7 november, 2017
Krabbekake fra Canada
Posted in : Forretter, Lunsjretter, Skalldyr, Skalldyr on by : tantemat Stikkord: appelsin-fileter, Brocard, Canada, krabbe naturell, krabbekake, krabbekjøtt, krabbeklør, Montreal, petit chablis
Tantemat var i den sør-østlige delen av Canada denne høsten, og i gamlebyen i Montreal, på et stemningsfullt sted med god mat og god jazz, ble det servert en krabbekake som bare var helt nydelig. Noe tilsvarende har Tantemat aldri smakt noe annet sted, så her var det bare å notere seg både smak, konsistens og tilbehør med tanke på å prøve å gjenskape den så lik som mulig tilbake i «gamlelandet». Akkurat helt lik ble den selvfølgelig ikke, men ihvertfall så nær at den er sammenlignbar!
Krabbekaken er i seg selv enkel å lage, men det tar tid å knekke krabbeklør og man må være ekstra nøye med ikke å få med biter av brusk eller skall i krabbekjøttet. Man vil jo helst ikke ha ubehagelige overraskelser når man spiser god mat! Men når det er sagt, så er resultatet verdt den tiden det tar!
Ved siden av krabbekaken smaker det med en frisk salat med vinaigrette, og noen dråper Søt chilisaus ved siden av passer utmerket! Forslag til salat og vinaigrette finner du nederst i dette innlegget.
Har du lyst på en god hvitvin ved siden av kan Tantemat anbefale en Petit Chablis fra Brocard. Biter av appelsin i salaten gjør kombinasjonen særlig vellykket!
KRABBEKAKE FRA CANADA
TID: 1-1,5 time (rensing av krabbeklørne kan ta litt tid!).
Til 6-8 personer som forrett eller 4 personer som lunsj
Du trenger:
- 2 pakker krabbe naturell (à 120 gr = 240 gr)
- 220 gr rent krabbekjøtt (= ca. 4 store krabbeklør)
- 1 egg
- 1 dl matfløte
- 1 fedd hvitløk
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts sort pepper
- Smør til å smøre paiformen med.
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180ºC.
Smør en paiform med diameter ca. 26 cm med smør, eller bruk porsjonsformer om du foretrekker det. De bør ikke fylles opp med mer enn 2 cm med krabberøre.
Knekk krabbeklørne og ta ut kjøttet. Unngå å mose kjøttet, det er godt med noen hele biter i krabbekaken. Og husk å vær nøye så du ikke får med biter av skallet eller brusken inni klørne!
Visp sammen egg og fløte. Rens hvitløksfeddet, press det og ha det i blandingen sammen med salt og pepper. Bland inn alt krabbekjøttet til slutt.
Ha blandingen i den smurte paiformen og glatt ut overflaten. Sett formen inn på midterste rille i stekeovnen og la den bakes til den er stivnet, ca. 40 minutter. Du kan kjenne om den er ferdig ved å gi den et forsiktig trykk med baksiden av en skje. Paien skal kjennes fast og ikke være flytende.
La den ferdige paien avkjøles noe, og server den lun sammen med en god salat og noen dråper Søt chilisaus.
Du får Tantemats forslag til salat og vinaigrette nederst i dette innlegget.
Husk å sette fram både salt og pepper på bordet så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken etter eget ønske! Har du vinaigrette til overs kan også den settes fram så hver enkelt kan forsyne seg med mer, om de har lyst.
Vel bekomme!
Tantemats forslag til en frisk salat ved siden av krabbekaken:
Til 4 personer
Du trenger:
- 1 pose blandet salat (ca. 65 gr)
- 1/2 Crispy-salat
- 1/3 rød spisspaprika
- Ca. 5 cm agurk
- 1/2 rød chili (kan sløyfes)
- 2 stilker vårløk
- 8-12 små, søte tomater
- 1/2 appelsin (ta ut appelsinbåtene som «fileter», det vil si at du skjærer ut en og en appelsinbåt uten å få med hinnene
Slik gjør du:
Skyll alle ingrediensene og kjør salatbladene i salatslynge eller klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Vinaigretten fester seg bedre til salatbladene når de er tørre.
Rens paprika for frø og skjær i mindre biter og del tomatene i 2 eller 4. Skjær vårløken i 1/2 cm biter. Rens chili for frø og skjær dem i tynne strimler. Del appelsin-«filetene» i mindre biter. Skjær agurken i tynne skiver og del dem opp i mindre biter.
Bland salatbladene med vinaigretten like før servering og bland inn de øvrige salatingrediensene. Legg opp på et pent fat og server til krabbekaken.
Vinaigrette:
Du trenger:
- 1 ss søtlig balsamicoeddik
- 2-3 ss av en god, extra virgin olivenolje
- 1/4 ts salt
- 1/4 ts nykvernet, sort pepper
- 1 klype sukker
Slik gjør du:
Visp alle ingrediensene godt sammen. Smak om du vil ha i mer av noe. Vinaigretten skal være frisk og ha sødme og et lite eddik-bitt til slutt.
Bland inn et par spiseskjeer av denne vinaigretten i salaten, eller mer om du foretrekker det. Det du eventuelt ikke bruker kan du sette frem på bordet så hver enkelt kan ta mer av den, om de ønsker det.
Vel bekomme!