Dillolje

Posted in : Smakssatte oljer, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Friske urter kjøpt på butikken har vanligvis kort levetid, særlig en spinkel urt som dill. De faller raskt sammen og visner, og ofte blir det til at man kaster resten når man har brukt det man trenger, rett og slett fordi man ikke vet hva man ellers kan gjøre med den. Men istedenfor å kaste en så smakfull plante kan du heller lage dillolje av den! Bruk stavmikseren og kjør restene av dillplanten(e) i olje sammen med litt salt, pepper og noen dråper sitronsaft, så har du nydelig tilbehør til det du måtte ønske. Tantemat synes den passer helt utmerket til å ha på fiskegrateng, men du kan også ha den til kokt eller stekt fisk, til fiskekaker eller til å dryppe noen dråper av oppå en (fiske)suppe. Eller du kan prøve den som dressing til en lun potetsalat. Det finnes sikkert mange andre måter å bruke den på også, så her er det bare å prøve seg frem! Ihvertfall er dette en kjempefin måte å ta vare på en fullt brukbar plante på, som ellers ville blitt kastet! Lettvint er det også! Det er ikke mange minuttene du trenger til å fjerne de stygge bladene og kjøre resten av planten sammen med de øvrige ingrediensene, for så å ende opp med et nydelig tilbehør.

Og det er selvfølgelig ikke bare dill du kan gjøre dette med. Rester av en hvilken som helst annen urt kan også brukes på denne måten, og du kan godt blande forskjellige typer urter.

Oppbevar oljen i kjøleskap.

 

 

DILLOLJE

TID: 10-20 minutter.

Blir til ca. 1,5 dl dillolje

 

Du trenger:

 

 

  • Restene av en dillplante eller to
  • Ca. 1,5 dl god, extra virgin olivenolje (nok til å dekke knivene i stavmikserbollen)
  • Noen dråper nypresset sitronsaft
  • Salt (gjerne flaksalt)
  • Nykvernet sort pepper

 

Slik gjør du:

 

 

Fjern eventuelle stygge blader fra dillplanten(e) og ha resten i stavmikserbollen. Ta med mesteparten av stilkene også. Tøm over så mye olje at det står over knivene til stavmikseren, ellers vil den ikke fungere som den skal. Kvern over litt pepper, ha i en klype salt og press i noen dråper sitronsaft til slutt. Kjør blandingen til dillkvastene er helt finfordelt og smak om du vil ha i mer salt/pepper/sitronsaft.

For å få en litt tydeligere smak kan du ha dilloljen over i en kasserolle og varme den forsiktig opp til det såvidt begynner å syde. Extra virgin olivenolje må ikke varmes opp for mye, for da vil noe av næringsverdien gå tapt. Avkjøl dilloljen og ha den over på et passende glass eller flaske. Om du føler for det kan du også sile den gjennom et fint sileklede, men det er ikke nødvendig.

Enten du siler den eller ikke vil det danne seg bunnfall i glasset/flasken når den står, så dilloljen bør alltid ristes eller røres opp før bruk.

Nytes til fisk, som foreslått innledningsvis, eller bruk den der du synes den passer!

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *