HomeHovedretter Hvalbiff med rosenkål i fløtesaus

Hvalbiff med rosenkål i fløtesaus

Posted in : Hovedretter, Hvalkjøtt, Kjøtt on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Hvalkjøtt var populær mat og lett å få tak i til ut på 1980-tallet, men ble etter internasjonal motstand mot hvalfangst og fangststopp lenge borte fra butikkene. Nå er det imidlertid igjen mulig å få tak i, og Tantemat synes det er verdt å begynne å bruke det sunne og smakfulle viltkjøttet igjen. Og kjøper man hvalbiff kan man føle seg ganske sikker på at det er både mørt og godt. Den gryteretten som du her får oppskrift på er enkel og rask å lage, siden hvalkjøtt er magert og kun skal ha kort varmebehandling, og den kan like godt serveres til fest som til hverdags! Ha ovnsbakte potetbåter, røstipoteter eller potetmos ved siden av, alt etter hva du selv liker og foretrekker. Under TIPS nederst i dette innlegget ser du hvordan du kan lage ovnsbakte potetbåter, og potetmos finner du oppskrift på på Tantemat ved å søke på nettopp det ordet.

 

 

 

HVALBIFF MED ROSENKÅL I FLØTESAUS

TID: Ca. 1 time

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 450-500 gr hvalbiff i ett eller flere stykker
 • 1-2 ts salt
 • 1-2 ts sort pepper, helst nykvernet
 • 2 ss smør til å steke i
 • 1 pk tørrsaltet bacon (100-150 gr)

 

 • 200 gr rosenkål, grønn eller lilla
 • 2 ss smør + 1 ss vann til å surre den i

 

 • 3 ss rødvinseddik
 • 3 dl kremfløte + 1 dl varmt vann
 • 1 dl Creme Fraiché
 • 2-3 ss nypresset sitronsaft
 • 1-2 ts  salt
 • 1/2-1 ts sort pepper, helst nykvernet
 • 2-3 ss akevittgele, flytende honning eller sukker
 • 2-3 ts hermetisk, grønn pepper
 • 3 ss friske tyttebær (kan utelates. Server eventuelt rørte tyttebær til den ferdige gryteretten i stedet)
 • Persille til å klippe over

 

Slik gjør du:

Begynn med rosenkålen: Skjær av nederste del av stilken og fjern eventuelt stygge blader. Del små rosenkål i 2 og større i 4 biter. Smelt smøret i en kasserolle og ha i vannet. Ha i rosenkålen og la den surre under lokk til den er passe kokt (10-15 minutter), den bør ha litt tyggemotstand. Rist litt på kasserollen innimellom, så den blir jevnt kokt. Trekk kasserollen til side.

Mens rosenkålen småsurrer skjærer du bacon i 1-2 cm brede strimler og krydrer hvalbiffen(e) med salt og pepper.

Smelt smøret i en jerngryte og la baconstrimlene surre på middels varme i 3-4 minutter, til de er gylne. Ta dem opp med hullsleiv slik at fettet blir igjen i pannen og legg dem over på et fat.

Øk varmen og stek hvalbiffene 2-3 minutter på hver side. De skal ikke gjennomstekes, men ha en rød kjerne. Ta dem opp av gryten og legg dem over på et fat. Du kan eventuelt sette dem i stekeovnen på 65ºC slik at de holder seg varme.

Hell fettet ut av gryten (ta vare på det og sett det i kjøleskapet, du kan bruke det til å steke i senere en gang) og ha i rødvinseddik. La den koke inn og ha i fløte og Creme Fraiché. Bruk det varme vannet til å skylle fløteboksen med før du tømmer det også i gryten. La det småkoke i 10-12 minutter, til det begynner å tykne. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og akevittgele (evt. flytende honning eller sukker). Bland inn de stekte baconbitene, grønnpepper, den kokte rosenkålen og eventuelt tyttebær og la det få et oppkok.

Skjær hvalbiffen i tynne skiver. Du velger selv om du vil blande hvalbiffskivene i sausen, eller om du vil legge dem oppå sausen ved servering.

Klipp over persille og server rykende varmt!

Til hvalbiffen med rosenkål i fløtesaus passer det med ovnsbakte potetbåter. (Se TIPS nedenfor). Du kan også servere røstipoteter eller potetmos, om du heller foretrekker det. Og husk å sette frem salt (gjerne flaksalt) og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre på egen tallerken, etter eget ønske. Strø mer friske tyttebær over retten ved servering, eller ha rørte tyttebær til. Hakket persille strødd over smaker godt og ser fint ut!

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Slik lager du ovnsbakte potetbåter:

Til 4 personer: 1-1,2 kg (mandel)poteter (250-300 gr pr. person). Skrubb dem godt og skjær dem i 4-6 båter. Ha dem i et ildfast fat og bland dem med 4 ss god olivenolje, 2 ts knust, tørket timian og 1-2 ts salt (gjerne flaksalt) og kvern over litt sort pepper.

Bak potetbåtene på midterste rille i stekeovnen ved 250ºC i 15-25 minutter, til de er gylne og myke. Vend litt på dem et par ganger underveis. Server straks!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *