Spiring av alfalfafrø

Posted in : Spiring av alfalfa-frø, SPIRING AV FRØ, Vegan/Vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Spirer er nydelig mat med masse næring i, og det er heller ikke vanskelig å få til! Det er mulig å få kjøpt både bokser og brett for spiring, men igrunnen er det helt unødvendig. Du klarer deg godt med et stort, rent sylteglass, en sil, et stykke gasbind og en strikk.

Det meste kan spires, både frø, korn, linser og bønner, men i dette tilfellet er det alfalfafrø som skal spires. De gir mye volum av lite, har en veldig god, nøytral smak, nesten umami, og passer til det meste. Det tar noen dager, men Tantemat er sikker på at du vil synes at resultatet er verdt det. Det er ikke mye arbeid i seg selv, men det krever at du lager deg en rutine for regelmessig skylling av frøene 2-3 ganger om dagen frem til de er ferdig spiret, som er 3-5 dager. Ferdig spiret har frøene 5-7 dagers holdbarhet i kjøleskapet, men sannsynligvis har du spist dem opp lenge før det!

Disse nydelige og sunne spirene kan du bruke på flere måter, til frokost, lunsj eller middag: I salater, ramen (se for eksempel linken Ramen på norsk – herlig restemat), på brødskiven eller som tilbehør der du synes det passer, som for eksempel til en (vegetar)burger. Alfalfaspirene er knasende saftige og gode, og hvis du føler for det kan du godt bare ta en liten neve og spise dem som de er når du har behov for en liten snack eller litt energipåfyll! Det er jo en glede å kunne spise noe som smaker så godt og er så sunt, og som du attpåtil har laget selv!

For ordens skyld skal det nevnes at det finnes flere oppskrifter på hvordan spiring skal/kan foregå, og i helsekostbutikken vil du finne både frø og brosjyrer om temaet. Den måten som her beskrives er slik Tantemat gjør det og som fungerer aldeles utmerket, men det er lov å prøve andre fremgangsmåter også!

Hvis du har lyst til å lese litt mer om næringsinnholdet i spirer og hvor sunt det er, ta en kikk på TIPS 1 til slutt i dette innlegget.

 

 

SPIRING AV ALFALFAFRØ

TID: 3-5 dager

40 gr alfalfafrø gir ca. 1 liter ferdig spirede frø

 

Du trenger:

 

 

  • 1 pose alfalfafrø (40 gr) (fås på helsekostbutikk)
  • Vann
  • Et stort, rent sylteglass
  • En sil
  • Gasbind eller gasklut

 

Slik gjør du:

Ha alfalfafrøene i en sil og skyll dem med kaldt vann.

Ha frøene i et stort, helt rent glass og fyll opp med friskt, kaldt vann. Minst 4 ganger så mye vann som frø. La det stå mørkt over natten, enten på et mørkt rom eller i et svalskap. (Se TIPS 2 angående spiring i lyst rom)

 

 

Neste dag slår du av vannet og skyller frøene på nytt i kaldt, friskt vann. Fest et gasbind (Tantemat har brukt en kjøkkenklut i gas) med strikk over åpningen på sylteglasset…

 

 

og sett det opp ned i silen over en bolle, slik at fuktighet renner vekk.

 

 

Skyll frøene 2-3 ganger daglig, for eksempel morgen, middag, kveld, med kaldt, friskt vann og sett alltid glasset opp ned i silen over bollen etterpå slik at vannet renner av. Frøene må nemlig ikke stå i vann, da kan de mugne.

Etter hvert vil frøene begynne å spire, og etter 3-5 dager med regelmessig skylling er de klar til å spises. Ha dem over i en bolle,….

 

 

dekk til med for eksempel plastfolie og oppbevar dem kjøleskapet, så vil de holde seg fine i 5-7 dager. Pass på å tømme ut eventuell fuktighet i bunnen av bollen, så de ikke blir ødelagt.

 

Så er det bare å bruke de nydelige spirene der du måtte ønske det! Tantemat synes at noe av det beste er å legge en stor porsjon på en brødskive, legge en skinke- eller osteskive og paprika på toppen, og så bare nyte herligheten! Men ellers kan du bruke dem som tilbehør der du synes de passer, eller bare spise dem som de er!

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Ved spiring øker næringsverdien til det du spirer, og de blir mer lettfordøyelige enn de opprinnelige frøene. Det mettede fettet blir flerumettet og vitamininnholdet øker, særlig C-vitamin. I spirer finner man store mengder B-vitamin, til og med B12, i tillegg til A- og E-vitamin. Av mineraler finner man kalsium, fosfor, kalium, magnesium, kobber, sink og mangan, alt sammen stoffer som er viktige for helsen vår. Dessuten inneholder de mye kostfiber samt enzymer som er bra for fordøyelsen.

 

TIPS 2: Noen foretrekker å sette spirene lyst, i romtemperatur, når de først er begynt å spire, for at de skal bli grønne og utvikle klorofyll. Følg ellers fremgangsmåten med skylling etc., som forklart over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *