HomeHovedretter Fisk Farsemat Fiskekaker med hvitløk og purreløk

Fiskekaker med hvitløk og purreløk

Posted in : Farsemat, Fisk, Hovedretter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

I den kalde årstiden, når kvaliteten på fisken er best, tar Tantemat gjerne en tur ned på brygga og kjøper helt fersk fisk direkte fra fiskebåtene. Formålet denne gangen er å lage fiskekaker. Det er flere typer hvit fisk som egner seg til det, både lyr, hyse og lysing, men denne dagen var det kun lyr å få kjøpt. Så er det bare å komme seg hjem til kjøkkenet, filetere fisken og lage farse.

Har du hverken mulighet eller lyst til å bruke hel fisk som utgangspunkt, kan du istedet kjøpe ferdig filetert fisk på butikken. For å få et best mulig resultat bør ikke fisken ha vært frosset, så be om å få den helt fersk. Fiskefilet som har vært frosset vil ikke gi deg den seige farsen som du er ute etter, men en «kort» farse, det vil si grynete, som gjør at kakene lettere vil falle fra hverandre.

I denne oppskriften spes farsen ganske mye, noe som gir rimelige hverdagskaker. Men med både hvitløk og purreløk tilsatt blir de så gode at du kanskje finner ut at du like godt kan servere dem på en søndag!

Tantemat lager fiskefarse av 2 kg fiskefilet, men du kan godt skalere ned og lage av 1 eller 1/2 kg også. Men har du tid er det alltid lurt å lage en stor porsjon når du først er i gang, og så er det bare å legge det du ikke spiser i fryseren! Enkelt og lettvint å ta etter når du vil ha en rask og god, hjemmelaget middag senere en gang!

Tantemat anbefaler at du ser på TIPS 1, 2, 3 og 4 nederst i dette innlegget før du begynner å lage fiskefarsen, så kan du se bilder og få gode råd i forbindelse med fileteringen samt bearbeidingen av farsen.

 

 

FISKEKAKER MED HVITLØK OG PURRELØK

TID: Som sagt lager Tantemat farse av 2 kg fiskefilet, noe som tar litt over 3 timer tilsammen, etter at fisken er filetert. Har du mindre mengde fiskefilet tar det selvfølgelig kortere tid.

Til 16-20 personer om du lager av 2 kg fiskefilet

 

Du trenger:

 

 

 • 2 kg fiskefilet uten skinn og ben (Tantemat bruker lyr, men du kan også bruke lysing eller hyse, eller en blanding)
 • 1 stor purreløk
 • 4 fedd hvitløk
 • 4 ss smør til å surre løken i
 • 2 liter helmelk
 • 8 ss potetmel
 • 4 egg (kan utelates)
 • 10 ts salt
 • 1 ts revet muskatnøtt
 • 2 ts hvit pepper (helst nykvernet)
 • Smør til å steke fiskekakene i

 

Slik gjør du:

Start med å finhakke løk og hvitløk. Surr den i smøret på middels varme i 2-3 minutter, til den begynner å falle sammen. Trekk kasserollen fra platen og la det avkjøles.

Kutt fiskefilet uten skinn og ben i små biter og ha i foodprocessoren sammen med saltet og kjør det noen omganger. (Å kjøre fiskekjøttet sammen med saltet først gjør at farsen blir seig). Ha i potetmel og kjør et par runder til. Så skal du tilsette melken, litt om gangen, og kjøre farsen jevn mellom hver gang: Ha krydderet i sammen med 2. speing med melk. Bruker du egg i farsen har du det i sammen med nest siste speing med melk. Ha løkblandingen i sammen med den siste speingen med melk (da unngår du at de små løkbitene blir alt for finfordelt og «forsvinner». Tantemat synes det ser finere ut når det er tydelige biter av løk i kakene).

Når farsen er ferdig spedd kan du steke en prøvekake for å kjenne om du synes smaken er passe eller om du vil tilsette mer salt eller krydder. Når du er fornøyd med smaken steker du fiskekakene gylne i smør i stekepannen. Det tar 2-3 minutter eller kanskje mer på hver side, avhengig av hvor tykke du lager dem. Gi dem et forsiktig trykk med stekespaden. Kjennes de faste er de ferdig stekt.

Spis fiskekakene som de er, med pesto, dillolje eller annet tilbehør, og server gode poteter og de grønnsakene du liker ved siden av.

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

 

TIPS 1: Når du har skåret filetene fra skroget vil det sitte endel fiskekjøtt igjen på benene. Bruk en skje og skrap det av og ta det med i fiskefarsen.

 

 

For å fjerne skinnet av fileten er det en fordel å begynne nederst. Lirk kniven inn mellom skinnet og fiskekjøttet, ta godt tak i fiskeskinnet, legg kniven flatt og før den fremover samtidig som du drar i skinnet.

 

 

Øverst på fileten, i overgangen mellom den tykke ryggfileten og den tynne buken, sitter det ben. Føl deg frem med fingrene til hvor de sitter og skjær dem ut, som vist under.

 

 

 

TIPS 2: NB! Når man lager fiskefarse er det veldig viktig at alle ingrediensene er kalde, ellers risikerer du at farsen blir «kort» og at fuktigheten forsvinner ut av kakene når du steker dem. La alle ingrediensene stå i kjøleskapet slik at de blir helt kalde, og ha gjerne også blandebollen i kjøleskapet en stund. Hvis du lager mye farse så du blir stående lenge og steke, er det lurt å la mesteparten av fiskefarsen stå i kjøleskapet mens du steker opp for eksempel en fjerdedel om gangen.

 

TIPS 3: Når man lager fiskefarse av så mye som 2 kg fiskefilet er det lurt å spe opp og lage farse av for eksempel 1/2 kg om gangen og så eventuelt blande dem sammen til slutt før du begynner å steke. Det er ikke mange foodprocessorer eller kjøkkenmaskiner som er så store at du kan spe 2 kg fiskefilet til farse på én gang.

 

TIPS 4: Når man lager fiskefarse i foodprocessor vil den bli ganske fin, så hvis du vil ha grove kaker bør du heller kverne fiskefileten sammen med salt og potetmel en gang eller to og spe den med de andre ingrediensene etterpå – for hånd eller i kjøkkenmaskin eller foodprocessor med eltekrok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *