HomeHovedretter Fisk Seigryte med løk og tomater

Seigryte med løk og tomater

Posted in : Fisk, Hovedretter, Sei on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Sei er en rimelig og mettende fisk som er utmerket som hverdagsmiddag. Den kan kombineres med det meste av grønnsaker, men Tantemat synes den gjør seg ekstra godt med løk og fennikel og noen små, søte tomater på toppen.

I denne gryten tilsettes ingen væske, siden grønnsakene avgir så mye at det er nok i seg selv. Dessuten er de surret i smør, som i tillegg til å bidra med væske også gir fylde og nydelig smak. Sei er mager fisk og grønnsaker er også magert, så derfor er det ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for å bruke endel smør her. For ekstra smak og fylde kan du ha i mer enn det som står i oppskriften, for eksempel inntil 100 gram tilsammen.

Denne oppskriften er rikelig til 2 personer, men vil rekke til både 3 og 4 hvis du serverer en litt større forrett først. Server seigryten med kokte poteter og/eller ferske baguetter og smør.

 

 

SEIGRYTE MED LØK OG TOMATER

TID: Ca. 50 min.

Rikelig til 2 personer. Nok til 4 om du serverer en forrett først.

 

Du trenger:

 

 

 • 400 gr seifilet uten skinn og ben (200 gr per person)
 • 1 stor, gul løk
 • 1 stor fennikel
 • 1 stor purreløk (gul løk, fennikel og purreløk utgjør tilsammen noe over 800 gr).
 • 200 gr små, søte tomater
 • 1/2-1 dl hakket gressløk (bruk gjerne frossen om du ikke har frisk)
 • 1 terning fiskebuljong
 • 4-5 ss sitronsaft
 • 1 + 1 ts sitronpepper
 • 1 + 1 ts salt
 • 80 (eller inntil 100) gr smør

 

Slik gjør du:

 

 

Skyll alle grønnsakene godt og del dem opp i biter. Fennikel trenger mer varmebehandling enn gul løk og purreløk og bør skjæres opp i mindre biter enn de to sistnevnte. Del tomatene i to.

Skjær seifileten opp i passe serveringsstykker.

Smelt smøret i en vid og dyp panne og la først fennikelbitene surre ved noe over middels varme i 2 minutter. Ha i løk og purreløk og la det surre videre i 4 minutter. Rør jevnlig.

Strø over 1 ts sitronpepper og 1 ts salt. Smuldre buljongterningen over og ha i 2-3 spiseskjeer av sitronsaften. Ha i gressløken og bland alt godt sammen.

Fordel tomatene over grønnsakene og legg fiskestykkene på toppen. Trykk dem litt ned i grønnsakene. Krydre fiskestykkene med 1 ts sitronpepper og 1 ts salt og ha over resten av sitronsaften.

 

Legg lokk på og skru ned varmen slik at det bare såvidt småputrer i pannen. La seigryten stå slik til fisken er gjennomkokt, ca. 10-15 minutter. Den er ferdig når den er hvit og fast, slik du ser på bildet under.

 

 

Strø eventuelt mer gressløk over gryten ved servering, og husk å sette frem salt – gjerne flaksalt, som inneholder mer mineraler og har en tydelig saltsmak – og pepperkvern, så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken om de ønsker det. Kokte poteter, for eksempel pimpernell eller mandelpoteter, smaker godt ved siden av. Om du vil kan du i tillegg, eller i stedet, servere ferske baguetter og smør til!

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *