Fiskekraft

Posted in : Fiskekraft, Kraft/buljong on by : tantemat Stikkord: ,

Når du har filetert hvit fisk trenger du ikke kaste skroget etterpå, bruk det heller til å koke deilig fiskekraft av! Du kan bruke alle typer hvit fisk: hyse, lyr, hvitting, lysing, torsk eller flatfisk, enten bare én type eller en blanding av flere. Kraften kan du bruke som basis for en fiskesaus eller til å lage nydelig fiskesuppe av.

 

 

FISKEKRAFT

TID: 1-1 1/2 time

 

Du trenger:

 

 

  • 1 kg skrog av filetert fisk
  • Så mye vann at det dekker fiskeskroget. Mål opp hvor mye vann du bruker, og for hver 1,5 liter vann har du i:
  • 1 gulrot
  • 1 gul løk
  • 1 nellikspiker
  • 3 hele, hvite pepperkorn
  • 1 laurbærblad
  • 1 ts salt

 

Slik gjør du:

Skyll fiskeskroget og pass på å fjerne mest mulig av blodrester. Klipp bort gjellene og del skroget opp i grove biter. Legg dem i en kasserolle og fyll på så mye kaldt vann at det dekker. La det koke opp uten lokk og skum av (det vil si at du fjerner det grå skummet som har dannet seg på vannet ved hjelp av en skje eller en hullspade).

Skrell løk og gulrot og del dem i grove biter. Legg dem og krydderne oppi kasserollen og la det trekke/syde, delvis tildekket av lokk, i 1/2-1 time. Trekk kasserollen fra platen og la det avkjøles. Fjern fiskeskrog og krydder og sil kraften. Du kan fryse den ned slik den er, eller du kan redusere den, det vil si at du koker den veldig forsiktig i en vid kjele lenge, slik at mengden reduseres og smaken dermed blir mer konsentrert.

Frys ned i passende mengder, for eksempel 3-5 dl, så har du din egen deilige, hjemmelagede kraft som basis til fiskesaus eller fiskesuppe når du trenger det.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *