Kikertpure

Posted in : Grønnsaker, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Poteter, ris og pasta smaker alltid godt som tilbehør til middag, men hvorfor ikke prøve kikerter til en forandring? Godt og mettende, og dessuten veldig sunt, bare hør her: De inneholder mye antioksidanter, fiber, mineraler og vitaminer, og omtrent like mye protein som kyllingkjøtt (20%)! Dermed kan de erstatte kjøtt for den som er vegetarianer eller om man bare ønsker en kjøttfri middag en gang iblant. De reduserer dessuten kolesterolet og stabiliserer blodsukkeret, i tillegg til at de har mange andre gode egenskaper. Er du nysgjerrig på å finne ut mer om denne nyttige belgfrukten er det bare å søke på nettet, så vil du få opp all den informasjonen du måtte ønske deg!

Den kikertpuréen du får oppskrift på her passer veldig godt til Ovnsbakt svineknoke, men om du foretrekker en kjøttfri middag kan du servere den ved siden av ovnsbakte grønnsaker, det er opp til deg! Du kan også prøve den som en lun dipp til rå grønnsaker.

Tantemat liker å bruke tørkede kikerter som utgangspunkt for kikertpuré, men det går an å gjøre det mer lettvint for seg selv og bruke ferdig kokte kikerter fra boks i stedet. Isåfall slipper du trinnet med å bløtlegge og koke ertene og bruker dermed kortere tid på å lage puréen. Se under TIPS 1 nederst i dette innlegget hvordan du kan gjøre det.

Siden Tantemat tar utgangspunkt i tørkede kikerter og like godt lager av hele posen på én gang, vil det bli en stor porsjon. Blir det rester kan de fryses ned i passe porsjoner, og så har du ferdig kikertpuré bare til å ta opp av fryseren neste gang du trenger det. Veldig lettvint, men vær obs på at puréen da må spes mer (se TIPS 2)!

 

 

 

KIKERTPURÉ

TID: 1 natt til bløtlegging av kikertene + ca. 1,5 time til koking. Så 15-20 minutter for å lage puré og smake til. Beregn ca. 30 minutter om du bruker ferdig kokte kikerter fra boks.

Til 8-10 personer

 

Du trenger:

 

 

 

  • 500 gr tørre kikerter (som blir til nesten 1 kg når de er ferdig utvannet)
  • 2 terninger hønsebuljong
  • 2 sjalottløk eller 1/2 gul løk
  • 1/2 sellerirot (ca. 400 gr)
  • 100 gr smør
  • 0,5-1 dl sitronsaft
  • 1-2 ts sort pepper
  • 1-2 ts salt
  • En klype kajennepepper

 

Slik gjør du:

Ha tørkede kikerter i en stor bolle og hell over kaldt vann så det står 4-5 cm over. La dem stå til bløting i 12-24 timer.

——

Skrell sellerirot og løk og skjær i små terninger. La terningene av sellerirot ligge i vann tilsatt litt sitronsaft til de skal kokes, så holder de seg lyse og fine.

Hell bløtevannet av kikertene, ha dem over i en kasserolle og hell i nytt, kaldt vann så det står 3-4 cm over. Ha i buljongterningene, gi det et oppkok og rør så buljongterningene blir oppløst. Senk varmen og la det småkoke under lokk i 1 time. Ha sellerirotterninger (uten vann) og løk i kasserollen med kikertene og la det fortsette å koke til alt er mørt, 20-30 minutter.

Hell av kokevannet, men ta vare på det. Noe av det skal du bruke til å spe kikertpuréen med. (Se TIPS 3 nederst i dette innlegget om å ta vare på restene av kokevannet og hva du kan bruke det til). Ha kikertene over i en foodprocessor og kjør dem til en jevn og fin masse. Ha den tilbake i kasserollen og rør inn smør og kokevann til du har fått en passe myk konsistens. Smak til med salt, pepper og sitronsaft og ha i kajennepepper.

Ha kikertpuréen i et serveringsfat, strø over hakkede urter, for eksempel persille, og server den rykende varm!

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

 

TIPS 1:  Hvis du foretrekker å lage kikertpuré av ferdig kokte kikerter fra boks, kan du gjøre som følger: Kok hakket sellerirot og løk i hønsebuljong til det er mørt. Skyll kikertene i kaldt vann og ha dem oppi buljongen med sellerirot og løk og la kikertene bli gjennomvarme. Tøm av buljongen, men ta vare på den for å spe med etterpå. Kjør kikertene i foodprocessor eller med stavmikser til en fin og jevn masse og spe med smør og hønsebuljong til passe konsistens. Smak til med salt, pepper og sitronsaft og ha i en liten klype kajennepepper til slutt.

 

TIPS 2: Når du lager puré av kikertene og blander dem som angitt i oppskriften får du en passe konsistens først, men vær oppmerksom på at en puré laget på belgfrukter alltid vil ha en tendens til å bli tykkere hvis den blir stående litt og må varmes opp, eller etter at den har vært fryst ned. Den må derfor spes mer, og det kan du gjøre med buljong, smør eller eventuelt melk. Smak også om du vil tilsette mer salt, pepper eller sitronsaft for å korrigere smaken.

 

TIPS 3: Buljongen som kikertene er kokt i har mye god smak, og i tillegg til at du trenger noe av den til å spe med etter at de er kjørt til puré, kan du fryse den ned og senere bruke den som basis til å lage suppe av eller spe en gryterett med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *