HomeHovedretter Ovnsbakt svineknoke

Ovnsbakt svineknoke

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Svin on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Når høsten er i ferd med å gå over i vinter er det tid for litt kraftigere mat, og gjerne kjøtt langtidsbakt i ovnen så du får et saftig, mørt resultat. Det meste av kjøtt kan langtidsbakes, men knoker egner seg spesielt godt. Fett, bindevev og sener vil nærmest smelte bort og gi fra seg mye smak og næringsstoffer når de får stå og godgjøre seg på lav varme over tid, og kjøttet blir så mørt at du nesten kan plukke det av benet. I formen vil det danne seg en deilig kraft som du kan sile og servere ved siden av, eventuelt tilsmakt med litt salt og pepper.

Tantemat har valgt å servere kikertpuré og smørdampet purre til svineknoken, men du kan også velge potetmos, potetgrateng, kokte poteter og/eller kokte grønnsaker, det er opp til deg!  Hvis du velger kikertpuré, finner du oppskriften ved å trykke på lenken Kikertpuré.

Å langtidsbake mat i ovnen krever at du planlegger ut fra tid, altså når knoken må inn i ovnen i forhold til når du ønsker at den skal være ferdig, men når den så er vel plassert i stekeovnen er du fri til å gjøre andre ting. Klargjøring av svineknoken for ovnsbaking går raskt, og så slipper du å tenke mer på den før tiden nærmer seg for å lage tilbehøret. Og hvor mye tid du trenger til det er selvfølgelig avhengig av hva du velger å servere til!

Ønsker du forslag til oppskrifter på forskjellig tilbehør kan du søke på «potetgrateng» eller «potetmos» på Tantemat, og se om noe av det som kommer opp ser fristende ut.

 

 

 

OVNSBAKT SVINEKNOKE

TID: 15 minutter til klargjøring av knoken pluss 4-5 timer i ovnen.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • Lettsaltet svineknoke, 1,3-1,5 kg
  • 2 sjalottløk
  • 15 cm av det grønne av purreløk
  • 1/2 ss hel hvitpepper
  • 0,5 dl nypresset sitronsaft
  • 0,5 dl kaldt vann

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 120ºC.

Skyll purreløken godt og skjær den opp i mindre biter. Rens sjalottløken og del dem i fire.

Legg svineknoken i et ildfast fat og legg purreløk og sjalottløk rundt. Strø hel hvitpepper over. Bland sitronsaften i vannet og hell det over kjøttet.

 

 

Legg lokk på fatet og sett det på midterste eller nederste rille i stekeovnen og la det bakes i 4-5 timer. Ta det ut og la det stå i noen få minutter før du tar av lokket.

 

 

Etter flere timer i ovnen er kjøttet nå så mørt at du nesten kan plukke det av knoken, og det har dannet seg en deilig kraft i fatet. Den kan du sile og bruke som sjy til middagen. Smak om du eventuelt vil tilsette salt og/eller pepper for å få mer smak.

Ved siden av svineknoken smaker det godt med kikertpuré og smørdampet purre, eller du kan velge å servere poteter i en eller annen form og/eller kokte grønnsaker ved siden av istedet, som foreslått på begynnelsen av dette innlegget. Så er det bare å nyte en deilig middag for kalde dager med det tilbehøret du selv måtte foretrekke!

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *