HomeTilbehør Grønnsaker Stekte pølser og bønnesalat med sennepsvinaigrette

Stekte pølser og bønnesalat med sennepsvinaigrette

Posted in : Grønnsaker, Hovedretter, Kjøtt, Pølser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Stekte pølser med bønnesalat er enkel og lettlaget hverdagsmat som både smaker og metter godt. Bønnesalaten inneholder også endel grønnsaker, så dermed får vi i oss både vitaminer, mineraler, gode plantestoffer og langsomme karbohydrater, og ekstra mye protein fra bønnene. Innimellom kan vi godt erstatte noe animalsk protein fra kjøtt med planteproteiner, og med bønner i maten kan du redusere mengden kjøtt. Bønner er også bra for oss fordi de inneholder mye fiber, noe som er god «mat» for tarmbakteriene og dermed kjempebra for fordøyelsen og dermed helsen vår!

I denne salaten kan det være lurt å blande inn bitene av rødbeter forsiktig helt til slutt, for å unngå at hele salaten skal bli rødbeterød! Litt avfarging er ikke til å unngå, men da er det bare å trøste seg med at grønnsaker med sterke farger er ekstra sunne, siden det betyr at de inneholder mye antioksidanter!

Som sagt er denne middagen både enkel og lettlaget, men rødbetene krever litt tid i stekeovnen (1-1,5 time), og de hvite bønnene krever tid og planlegging hvis du tar utgangspunkt i tørre bønner, så les gjennom oppskriften på forhånd sånn at du gjør ting i riktig rekkefølge. Istedenfor å ta utgangspunkt i tørre bønner, kan du kjøpe ferdige på boks.

 

 

STEKTE PØLSER MED BØNNESALAT

TID: 15-20 minutter til bønnesalaten

TID: 10-15 minutter til pølsene

 

Til 4-6 personer

 

BØNNESALAT

Du trenger:

 

 

  • 350 gr kokte, hvite bønner
  • 1 boks kikerter (400/240 gr)
  • 1 boks røde bønner (400/240 gr)
  • 1 pose frosne aspargesbønner (250 gr)
  • 2 små, bakte rødbeter
  • 100 gr agurk
  • 4-6 reddiker
  • 2 gule spisspaprika
  • 2 små, røde stjerneløk eller 1/2 rødløk
  • Frisk, hakket persille til å strø over

 

Slik gjør du:

Du kan bruke hvite bønner fra boks, men du kan også ta utgangspunkt i en pose tørre, hvite bønner og bløtlegge og koke dem. Da kan det være greit å tilberede hele posen på én gang, og det du ikke bruker i denne salaten kan du fryse ned porsjonsvis til senere bruk.

Bløtlegging og koking gjør du på denne måten: Legg bønnene i bløt i rikelig med kaldt vann i minst 6 timer. Tøm av vannet, skyll bønnene og kok dem i nytt, kaldt vann. Ha så mye vann i kasserollen at det står 3-4 cm over bønnene. (Du må gjerne ha et par hønsebuljongterninger i kokevannet, det gir bedre smak). Kok opp, demp varmen og la bønnene småkoke under lokk i 1-1,5 time, til de er møre, men ikke kokt istykker. Tøm av vannet og la bønnene bli litt avkjølt før du skal ha dem i salaten.

Bak rødbetene med skall i stekeovnen ved 190ºC i 1-1,5 time, til de er møre. La dem avkjøles litt før du skreller dem og deler dem opp i små terninger.

Skyll alle grønnsakene. Rens paprika for frø og del dem i passe biter. Skjær agurken i tykke skiver som du igjen deler i mindre biter. Skjær reddikene i tynne skiver. Legg dem eventuelt i iskaldt vann og sett dem i kjøleskapet til du skal blande dem inn i salaten, for at de skal holde seg så sprø som mulig.

Rens og del løken i tynne båter.

 

 

Kok opp så mye vann i en kasserolle at det vil dekke aspargesbønnene. Ha i 1 ts salt og de frosne bønnene, kok opp og la dem koke et par minutter før du siler av vannet.

Tøm kikerter og røde bønner i hver sin kasserolle og varm dem forsiktig i egen kraft. Sil av kraften.

 

Bland først alle de varme bønnene i et stort fat og bland inn Sennepsvinaigrette. Bland deretter inn alle de andre grønnsakene – rødbetene helt til slutt.

 

 

Server salaten lun ved siden av stekte pølser.

 

STEKTE PØLSER

Beregn 200-250 gr pølse pr. person. Du kjenner best din egen familie, så velg de pølsene du vet faller i smak, men grove pølser med mye smak er mer mettende enn fine og milde pølsetyper. Tantemat har brukt Vossakorv og karripølser.

Del pølsene i biter eller skiver og stek dem i smør i stekepanne.

Legg den lune bønnesalaten opp på et fat og legg de stekte pølsene ved siden av. Dryss over litt persille til slutt.

Så er det bare å nyte en smakfull, sunn og mettende hverdagsmiddag!

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *