HomeHovedretter Fisk Kveite med paprika og sukkererter i smørsaus

Kveite med paprika og sukkererter i smørsaus

Posted in : Fisk, Hovedretter, Kveite on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Kveite er festfisken fremfor noe, og når den kan lages til på kort tid er det lett å velge fisk til middag! Tantemat har her brukt filet, men det går også an å bruke skiver av kveite, såkalte «koteletter», med skinn og ben. Da tar det litt ekstra tid med trekking for å få kveitestykkene passe kokt, men dette er likevel en rask middag, og den har masse god smak!

Hva du vil servere ved siden av er valgfritt. Det kan være mandelpoteter, som Tantemat har valgt, eller du kan koke ris eller ha nystekte baguetter til. Velg det du selv liker, men med poteter eller baguetter får du ihvertfall med deg den deilige sausen fra tallerkenen!

Denne oppskriften er til 2 personer, så husk å øke mengden i henhold til hvor mange du skal lage til!

 

 

KVEITE MED PAPRIKA OG SUKKERERTER I SMØRSAUS

TID: Ca. 30 minutter

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 • 400 gr kveitefilet (200 gr pr. person) (Se TIPS nederst i innlegget angående bruk av «koteletter» istedenfor filet)
 • 4 sjalottløk
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ts finhakket, fersk ingefær
 • 2 røde spisspaprika
 • 1 pk sugar snaps (150 gr)
 • 2 dl fiskebuljong (2 dl vann + 1 terning fiskebuljong)
 • 1-2 ss nypresset sitronsaft
 • 100 gr smør
 • 1 ts knust, tørket estragon
 • Ca. 1/2 ts salt
 • Ca. 1/2 ts sort pepper, helst fra kvern

 

 

Slik gjør du:

Del kveitefileten opp i 2 eller 4 biter. La skinnet sitte på.

Rens og finhakk sjalottløk, hvitløk og fersk ingefær.

Skyll og rens paprika og sukkererter og del dem opp i mindre biter.

 

 

Ha vann og sitronsaft (begynn med 1 ss sitronsaft først og smak eventuelt til med mer senere)  i en vid panne eller kasserolle og smuldre i buljongterningen. Rør rundt så den løser seg opp. Ha i sjalottløk og hvitløk og la det få et oppkok.

Krydre kveitestykkene med salt og pepper og legg dem oppi. Senk varmen, legg på lokk og la dem trekke i 2 minutter på hver side. (Se TIPS nederst i dette innlegget angående trekketid for stykker med skinn og ben). Ta dem opp og legg dem over på et ildfast fat. Du kan eventuelt sette dem inn i stekeovnen på ca. 60ºC mens du gjør klar smørsausen.

Kok opp buljongblandingen igjen og ha i ingefær, estragon, sukkererter, paprika og smør. Trekk pannen fra platen og rør til smøret er smeltet. Smak om du vil ha i mer sitronsaft og eventuelt salt og/eller pepper.

Fjern skinnet fra kveitestykkene og legg dem i smørsausen. Sett pannen tilbake på platen, legg på lokket og la det hele varmes opp nesten til kokepunktet, og så er maten klar for servering!

Tantemat synes det passer godt med kokte poteter til denne retten, og favoritten er selvfølgelig mandelpoteter, som har nydelig smak og er passe melne. Knus dem gjerne litt, så får du med deg den deilige smørsausen! Om du ikke er så glad i poteter, er det heller ingenting i veien for å servere kokt ris og/eller ferske baguetter til.

Ønsker du å servere en hvitvin til, kan Tantemat anbefale en Poilly fumè, som står godt til kombinasjonen av delikat fiskekjøtt, sødmefulle grønnsaker og smørsaus!

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Du kan også bruke «koteletter», det vil si kveiteskiver med både skinn og ben, men da bør du beregne 250 gr pr. person. Stykker med skinn og ben bør trekke litt lenger enn filetstykker, ca. 1-2 minutter ekstra på hver side, avhengig av tykkelsen. Prøv å løsne fiskekjøttet fra benet med en kniv eller gaffel. Fisken er ferdig når fiskekjøttet lett løsner fra benet. Du kan servere fiskestykkene hele, med skinn og ben, eller du kan velge å rense dem før du legger dem tilbake i smørsausen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *