HomeForretter Smørsurrede gulrøtter med spisskummin

Smørsurrede gulrøtter med spisskummin

Posted in : Forretter, Grønnsaker, Vegan/vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Denne sommeren har Tantemat lekt seg med å prøve dyrking av gulrøtter i stor potte på terrassen. Til syvende og sist ble det ikke veldig mye gulrøtter ut av det, men tynningen underveis har også gitt både pesto og suppe av gulrotgresset, så «gevinsten» har likevel vært bra! Hvis du er nysgjerrig på bruk av gulrotgress, se TIPS til slutt i dette innlegget.

Gulrøttene som ble trukket opp i oktober…

 

 

var nok til en forrett til to personer, og markerte avslutningen på sommerens spiselige vekster fra terrassen. Små, nye gulrøtter har mye sødme, noe som kan understrekes ved å tilsette en klype sukker, spisskummin samt sitronsaft og salt. Ferske urter til å strø over, gjerne egendyrkede, smaker utmerket, og kapers som tilbehør ved serveringen løfter det hele! Om du ikke har egendyrkede gulrøtter kan du bruke snacksgulrøtter fra butikken. Hovedsaken er at de er små og ganske nye, da har de best smak.

Denne oppskriften er til 2 personer som forrett, så øk mengden i forhold til hvor mange personer du skal servere til.

 

 

SMØRSURREDE GULRØTTER MED SPISSKUMMIN

TID: Noen minutter til skrubbing av gulrøttene samt ca. 15 minutter til smørsurring, avhengig av størrelsen.

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 300 gr små, nye gulrøtter (eller snacksgulrøtter)
  • 3 ss smør
  • 1/2 ts spisskummin
  • 1 klype sukker
  • 1-2 ss sitronsaft
  • 1-1,5 ts salt
  • Friske urter til å strø over, for eksempel gressløk, persille, kjørvel, sitronmelisse e.l.
  • Små kapers til å strø over ved servering.

 

Slik gjør du:

Fjern gulrotgresset, skrubb gulrøttene rene med en børste og skjær bort rottrådene.

Del større gulrøtter opp i mindre biter, slik at alle gulrøttene blir så jevnt tykke som mulig for å få jevn varmebehandling.

Smelt smøret på middels varme i en kasserolle eller panne og ha i gulrøttene. Strø over sukker, spisskummin og salt og ha i sitronsaft. Begynn med 1 ts salt og 1 ss sitronsaft først, så kan du smake til med mer etter hvert.

La gulrøttene surre forsiktig under lokk i ca. 15 minutter og kjenn med en spiss kniv om de er passe møre. De skal ha litt tyggemotstand. Rist litt på kasserollen innimellom så de blir snudd og blir jevnt kokt. Smak til med mer salt, spisskummin og sitronsaft om nødvendig, men husk at smaken vil forsterkes mens du spiser, så ha heller i litt for lite enn litt for mye. Hver enkelt kan heller tilsmake på egen tallerken, om de ønsker det.

Ha i hakkede, ferske urter etter egen smak. Tantemat har brukt gressløk, men bruk det du liker og det du har tilgang til.

 

 

Legg opp gulrøttene, gjerne på forhåndsvarmede tallerkener, og strø over noen små kapers. Det gir en fin saltsmak som balanserer den delikate sødmen i gulrøttene.

Sett frem flaksalt, sitronbåter og små kapers ved servering, så hver enkelt kan forsyne seg med mer etter eget ønske!

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: Hvis du har lyst til å prøve en sunn og deilig suppe med gulrotgress finner du Tantemats oppskrift på følgende lenke: Grønn supersuppe med gulrotgress og spinat, og har du lyst til å bruke gulrotgress i en pesto, kan du se på lenken: Alt-mulig-pesto. Begge deler er verdt et forsøk!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *