Sitronpai

Posted in : Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Denne sitronpaien er frisk og syrlig og egner seg som en lett dessert etter en kraftig middag, som for eksempel etter en god julemiddag, men du kan også servere den som kake til kaffen, det er opp til deg. Fyllet med egg og sitronsaft får en nydelig gulfarge, og dermed passer den også perfekt i påsken!

Å lage denne paien krever tålmodighet siden det tar tid å få sitronkremen tykk, men resultatet er virkelig verdt det! Til gjengjeld kan paibunnen med sitronkremen i lages og stå klar allerede dagen før, slik at det som gjenstår kun er å piske marengsen og sette paien inn i ovnen for gratinering en stund før servering. Det siste trinnet kan du vente med inntil 1 time før servering.

Tantemat synes denne paien er best når den er romtemperert, men du kan også servere den rett fra kjøleskapet, om du heller foretrekker det.

 

 

SITRONPAI

TID: 3-3,5 timer tilsammen (det kan ta noe over 2 timer å få sitronkremen tykk)

Inntil 12 personer

 

Du trenger:

 

 

Tertebunn:

 • 200 g (3,5 dl) hvetemel
 • 100 gr smør, kjøleskapskaldt
 • 1 dl melis
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 helt egg (kjøleskapskaldt)
 • 1 eggeplomme (kjøleskapskald)

 

Slik gjør du:

Smør en paiform eller en springform med avtagbar kant, 26-28 cm i diameter.

Bland sammen hvetemel, melis og vaniljesukker. Skjær smøret i terninger og smuldre det i melblandingen for hånd, eller bruk en matmølle. Visp sammen det hele egget og eggeplommen, ha det i og arbeid deigen raskt sammen. Form deigen til en tykk pølse, pakk den inn i plastfolie og la den ligge i kjøleskapet i 1/2-1 time. Etter å ha ligget i kjøleskapet skal den skjæres i skiver og presses ut i formen (se TIPS nederst i dette innlegget hvordan du gjør det), før den skal tilbake til kjøleskapet for avkjøling i 1/2 time før steking.

Varm stekeovnen til 220ºC og stek tertebunnen på midterste rille i ca. 12 minutter. Avkjøl bunnen i formen.

 

Sitronkrem:

 • 2 sitroner (saft og skall), helst økologiske
 • 2 dl sukker
 • 2 ss smør
 • 3 eggeplommer (helst romtemperert)
 • 3 dl vann
 • 4 ss maizenna eller 3 ss potetmel

 

Slik gjør du:

Skrubb sitronene godt og riv skallet fint. Press saften av sitronene (spar 1 ts til piskingen av eggehvitene). Ha alle ingrediensene i en bolle av stål eller ildfast glass (ikke bruk aluminium, da blir sitronkremet misfarget). Sett bollen i vannbad (det vil si i en kasserolle med vann som står på en kokeplate) …

 

 

og varm opp til vannbadet er nesten kokende. Rør hele tiden så kremen blir jevn og ikke setter seg i bunnen. Sitronkremen skal være skikkelig varm, men ikke koke, da vil egget koagulere og kremen blir ikke tykk. Dette krever tålmodighet, men kremen vil tykne etter hvert, så ikke gi opp. Den skal bli nesten som en tykk vaniljekrem.

Avkjøl sitronkremen og fyll den i den ferdig stekte og avkjølte paibunnen.

 

 

 

Marengs:

 • 3 eggehviter (helst romtemperert)
 • 1 ts sitronsaft
 • 1,5 dl melis

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 250ºC.

Ha eggehviter, sitronsaft og melis i en glass- eller stålbolle som settes i vannbad med godt varmt vann.

 

 

Pisk til du får en stiv marengs. Fordel marengsen over sitronkremen i paibunnen og gratiner paien på midterste rille i stekeovnen i ca. 5 minutter, til den er pent gyllen. Stekeovner kan være forskjellige, så det er lurt å følge godt med så den ikke blir stående for lenge og blir brent!

 

Server den lekre paien romtemperert eller kjøleskapskald.

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

 

TIPS: Når man skal lage tertebunn er det vanlig å kjevle ut deigen før den legges i formen, men Tantemat synes det er vanskelig å få den utkjevlede deigen over i formen uten at den går i stykker, og velger derfor å gjøre det på den måten som er forklart med bilder og tekst under:

Når du har laget ferdig paideigen former du den som en tykk pølse, pakker den i plastfolie og legger den i kjøleskapet for avkjøling i 1/2-1 times tid.

Skjær den opp i 4-5 mm tynne skiver og fordel dem utover bunnen og 4-5 cm oppover sidene. (Kantene vil sige litt ned under stekingen).

 

 

Legg biter av deigen i de åpne mellomrommene …

 

 

og press deigen sammen slik at du får jevn bunn og sider. Prikk deigen godt med en gaffel ….

 

 

og sett den i kjøleskapet for avkjøling i 1/2 time før steking, som forklart i oppskriften over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *