HomePålegg Kjøtt Lammerull med sennep

Lammerull med sennep

Posted in : Kjøtt, Pålegg on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Det er ikke så vanlig å lage sitt eget pålegg lenger, slik det var før, men hvorfor ikke prøve det, nå som butikkene tilbyr ferdig tilskårne lammesider hvor ribbena er fjernet og den er klar til bare å krydre og rulle sammen? Da får du gleden av å spise ditt eget, hjemmelagede pålegg som du selv vet hva inneholder, og med akkurat så mye krydder og smak som du selv vil! Følger du Tantemats oppskrift vil du få en «mild og snill» lammerull, men lammekjøtt har den egenskapen at det tåler en god del krydder, så øk gjerne mengden av både salt, pepper og ingefær om du vil, rullen vil bare bli bedre av det! Husk at den skal skjæres opp i tynne skiver som skal legges på brødskiva, og da bør den ha endel smak. For ytterligere å fremheve smaken kan du også la rullen ligge i saltlake før koking, se TIPS 1 nederst i dette innlegget. Tantemat foretrekker også å strø gelatinpulver i rullen, da får du fine skiver som holder sammen når du skjærer den opp.

Å lage lammerull tar nødvendigvis tid, men Tantemat tror du vil finne ut at det er verdt det! Tenk å kunne imponere med hjemmelaget pålegg på bordet, særlig til en julefrokost eller -brønsj, med sennep, sure agurker eller syltede rødbeter til! Dessuten får du mye pålegg i forhold til den tiden du legger i det! Det blir mange skiver av én rull! Ser du på TIPS 2 til slutt i dette innlegget får du vite hvordan du best fryser rullen.

 

 

LAMMERULL MED SENNEP

TID: Først ca. 1 time til å krydre, rulle sammen og binde opp, så koking og avkjøling, som tar 3-4 timer, og deretter 1 døgn i press i kjøleskapet. Hvis du foretrekker å la rullen ligge til salting før koking, tar det 10-14 dager.

Dette gir pålegg til mange brødskiver/personer.

 

 

Du trenger:

 

 

  • 1 benfri lammeside (ca. 600-700 gr)
  • 400 gr kjøtt fra bog eller stek til å fylle i rullen
  • 1 1/2 + 1 ts salt
  • 1-2 + 1-2 ts sort pepper, gjerne fra kvern, som gir fyldigere kryddersmak
  • 1 + 1/2 ss malt ingefær
  • 1 + 1 ss gelatinpulver
  • 2 + 2 ss sterk sennep

Bomullstråd og kjøkkenhåndkle til å surre rullen med/i.

 

Slik gjør du:

Skjær kjøtt fra bog eller stek så du har til å fylle i rullen. Pass på å lage strimler med retningen til kjøttfibrene og legg dem oppå lammesiden slik at du kommer til å skjære på tvers av kjøttfibrene når du skal skjære lammerullen opp i skiver. Det vil si at du må legge kjøttstrimlene i samme retning som ribbena lå.

Legg lammesiden med kjøttsiden opp på en fjøl. Smør 2 ss av sennepen utover lammesiden og dryss så over 1-2 ts pepper, 1 1/2 ts salt, 1 ss ingefær og 1 ss gelatinpulver.

 

 

Legg kjøttstrimlene fra bog/stek oppå lammesiden, på tvers av sidens lengde, det vil si slik ribbena lå. Smør utover de 2 siste spiseskjeene med sennep og dryss over 1 ts salt, 1-2 ts pepper, 1/2 ss ingefær, og 1 ss gelatinpulver.

 

 

Begynn fra den smaleste enden (fra venstre på bildet over) og rull fast sammen. Hvis kjøtt og sennep tyter ut, er det bare å dytte det inn igjen så godt du kan! Bind opp rullen med bomullstråd og sy sammen endene av rullen. Nålen som du ser på bildet under er beregnet på å sy skinn med og egner seg godt til å sy sammen endene av lammerullen. Hvis du ikke har en slik fra før, så prøv en sybutikk. Hvis du ikke har eller får tak i nål, kan du stikke hull med en spiss kniv og tre bomullstråden gjennom.

 

 

Hvis du planlegger å la lammerullen ligge i saltlake før du koker den, er det på dette stadiet du gjør det. Se TIPS 1 nederst i dette innlegget angående hvordan du skal lage saltlake og hvor lenge den skal ligge.

Før du skal koke rullen, enten den har ligget i saltlake først eller ikke, bør den surres inn i et rent kjøkkenhåndkle og bindes opp med bomullstråd. Det går også an å få kjøpt «strømper» som du kan tre utenpå rullen før koking.

 

 

Kok opp tilstrekkelig vann til at det dekker lammerullen og legg den oppi. Senk varmen og la den trekke like under kokepunktet i 1 3/4 time. Trekk kasserollen av platen og la rullen avkjøles i vannet før du tar den opp og legger den under press i kjøleskap i 1 døgn. Er du så heldig å ha en presse bruker du det, men hvis ikke kan du legge rullen i et passe stort fat og plassere en tung gjenstand oppå. Her har Tantemat plassert et tungt, ildfast fat oppå rullen.

 

 

Etter 1 døgn i press fjerner du kjøkkenhåndkle og bomullstråd, og så er lammerullen klar til å spises! Bruk en stor kniv med tynt blad og skjær den opp i tynne skiver til pålegg. Det smaker kjempegodt med sennep, sure agurker eller syltede rødbeter til!

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

 

TIPS 1: Hvis du ønsker enda mer smak på lammerullen, kan det være en idé å legge den i saltlake før du koker den. Lag en saltlake ved å koke opp så mye vann at det vil være nok til å dekke rullen. Skrell en middels stor potet og legg oppi vannet. Rør inn salt, gjerne grovt, til poteten flyter, da er laken passe. Avkjøl saltlaken, legg lammerullen i og la den stå kjølig i 10-14 dager før du surrer den inn i et kjøkkenhåndkle, binder den opp med bomullstråd og koker den som angitt ovenfor.

TIPS 2: En lammerull som dette blir til mange skiver med pålegg, og den beste måten å oppbevare den på er å skjære den opp i mindre biter og legge i fryseren, så kan du enkelt ta opp et stykke senere når du har lyst på godt, hjemmelaget pålegg! Det går også an å skjære opp hele rullen i skiver som du så pakker godt inn i plast og fryser ned i passe store porsjoner til senere bruk, men holdbarheten er best om du fryser den ned i hele biter, særlig hvis det er endel fett på rullen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *