HomeTilbehør Grønnsaker Tantes potet- og rotfruktgrateng

Tantes potet- og rotfruktgrateng

Comments : 2 Posted in : Grønnsaker, Poteter, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Både poteter og grønnsaker hører med til middag, så hvorfor ikke forene dem i en smakfull grateng? Det er en bitte lite grann festligere måte å servere dem på, og dessuten er det da ikke så nødvendig med en saus ved siden av.

En grateng passer til det meste av steker og stekt eller ovnsbakt kjøtt, og du kan også servere den til kjøttkaker, karbonadekaker eller pølser. Dessuten kan den varieres i det uendelige, alt etter hva du liker eller hva som er å finne i butikken. Melne poteter hører alltid med, siden de er stivelsesrike og binder det hele godt sammen, men ellers kan du bruke nesten hva som helst av rotgrønnsaker. I denne oppskriften har Tantemat brukt sellerirot, pastinakk, gulbeter og hvitbeter, men du kan også bruke andre typer beter, persillerot, kålrot, søtpoteter eller purreløk. Den eneste rotgrønnsaken som ikke passer inn her er rødbeter, siden de trenger mye mer varmebehandling enn de andre og dessuten ville farget hele gratengen rød. Så dermed er det opp til deg: følg Tantemats oppskrift, eller bruk de grønnsakene du liker og i det blandingsforholdet du selv ønsker. Alt kommer til å smake godt! Bare husk at du bør ha minst en tredjedel melne poteter for at gratengen skal bli passe fast.

Denne oppskriften er rikelig til 2 personer. Skal du lage til flere er det bare å skalere opp!

 

 

TANTES ROTFRUKTGRATENG

TID: 60-80 min.  (Ca. 20 min. (skrelling og oppdeling) + ca. 15 min. (koking) + ca. 15 min. (i ovnen) + 10-20 min. (tiden gratengen skal hvile etter steking)).

Rikelig til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1 kg poteter og grønnsaker, hvorav melne poteter bør utgjøre minst tredjeparten av vekten  (her er det brukt mandelpoteter, sellerirot, gulbete, hvitbete og pastinakk)
 • 1 gul løk
 • 2 hvitløksfedd
 • 2,5 dl helmelk
 • 2,5 dl kremfløte
 • 1/2 ss salt
 • Ca. 30 gr smør

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 250ºC.

Smør et ildfast fat, ca. 24 x 24 cm, med smør.

Skrell poteter og grønnsaker og del dem i 1/2-1 cm skiver eller biter (betene trenger lengre varmebehandling enn sellerirot, poteter og pastinakk og bør skjæres opp i tynnere skiver/biter).

Hakk løken og finhakk hvitløken.

 

 

Ha melk og fløte i en kasserolle og ha i oppdelte poteter, grønnsaker, løk og hvitløk. Bland inn salt. La alt få et oppkok og la det så småkoke under lokk til det er nesten gjennomkokt. Rør innimellom så det ikke setter seg fast i bunnen.

Tøm alt i det ildfaste fatet og legg smøret i tynne skiver oppå gratengen. Sett fatet inn på midterste rille i stekeovnen og la gratengen steke i ca. 15 min., til den begynner å boble og få farge. Ta fatet ut av ovnen og la det stå 10-20 min. før servering.

 

 

Som nevnt passer denne gratengen til det meste av kjøtt. På bildet under ser du den servert som tilbehør til Ovnsbakte skiver av kalveskank og med friske spinatblader vendt med en vinaigrette samt små, søte tomater ved siden av. En deilig og mettende søndagsmiddag som du også kan servere til påske eller andre høytider, når du har lyst på noe ekstra godt!

 

Vel bekomme!

 

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Lise Samuelsen
  mars 28, 2018 at 9:33 am

  Hei Grethe. Mange flotte oppskrifter og gode ideer du serverer på bloggen din. Bra for meg som er litt ide-fattig mår det gjelder mat. God påske og hils.
  Hilsen fra «Nyttårsaften-Lise»

  • tantemat
   april 3, 2018 at 12:50 pm

   Hei, Lise! Tusen takk for hyggelig melding! Er veldig glad for at bloggen min kan komme til nytte! Håper dere har hatt en nydelig påske på fjellet. Vi var i Georgia i 5 dager i påsken, og da fikk jeg også med meg endel gode ideer til nye matretter. De kommer på bloggen etterhvert! Takk, og hils du også! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *