HomeForretter Silkemyk avocadokrem med reker

Silkemyk avocadokrem med reker

Posted in : Forretter, Grønnsaker, Skalldyr on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

I påsken har vi både lyst og lov til å unne oss noe ekstra godt, og gjerne noe som kan tas som en liten forrett ved siden av et glass hvitvin eller champagne. Godbitene som du her får oppskrift på kan serveres ferdig dandert, eller du kan sette frem avocadokrem og topping og la hver enkelt forsyne seg som de vil. Kombinasjonen av den silkemyke avocadokremen med sprø croustades eller bruschetta sikres best ved at kremen has på like før godbitene skal spises, slik at de ikke blir stående med kremen på og blir bløte og slappe. Det gir slett ikke den samme smaksopplevelsen!

Den luftige avocadokremen er mild og rund i smaken, og Tantemat tipper den vil falle i smak hos både store og små! Som vanlig kan du utelate chili om du er redd for at det skal bli sterkt, men om du er litt i tvil vil Tantemat absolutt anbefale at du prøver å lage for eksempel halvparten av avocadokremen med chili (da selvfølgelig bare en halv) og den andre halvparten uten, så kan du sammenligne og kanskje finne ut at chilien slett ikke er dominerende, men heller bare setter en liten spiss på det hele. Det kan jo være morsomt å utfordre egne smaksløker en gang i blant!

I oppskriften har Tantemat foreslått reker i lake som topping, men ta en titt på TIPS 1 til slutt i dette innlegget, så ser du at de kan erstattes av andre godsaker fra havet også. Alternativt kan du velge å servere avocadokremen med flere forskjellige av dem.

Denne oppskriften rekker til mange, så kanskje får du noe til overs. Se på TIPS 2 nederst hvordan du best kan oppbevare eventuelle rester.

 

 

SILKEMYK AVOCADOKREM MED REKER

TID: 25-30  min.

Til 8-10 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 4 avocado
 • 1 liten rødløk eller 1/2 stor
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 rød chili (kan sløyfes)
 • 2 + 2 ss nypresset sitronsaft
 • 1 1/2 ts salt
 • 1/2 – 3/4 ts hvit pepper (helst nykvernet)
 • 1 korianderplante
 • 1 boks reker i lake (170 gr)
 • Bruschetta eller croustades
 • Korianderblader og biter av sitronskiver til pynt.

 

Slik gjør du:

Finhakk rødløk og chili.

Rens avocado for skall og sten og ha dem i en bolle sammen med korianderblader (men spar noen til pynt). Ha i 2 ss sitronsaft og mos dette med stavmikser til det er jevnt og luftig.

 

 

Ha finhakket rødløk og chili i avocadorøren og press hvitløken oppi. Ha i salt, pepper og 2 ss sitronsaft. Bland alt godt sammen med en sleiv og smak til. Kanskje vil du ha i mer salt, pepper eller sitronsaft?

 

 

Legg avocadorøren på en bruschetta eller fyll den i croustades-skåler. Pynt med reker, korianderblader og en liten bit av en sitronskive. Nytes sammen med et glass hvitvin, for eksempel en riesling, eller champagne! Mmmm…

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Reker, fra lake eller ferske, er nydelig på toppen av denne luftige avocadokremen. De er salte og møre og gir dermed en god kontrast til den umamismakende kremen, men du kan også velge andre salte og smakfulle ingredienser istedenfor eller i tillegg, for eksempel rogn (lodderogn, løyrom, lakserogn, ørretrogn e.l.), stekte, tynne skiver av kamskjell krydret med salt og pepper, røkt laks eller ørret. Prøv deg frem og finn din favoritt!

 

TIPS 2: Hvis du får rester av avocadokremen kan den holde seg et par dager i kjøleskapet, men siden avocado har en tendens til raskt å bli mørk bør du gjøre som følger: Ha kremen i en liten skål og press den godt sammen så det ikke blir luftlommer i den. Glatt ut overflaten og ha over litt nypresset sitronsaft, gjerne blandet med litt vann. Legg plastfolie oppå og press den lett nedpå overflaten slik at eventuelle luftlommer forsvinner. Grunnen til at avocado blir mørk er at den reagerer med luft og oksiderer. Det er ikke farlig, men ser ikke så pent ut og reduserer smaken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *