HomeHovedretter Julekrydret ribbenstek

Julekrydret ribbenstek

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Svin on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Det er allerede midt i desember og julen og tiden for ribbe nærmer seg raskt. Eller kanskje du heller vil prøve ribbenstek denne gangen? Det er renskåret ytrefilet med svoren på, og dermed får du altså en «ribbe» uten ben og brusk og som er lett å skjære opp. Den har også mindre fett enn en vanlig ribbe, noe som sikkert mange vil sette pris på. Det blir mer som en stek med sprø svor på toppen!

Tradisjonell krydring er alltid godt, men i denne oppskriften har Tantemat boltret seg med både hvitløk og litt mer krydder enn det som er vanlig, og for at alle smakene skal få trekke godt inn må ribbensteken ligge i 2 døgn før steking. Deretter skal den stekes ved lav temperatur for å få et saftig og mørt resultat!

Tilbehøret til ribbensteken velger du selv. Det kan være alt det du vanligvis serverer til ribbe, eller du kan bytte ut surkålen eller rødkålen med Tantemats Syltet rødkål blandet med rømme! Oppskriften finner du under TIPS nederst i dette innlegget.

 

 

JULEKRYDRET RIBBENSTEK

TID: 2 døgn for å ligge med krydder. 3 timer steking + 10-15 minutter for å få sprø svor.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 1,2 kg ribbenstek
  • 1,5 ts salt
  • 1 ts sort pepper, helst nykvernet
  • 1/4 ts malt nellik
  • 1 ts malt ingefær
  • 4 fedd hvitløk
  • 3 ss sitronsaft
  • 2 dl vann

 

Slik gjør du:

Rut svoren med en skarp kniv, og pass på at du skjærer helt gjennom, da blir ribbensteken lettere å skjære opp når den er stekt.

Blant salt, pepper, nellik og ingefær og gni det godt inn på begge sider av ribbensteken. Rens og knus hvitløkfeddene og gni også det godt inn på begge sider.

Legg ribbensteken med svoren ned i et fat, ….

 

 

legg plastfilm over og sett i kjøleskapet. Etter 1 døgn snur du ribbensteken og lar den ligge 1 døgn til.

 

Steking:

Sett stekeovnen på 200ºC.

Legg en tallerken hvelvet i bunnen av et ildfast fat og legg ribbensteken over…

 

 

slik at den blir liggende bøyd så fettet kan renne av under stekingen.

Bland sitronsaften i vannet og tøm i formen. Dekk formen godt til med aluminiumsfolie og sett steken inn på midterste rille i stekeovnen. La den stekes i 1/2 time og fjern så folien. Reduser varmen til 120ºC og la steken stå i 2,5 time. For å få svoren sprø øker du så varmen til 250-275ºC og lar steken stå til du ser at svoren begynner å «poppe» og få en fin, gyllen farge. Det tar ca. 10 minutter ved 275ºC, og noe lengre tid ved 250ºC. Stekeovner er forskjellige, så følg med hele tiden så svoren ikke blir brent!

Når du synes svoren har «poppet» nok og har fått en fin farge, tar du steken ut av ovnen og lar den hvile i minst 15 minutter så kjøttsaften får «satt seg» før du skjærer den opp i fine skiver.

I formen har det dannet seg en deilig sjy som du kan sile og servere ved siden av ribbensteken. Smak om du synes den er passe som den er, eller om du vil krydre den med litt salt og pepper.

Så er den julekrydrede ribbensteken klar for servering, med det tilbehøret som du foretrekker! Om du har lyst til å prøve Tantemats syltede rødkål blandet med rømme kan du se TIPS på slutten av dette innlegget for oppskrift. I tillegg passer det med tradisjonelt tilbehør, som kokte poteter, sennep og rørte tyttebær eller tranebær. I tillegg kan du ha sossiser, medisterkaker og svisker, og vanlig rødkål eller surkål om du ikke vil prøve syltet rødkål med rømme.

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: Som en forandring kan det være morsomt å prøve syltet rødkål med rømme istedenfor vanlig surkål eller rødkål! Det smaker frisk og sprøtt og er kjempeenkelt å lage, forutsatt, selvfølgelig, at du har laget Tantemats Syltet rødkål. Oppskriften er som følger:

Til 4 personer:

Ta 300 gr syltet rødkål opp av laken ved hjelp av to gafler og legg den over i et dørslag så den får rent godt av seg. Bland inn 2,5-3 dl (lett)rømme, eller så mye at du synes smaken er passe syrlig, og så er tilbehøret klart! Noe av rømmen kan erstattes med majones, om du foretrekker det. Du kan gjøre dette i god tid, og så rører du bare litt i blandingen før du har den over i en pen skål før servering.

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *