HomeHovedretter Fisk Farsemat Hjemmelagede fiskeboller

Hjemmelagede fiskeboller

Posted in : Farsemat, Fisk, Hovedretter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Fiskeboller er lett mat som både små og store liker, og det er enkelt å lage dem selv. Det er ikke mange ingrediensene som trenges, og med en foodprocessor er speingen fort gjort. Kjøp ferdige fiskefileter i butikken, kjør dem sammen med egg og matfløte pluss salt og litt krydder og kok bollene i lettsaltet vann. Lager du én porsjon, som er nok til 4-5 personer, tar det 45-60 minutter, litt avhengig av hvor mange boller kasserollen din rommer om gangen.

Hvis du har tid og anledning kan det være lurt å lage en stor porsjon og fryse ned. Da bruker du kanskje litt lengre tid på kjøkkenet i denne omgangen, men den tiden sparer du inn når du senere kan ta dine egne, ferdiglagede fiskeboller opp av fryseren. Se TIPS 1 nederst i dette innlegget hvordan du best fryser ned fiskebollene.

Istedenfor å kjøpe ferdige fileter i butikken kan du kjøpe hel fisk og filetere selv. Da må du beregne litt ekstra tid til filetering, men fordelen er at du kan koke deilig kraft av fiskeskroget etterpå. Klikk på lenken Fiskekraft, så ser du hvordan du kan gjøre det.

Som sagt er det enkelt å lage fiskeboller, men som med all annen fiskemat er det viktig at alle ingrediensene, pluss gjerne også blandebollen som du bruker, er så kald som mulig, så avkjøl alt i kjøleskapet først. Dessuten bør fisken være helt fersk, det vil si at den ikke skal ha vært frosset. Hvis du passer på disse forutsetningene får du fine fiskeboller med god konsistens. Egg i farsen er også med på å gi fin konsistens, men kan utelates.

I denne fiskefarsen er potetmel brukt som bindemiddel. Du kan dermed glede deg over at fiskebollene trygt kan serveres til en person med glutenallergi!

 

 

 

HJEMMELAGEDE FISKEBOLLER

TID: Med ferdige fileter 45-60 minutter. (Kanskje 10 minutter mer om du kjøper en hel fisk og fileterer selv).

Til 4-5 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 0,5 kg filet uten skinn og ben av hvit fisk (om du velger å kjøpe hel fisk og filetere selv, trenger du en fisk på ca. 1,5 kg for å få ca. 0,5 kg renskåret fiskefilet. Tantemat har brukt lyr, men du kan også bruke hyse eller lysing, eller en blanding av to eller alle tre)
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/4 ts hvit pepper (helst nykvernet, som gir mest smak)
  • 1/4 ts revet muskatnøtt
  • 1 egg (kan utelates)
  • 1 1/2 ss potetmel
  • 1/2 liter matfløte

 

 

Slik gjør du:

Kok opp 2 liter vann med 2 ss salt til å koke/trekke bollene i.

Del fiskefiletene i mindre biter. Kjør dem sammen med saltet i en foodprocessor i noen sekunder. (Dette for at fiskefarsen skal bli seig). Ha i egget og kjør noen sekunder til. Ha i pepper, muskatnøtt og litt av matfløten og kjør noen sekunder igjen. Strø potetmel over og ha i litt matfløte og kjør til det er godt blandet. Spe deretter i resten av matfløten litt etter litt, og kjør farsen til den er jevn og fin.

 

 

La vannet med salt såvidt kokes opp igjen og kok/trekk en liten prøvebolle. Smak om du vil blande mer salt eller krydder i farsen. Når du er fornøyd med smaken former du boller (se TIPS 2 nederst i dette innlegget hvordan du gjør det) og koker/trekker dem i saltvannet. Vannet skal ikke boblekoke, da vil bollene bli tørre, det skal kun syde. Når du har lagt så mange boller i vannet at det er fullt i kasserollen, lar du bollene trekke i 7 minutter før du tar dem opp med hullsleiv og lar dem renne av.

Fiskebollene kan serveres med hvit saus, eller du kan bruke dem i en fiskesuppe eller en fiskegryte.

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Om du lager en stor porsjon fiskeboller kan de fryses ned slik: Legg dem flatt utover i en plastpose, sug all luft ut av posen og sett en klype på. Fryst på denne måten går det raskere å tine dem når du tar dem ut av fryseren igjen.

TIPS 2: Du former fiskebollene enklest med hånden og en spiseskje. Fukt håndflaten med vann og dypp spiseskjeen i kaldt vann. Ta en passe mengde fiskefarse opp med skjeen og bruk den til å forme fiskebollen ved å dreie farsen noen ganger rundt inni håndflaten til den blir jevn og glatt. Legg fiskebollen i det varme kokevannet og dypp skjeen i kaldt vann igjen før du former neste fiskebolle på samme måte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *