å dreie på gryten eller røre i den innimellom for å unngå at det setter seg fast i bunnen).

 

 

Legg lokk på formen, eller pakk tett til med et dobbelt  lag av aluminiumsfolie,  sett den på midterste rille i stekeovnen og la det bakes i 3 timer ved 180ºC, eller 2 timer ved 200ºC, om du foretrekker det.

Ta formen ut av ovnen og la den stå 2-3 minutter før du tar av lokket.

 

Så er den afrikanske lammegryten klar for servering! Pynt med noen kvaster frisk koriander og/eller persille, og server med ferske baguetter eller annet ferskt brød. Ha gjerne godt smør til, for eksempel Rørossmør eller Kviteseidsmør. Eller server potetmos til, om du foretrekker det. Begge deler smaker kjempegodt!

 

 

Vel bekomme!

 

 

TIPS: Tantemat kjøper gjerne fryst lammelår når det er på tilbud. Handler du på en serviceinnstilt butikk, vil de skjære den opp i skiver for deg, ca. 3 cm tykke. Disse lammeskivene er perfekt til denne retten. Frys dem ned i passe porsjoner, så har du nok til mer enn én gryterett. Enkelt å ta etter senere, når du har lyst til å lage noe godt av lam lårskiver! Et godt råd er å ta av den nederste delen av lammelåret, det vil si skanken, slik at du har til en middagsrett med lammeskanker. Kjøper du to lammelår har du to skanker, nok til en middag for to. Nydelig mat, til en lavere pris enn om du kjøper skanker for seg i kjøttdisken! Søk på lammeskank på Tantemat, så finner du oppskrift på det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *