HomeRESTEMAT Ramen på norsk – herlig restemat

Ramen på norsk – herlig restemat

Posted in : RESTEMAT, Supper on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tantemat er veldig opptatt av ikke å kaste mat, og tar derfor vare på (nesten) hver eneste matrest! Som et resultat av det blir rester av kraft fra diverse retter, nesten uansett hvor små de er, lagt i fryseren. Etter hvert blir det ganske mange bokser som fyller opp, og da er det på tide å ta dem opp og lage «ramen på norsk», altså en suppe laget på rester av kraft!

Opprinnelig er ramen en japansk rett laget på buljong, ofte smaksatt med soya eller miso, og med nudler i. Deretter tilsettes forskjellige andre ingredienser, som for eksempel kjøtt – eller fisk hvis retten er basert på fiskebuljong – tørket tang, løk, urter eller annet, alt etter hva som er typisk for den enkelte region.

Tantemat har i sin ramen valgt å bruke egg, kjøtt, løk, spirer, sopp og urter samt varmende chili og ingefær. De to sistnevnte gir både hver for seg og sammen masse smak, men om du liker en mer forsiktig og nøytral basis er det bare å utelate én eller begge. I det hele tatt er oppskriften først og fremst ment å være kun et forslag til hva du kan ha i, men både kjøtt og egg gjør suppen mer mettende enn uten, og løken er en søtlig og knasende ingrediens som helst bør være med. Noe grønt bør du ha i, men om du ikke finner herlig duftende thaibasilikum kan du bruke vanlig basilikum, koriander eller kjørvel istedet. Bruk det du liker og har for hånden, vitsen med en restesuppe er jo at en skal bruke ting en har og som en ellers ikke helt vet hva en skal bruke til!

Denne oppskriften er beregnet til to personer, så skal du servere til flere er det bare å øke mengden tilsvarende.

 

 

 

RAMEN PÅ NORSK – HERLIG RESTEMAT

TID: 30-40 minutter

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1-1,2 liter kjøttkraft (rester av kraft fra div. kjøttretter, pluss eventuelt buljong eller vann og krydder, se TIPS 1 nederst i dette innlegget)
 • 1/2 lime, eventuelt sitron
 • 80-100 gr forvellede traktkantareller (evt. annen sopp, se TIPS 2 nederst)
 • 125 gr nudler (se TIPS 3 nederst i innlegget ang. oppdeling av nudlene)
 • 130-150 gr indre- eller ytrefilet av storfe + salt og pepper og smør til å steke i (du kan også bruke annen type kjøtt, se TIPS 4)
 • 2 egg
 • 1 pk spirer (ca. 100 gr, alfalfaspirer eller en annen type)
 • 1/2 liten rødløk
 • 1 rød chili (kan utelates)
 • 1-2 ss fersk ingefær i fyrstikktynne staver (kan utelates)
 • 1 thaibasilikum-plante (evt. basilikum, koriander eller kjørvel)
 • Evt. salt, pepper, tørket ingefær eller allehånde

 

Slik gjør du:

Krydre kjøttet godt med salt og pepper. Smelt 1 ss smør i en stekepanne på sterk varme og la det bli brunt før du legger i kjøttet og bruner det godt på alle sider. Det skal ikke være gjennomstekt, men ha en rå kjerne i midten. Ta det opp og la det avkjøles litt før du skjærer det i så tynne skiver som du klarer. Skjær helst på tvers av fibrene, da føles kjøttet ekstra mørt når du spiser det.

Kok eggene i 8-10 minutter.

Bland alle restene av kraft i en kasserolle (se TIPS 5 nederst i dette innlegget angående fett og siling av kraften). Tilsett eventuelt buljong (vann + kjøttbuljongterning) eller bare vann til du har den mengden du trenger. Ha i sopp, kok opp og la koke i 10 minutter. Tilsett så mye nypresset saft av lime eller sitron som du liker. Kraften må gjerne være litt syrlig. Smak til med salt, pepper, tørket ingefær eller allehånde om du synes det er nødvendig.

Skrell ingefær og skjær i tynne skiver som du igjen skjærer i tynne, små staver.

Rens chilien for frø (eller behold frøene hvis du liker at det er litt sterkt), og skjær i tynne strimler eller ringer.

Rens løken og skjær den i tynne båter eller finhakk den.

Rens eggene for skall og del dem i to eller fire båter.

Plukk bladene av krydderurten. Du kan eventuelt skjære dem opp i strimler.

 

 

Når kraften er ferdig kokt og smakt til og alle de forskjellige ingrediensene er kuttet opp og klar til å spises, har du nudlene i kraften og lar dem kokes møre i henhold til pakningen.

Legg de forskjellige ingrediensene pent opp på et serveringsfat. Server kraften med sopp og nudler rykende varm i dype skåler, og la hver enkelt forsyne seg selv med egg, kjøtt, chili, ingefær, spirer, rødløk og thaibasilikum (eller en annen urt). Sett også frem salt og pepper så hver enkelt kan krydre på egen tallerken etter egen smak.

Så er det bare å nyte en smaksrik, varmende og deilig ramen, kanskje årets beste restemiddag?

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Hvis du har endel rester av kraft liggende i fryseren, er det bare å bruke dem du har. Du kan selv velge om du vil blande kraft fra storfe, lam, vilt, svin eller kylling sammen, eller om du vil blande rester bare av én type. Hvis du ikke får nok mengde av bare kraftrester kan du tilsette buljong (vann og buljongterning) eller bare vann til du har den mengden du trenger og som du synes gir passe kraftig smak. Husk at de andre ingrediensene vil dempe noe av smaken på kraften, så bland den gjerne slik at den får litt mer smak enn du ellers ville hatt. Smaksett gjerne med soya, salt, pepper, tørket ingefær eller allehånde. Start med litt om gangen, og fortsett til du får den smaken du er ute etter.

 

TIPS 2: Er du så heldig å ha traktkantareller liggende i fryseren fra siste soppsesong er de veldig godt egnet til å ha i en ramen. Sopp er dessuten mettende og gir noe å tygge på i denne suppen. Har du ikke traktkantareller kan du bruke vanlige kantareller, piggsopp, sjampinjong eller østerssopp istedet. Del dem opp hvis de er store, legg dem rå i kraften og la dem koke i 10 minutter til å starte med, som oppgitt i oppskriften ovenfor. Sopp er tungt fordøyelig og trenger varmebehandling.

 

TIPS 3: I en ramen skal det være nudler, og de er som kjent lange! Dermed kan det bli litt vanskelig å spise dem i en suppe, selv om det ser veldig pent ut å servere dem hele. Du kan selvfølgelig spise dem med spisepinner, eller rulle dem opp på gaffelen mot en skje, slik italienere spiser spaghetti, men det aller enkleste og mest praktiske er å brekke dem opp i småbiter slik at du får dem oppi skjeen. Det gjelder også de andre ingrediensene; det er penest med hele og større biter, men mer praktisk med små!

 

TIPS 4: Du kan også bruke andre typer kjøtt, for eksempel kylling- eller svinefilet, men da bør kjøttet være gjennomstekt.  Du kan også bruke rester av kokt eller stekt stek av storfe, vilt eller svin. Skjær kjøttet i tynne, små skiver eller i små terninger. I en ramen med mye kraft fra lam, storfe eller vilt (mørk kraft) bør du helst bruke rødt kjøtt, og i en ramen med mye kraft fra kylling eller svin (lysere kraft) passer det best med lyst kjøtt.

 

TIPS 5: Som du vil se på bildet av ingrediensene er det stivnet fett på toppen av boksene med kraft. Hvis du vil kan du fjerne dette fettet, og du kan også sile kraften før bruk, om du vil ha den helt «ren». Selv har Tantemat valgt å beholde fettet, fordi det gir god smak og fordi suppen metter mer med fett i. Tantemat synes heller ikke det er nødvendig å sile kraften. Du kan imidlertid gjøre som du selv vil og det du synes blir mest delikat!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *