HomeTilbehør Grønnsaker Syltet rødkål

Syltet rødkål

Posted in : Grønnsaker, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Denne oppskriften på syltet rødkål fant Tantemat i et dansk ukeblad for mange år siden, og falt for den umiddelbart! Det er en litt annerledes måte å tilberede og bruke kål på som absolutt kan anbefales! Den syltede kålen får en herlig syrlighet, samtidig som den beholder den gode sprøheten. Bland den med litt rømme eller yoghurt, og den passer perfekt til for eksempel stekt andebryst. Prøv den også til svinekoteletter, svineribbe eller annen fet mat, eller bland den i råkost eller i en grønn salat.

Dette er en stor porsjon, men den er meget holdbar hvis du legger den på skoldede glass og med holdbarhetsmiddel i, så denne syltede rødkålen vil du ha glede av lenge!

 

 

 

SYLTET RØDKÅL

TID: 1 døgn for å la kålen ligge med salt, og deretter ca. 1/2 time for å koke opp lake og legge kålen på glass. Kålen skal deretter stå og trekke i minst 1 måned før bruk.

 

 

Du trenger:

 

 

  • 1 mellomstor rødkål
  • Ca. 1 dl finsalt
  • 1 liter 7% eddik (se TIPS 1 angående 5% eddik nederst i dette innlegget)
  • 500 gr sukker
  • 10 laurbærblader
  • 10 gr korianderfrø
  • Eventuelt Atamon (holdbarhetsmiddel) (Se TIPS 2 nederst i dette innlegget)

 

Slik gjør du:

Fjern de ytterste bladene av kålen og skjær den i to. Fjern den grove stilken.

 

 

Del hver halvdel i 2-3 deler og skjær dem opp i tynne strimler.

 

 

 

Legg kålstrimler og strø salt over lagvis i en bolle. Saltet skal trekke bitterstoffer ut av kålen.

 

 

Dekk bollen med lokk eller plastfolie og sett den i kjøleskapet i 1 døgn.

Skyll så mesteparten av saltet av kålen og fyll den på skoldede glass (se TIPS 3 nederst angående skolding av glass). Pakk kålstrimlene slik at de blir liggende tett sammen. Ha eventuelt Atamon i glassene. Se på Atamonflasken for informasjon om mengde pr. glass.

Kok opp eddik, sukker, laurbærblader og korianderfrø og tøm det over kålen i glassene slik at den dekkes.

 

 

Sett tett lokk på glassene og la kålen stå kjølig i minst 1 måned før bruk.

Bland syltet rødkål med rømme eller yoghurt etter egen smak og server den som tilbehør til stekt andebryst, svinekoteletter eller ribbe, eller bland den med råkost til en salat. Du kan også blande like deler syltet rødkål og rå rødkål eller hvitkål før du blander inn rømme eller yoghurt. Prøv deg frem, så finner du sikkert også andre måter du kan bruke den på!

 

Vel bekomme!

 

 

TIPS 1: Istedenfor 7% eddik kan du bruke en 5% hvitvinseddik, så får du en mildere lake og dermed også en mildere versjon av syltet rødkål.

 

TIPS 2: Det kan være vanskelig å finne en butikk som selger Atamon, så derfor legger Tantemat ved et bilde så du vet hvordan flasken ser ut. Om du ikke får tak i Atamon, er kålen likevel godt holdbar, så lenge du skolder glassene skikkelig først (se TIPS 3) og oppbevarer dem kjølig.

Slik ser en flaske med Atamon ut.

 

 

TIPS 3: Skolding av glass:  Å skolde glass betyr å legge dem i kokende vann i minst 1 minutt slik at de er helt rene før du skal fylle dem med det som skal konserveres. Kok opp vann i en kasserolle som er stor nok til å romme glassene, eventuelt ett og ett, og la dem ligge i vannet i minst 1 minutt. Husk at lokkene også må skoldes. Bruk gjerne en pølseklype til å ta glassene opp av vannet med og fyll dem mens de er varme. Hvis du søler på kanten av glasset kan du dyppe en klut i det kokende vannet og tørke av med før du skrur på lokket. NB! Vær forsiktig når du holder på med skoldingen, det er fort gjort å brenne seg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *