HomeHovedretter Fisk Farsemat Luksus fiskekaker med vårløk, chili og urter

Luksus fiskekaker med vårløk, chili og urter

Posted in : Farsemat, Fisk, Hovedretter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Fiskekaker er deilig hverdagsmat, men om du sper med fløte og egg og i tillegg tilsetter både vårløk, chili og urter får du fiskekaker som du like godt kan servere til fest, for eksempel som del av en buffé! Disse kakene er «milde og snille», til tross for at de inneholder chili, og burde kunne falle i smak hos både store og små. Er du vanligvis tilbakeholden med bruk av chili er det selvfølgelig bare å utelate den, men Tantemat synes du burde prøve ihvertfall én chili i denne farsen. Siden den spes med fløte vil det ta noe av luven av chilismaken, så det er ingen fare for at det skal bli for mye av det gode.

Tantemat foretrekker å kjøpe fersk fisk fra fiskebåtene på brygga, men du kan selvfølgelig også kjøpe fiskefilet i butikken. Lyr og hyse er de fisketypene som gir best resultat, og du kan enten bruke bare én type eller en blanding av de to. Lyr gir en fastere farse enn hyse, så det kan være lurt å bruke mest av den.

Angående behandling av fisk og fiskefarse kan du ta en kikk på TIPS til slutt i dette innlegget for å få noen gode råd om hva du bør gjøre for å få et best mulig resultat. Der ligger det også et bilde av fisken som Tantemat har brukt.

Å steke fiskekaker, særlig hvis du velger å kjøpe hel fisk og filetere selv, tar selvfølgelig tid, men det er så absolutt verdt det! Du får nydelige fiskekaker som du vet hva inneholder, og de er helt ferske. Og når du først er i gang kan det være lurt å lage en større porsjon, slik at du kan fryse ned til senere bruk. Mye jobb der og da, men du sparer mye tid når du senere kan ta frem dine egenlagede fiskekaker fra fryseren og bare varme opp i pannen! Bare husk å fryse ned i porsjonspakninger, så er det enkelt å ta dem opp senere.

En fordel med disse fiskekakene er at de er spedd med potetmel, og dermed er naturlig glutenfrie!

 

 

LUKSUS FISKEKAKER MED VÅRLØK, CHILI OG URTER

TID: Beregn ca. 30 minutter om du velger å selv filetere et par fisk, deretter 1-1,5 time til speing og steking.

Til 4-6 personer, 24-26 fiskekaker

 

Du trenger:

 

 

 • 800 gr filet av lyr og/eller hyse, uten skinn og ben (beregn det dobbelte om du kjøper hel fisk)
 • 2 egg
 • 6 dl fløte, halvparten av hver av matfløte og kremfløte, eller bare én type om du foretrekker det
 • 1 toppet ss potetmel
 • 2 ts salt
 • 1 ts pepper, hvit eller sort
 • 1-2 chili, rød eller grønn
 • 3-4 vårløk
 • 2 ss hakket gressløk
 • 2 ss hakket persille

Smør til å steke i

 

Slik gjør du:

Hvis du har kjøpt hel fisk og skal filetere selv, må du starte med det. Vær nøye med å fjerne skinn og alle ben. (Hvis du er usikker på hvordan du skal filetere fisk, kan du søke på «hvordan filetere lyr» på Google eller en annen søkemotor, så får du opp mange lenker å klikke på som viser deg hvordan det kan gjøres).

Finhakk chili, vårløk, gressløk og persille.

Del fiskefiletene i mindre biter og kjør dem noen få sekunder i matmølle/foodprocessor. Fisken vil samle seg i midten, så pakk den godt ned i bollen igjen, strø over saltet og kjør den noen få sekunder til, dette for å gjøre fiskefarsen seig. Pakk farsen sammen nederst i bollen igjen.

Visp sammen egg og fløte, visp inn potetmel og pepper og spe fisken med denne blandingen, litt om gangen. Kjør i matmøllen så den blir jevnt og godt blandet mellom hver gang. Samtidig som du sper med siste del av egg- og fløteblandingen har du også i chili, vårløk, gressløk og persille og kjører det til du ser at det er blitt en jevn og fin farse.

Smelt smør i en stekepanne og stek en liten prøvekake for å smake om du vil ha i mer salt og/eller pepper. Når du synes smaken er passe steker du fiskekakene på middels varme til de er gjennomstekt og pent brune, det tar ca. 2-3 minutter på hver side. Skal du servere dem til middag samme dag kan du legge dem over i et ildfast fat, dekke med aluminiumsfolie og sette dem inn i stekeovnen på 60ºC, så holder de seg varme.

Server fiskekakene med kokte poteter eller ris, og ha gjerne en pesto ved siden av. Hvis du søker på «pesto» på Tantemat vil du få opp flere alternativer, eller du kan bruke ferdigkjøpt pesto fra butikken. Du kan også prøve Søt chilisaus eller Tantemats chilimarmelade, eventuelt blandet med litt rømme for å gjøre den mildere. Ellers smaker det godt med kokte grønnsaker til, som for eksempel blomkål, brokkoli eller gulrøtter. Velg det du selv liker best.

 

Vel bekomme!

 

 

 

Fiskekakene tåler godt å fryses. La dem avkjøles helt og pakk dem porsjonsvis i plastposer eller frysefolie og legg dem i fryseren, så har du middagen liggende klar til senere en gang. Husk å merke pakkene med hva som er i samt dato, så er det enkelt å finne dem igjen senere. Passer du på at pakningene er skikkelig tette har de lang holdbarhet i fryseren.

 

 

 

TIPS: Når man skal lage fiskemat er det enkelte ting som er viktig for å få et godt resultat:

 1. Pass på at fisken ikke har vært fryst. Fisk som har vært fryst gir «korte» kjøttkaker, det vil si at de ikke blir så faste og fine.
 2. Pass på at både fisken, fløten og eggene er så kalde som mulig. Avkjøl ingrediensene i kjøleskapet før du skal begynne å lage farsen. Det er også en fordel at bollen du blander i er skikkelig kald.
 3. Fisken må kjøres noen få sekunder i matmølle/foodprocessor først for å få moset den.
 4. Deretter må den kjøres sammen med saltet for å få en seig farse.
 5. Om du ikke har matmølle, kan du male fisken med kvern først, én, to eller tre ganger. Bland inn saltet i den siste omgangen gjennom kvernen.
 6. Spe med væsken (fløte, egg, potetmel, pepper) litt om gangen, for å få en jevn og fin farse. Du bør vispe i egg- og fløteblandingen med jevne mellomrom, siden potetmelet ellers vil falle til bunnen.
 7. Hvis du lager en stor porsjon bør mesteparten av fiskedeigen stå i kjøleskapet slik at den holdes kald, mens du steker kaker av resten.

Hvis du følger rådene over vil du få et godt resultat og unngå at fiskekakene blir grynete og vandige og går i stykker. Dette gjelder for alt du skal lage av fiskefarse, enten det er kaker, boller eller pudding. Lykke til!

 

På bildet under ser du fisken Tantemat har brukt. Den største er lyr, den minste en hyse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *