HomeHovedretter Ovnsbakte lammekoteletter med hvitløk

Ovnsbakte lammekoteletter med hvitløk

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Når september/oktober kommer må Tantemat alltid ha minst én middag med årets ferske lammekoteletter, og da må det være masse hvitløk på. Skal man tilberede kotelettene på vanlig måte ved å steke dem i panne, kan hvitløken fort bli brent og besk hvis man ikke følger veldig nøye med under stekingen, men dette problemet unngår man helt hvis man istedet tilsetter hvitløken etter bruningen og så lar kotelettene bakes i ovnen ved lav varme i et par timer. Kotelettene blir møre og gode, hvitløken blir mild i smaken, og du får en deilig kraft i bakeformen.

For mange år siden var Tantemat i Athen og fikk være med en innfødt greker og spise grillet lam, slik grekerne gjør det, med nypresset sitronsaft over lammekjøttet. Det smakte utrolig godt, og derfor har Tantemat etter det alltid brukt litt nypresset sitronsaft over lam (og det meste av annet kjøtt også), det gir virkelig smaken et løft. Litt rosmarin over blir heller aldri feil, det er en urt som passer perfekt til både vilt og lam, og norske lam er jo nesten som vilt å regne, siden de går fritt i fjellet og beiter det de selv har lyst på.

Ovnsbakte lammekoteletter med hvitløk smaker deilig med årets Smørstekte kantareller ved siden av, pluss Ovnsbakte tomater som du kan sette inn sammen med kotelettene den siste timen. Har du tomater fra egen avling, så passer de kjempegodt til ovnsbaking. Varmebehandlingen får nemlig frem den nydelige sødmen i tomatene, i tillegg til at det sørger for at de gode næringsstoffene i tomatene blir bedre tilgjengelig for kroppen. Altså bare fordeler med det!

Denne oppskriften er beregnet på to personer, så om du skal servere til flere, må du øke mengdene tilsvarende.

 

 

OVNSBAKTE LAMMEKOTELETTER MED HVITLØK

TID: 10-15 minutter til bruning og 2 timer i stekeovnen.

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 4 lammekoteletter
  • 1-2 ts salt
  • 1-2 ts sort pepper (helst fra kvern)
  • 2 ss smør eller olje til å brune kotelettene i
  • 4-8 fedd hvitløk (1-2 pr. kotelett)
  • 4 ss olivenolje
  • 4 ss nypresset sitronsaft
  • 1-2 ts tørket rosmarin

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 130ºC.

Krydre lammekotelettene med salt og pepper, brun dem på hver side i stekepannen på god varme og legg dem over i et ildfast fat. Kok ut stekepannen ved å ha i 1/2-1 dl vann og skrap bunnen av stekepannen med en tresleiv slik at du får med deg den gode smaken som sitter i pannen etter bruningen. La vannet koke nesten helt inn og hell det over kotelettene.

Finhakk hvitløken og fordel den over kotelettene. Ha gjerne over litt ekstra salt og pepper. Lammekoteletter tåler mye krydring.

Fordel olivenolje og nypresset sitronsaft over kotelettene, og strø gjerne over rosmarin til slutt.

 

 

Legg lokk på fatet og sett det inn midt i stekeovnen. La kotelettene bakes i 2 timer, og så er de klar for servering! Bruk sjyen som dannes i fatet som en deilig saus over kotelettene!

 

 

 

Til ovnsbakte lammekoteletter passer det godt med gode, kokte poteter, gjerne mandelpoteter, smørstekte kantareller og ovnsbakte tomater. Så er det bare å nyte høstens ferske delikatesse!

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *