HomeHovedretter Fisk Laksewok med asparges og fennikel

Laksewok med asparges og fennikel

Comments : 2 Posted in : Fisk, Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Laks og ørret, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , ,

Av og til er det den enkleste tingen i verden å gjøre som  myndighetene råder oss til, nemlig å spise mer fet fisk og grønnsaker. En laksewok med masse friske grønnsaker med fine, sterke farger både smaker godt og gjør godt. Den raske varmebehandlingen gjør at grønnsakene beholder både den knasende sprøheten og de fine fargene, og dermed blir det ekstra fresht. Server ris eller pasta til, og gjerne som fullkornsprodukter om du vil ha det ekstra sunt og mer mettende.

I denne woken er det både chili og fersk ingefær, noe som gir god smak og litt sting uten at det blir for mye, synes Tantemat, men er du redd for at det skal bli (for) sterkt, er det bare å redusere mengden, eller utelate det helt, om du foretrekker det. Isåfall bør du heller krydre med sort pepper, helst nykvernet, som gir best smak.

Å lage selve woken går raskt, det som tar tid er kuttingen som du gjør på forhånd. Men når resultatet ligger friskt og fint på tallerkenen din, vil du kjenne at det er verdt det! Husk å koke ris/pasta slik at den er ferdig litt før eller samtidig med woken, slik at grønnsakene og fisken slipper å stå og vente, da mister de både friskhet og farge!

 

 

LAKSEWOK MED ASPARGES OG FENNIKEL

TID: 45-50 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 600-700 gr laksefilet uten skinn og ben
 • 100 gr ferdig forvellet riske eller annen sopp (se TIPS nederst i dette innlegget)
 • 3 røde stjerneløk eller 1 liten rødløk
 • 1 liten fennikel
 • 1 pk sugar snaps/sukkererter (150 gr)
 • 1 rød spisspaprika
 • 1/2 bunt asparges
 • 5-6 stilker vårløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 rød chili
 • 20 gr fersk ingefær
 • Olje til å steke i (gjerne extra virgin olivenolje)

Noe grønt til å drysse over, for eksempel koriander. Eller du kan bruke estragon eller kjørvel.

 

SAUS:

 • 2,5 dl vann
 • 1 terning hønsebuljong
 • 3 ss østerssaus
 • 2 ss soyasaus (gjerne din egen hjemmelagede (Soppsoya), om du har)
 • 1 toppet ts potetmel

 

Slik gjør du:

Start med å lage sausen slik at den står klar:

Kok opp vannet med buljongterningen i og visp til den er oppløst. La det avkjøles og tilsett østerssaus, soyasaus og potetmel. Visp godt sammen og sett det til side, det skal oppi woken etter at alle ingrediensene er ferdig varmebehandlet.

 

WOKEN:

Skyll og rens alle grønnsakene og pass på å tørke dem. Hvis det er vann på grønnsakene kan det sprute når du skal woke dem i oljen. Etter hvert som du deler dem opp bør du legge dem i hver sine skåler, siden de skal varmebehandles hver for seg.

Fjern frøene fra chilien og skjær den opp i tynne strimler eller finhakk den. Skrell ingefær og del den også opp i tynne strimler eller finhakk den. Skrell og finhakk hvitløken eller del den opp i tynne skiver. Skrell stjerneløk/rødløk og skjær opp i tynne båter. Brekk av den nederste, seige delen av aspargesen og del dem opp i passe biter. Skjær de øverste, grønne stilkene av fennikelen i tynne skiver og skjær resten opp i tynne biter eller strimler. (Fennikelen er en relativt hard grønnsak og trenger mer varmebehandling enn de øvrige ingrediensene, derfor er det en fordel å skjære den tynt for at varmebehandlingen av den skal gå raskere). Del de øvrige grønnsakene samt sopp, hvis du har det, opp i passe biter.

Skjær laksefileten opp i 1/2 cm tynne skiver.

 

 

Varm opp 2-3 spiseskjeer olje i en wok til du ser at den begynner å bli tyntflytende og du kan kjenne med håndflaten over at den er skikkelig varm.

Alle grønnsakene skal rørestekes i olje i ca. 1/2 minutt før du tar dem opp med en hullsleiv og legger dem over på et fat mens du tar neste. (Å røresteke vil si at du rører i dem hele tiden mens de varmebehandles, slik at de ikke blir brent eller setter seg fast i bunnen av wokpannen). Rørestek grønnsakene etter tur, og ha om nødvendig mer olje i wokpannen hvis den blir tørr.

Start gjerne med soppen, hvis du bruker det. Rørestek i 1/2 minutt (hvis du har riske) eller til væske er kommet ut og fordampet om du har kjøpt fersk sopp. Deretter røresteker du stjerneløk/rødløk og de øvrige grønnsakene etter tur. Hvitløk, chili og ingefær røresteker du samtidig før du tar dem opp. Til sist steker du laksen, men vær forsiktig når du røresteker den, siden den lett går i stykker.

Når du er ferdig med å røresteke alle grønnsakene og laksen, visper du godt i sausen før du har den i wokpannen og lar den få et oppkok mens du visper. Visping både før og under koking er viktig for at potetmelet skal blande seg med væsken og ikke klumpe seg.

Ha alle grønnsakene oppi sausen og la dem bli gjennomvarme. Til slutt rører du forsiktig inn lakseskivene. Pynt med friske urter på toppen og server straks, sammen med (fullkorns)ris eller -pasta.

Sett gjerne både soyasaus og tabasco på bordet, og selvfølgelig (flak)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken om de ønsker det, og nyt en sunn og god middag med verdens beste samvittighet!

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: Riske er en skogsopp som ikke er å få kjøpt på butikken, og kan selvfølgelig utelates. (Den er ikke med på bildet av ingrediensene). Eller du kan erstatte den med for eksempel kantareller eller en annen type sopp som du liker, om du ønsker det.

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Elin Holand
  mai 1, 2018 at 6:28 pm

  Bravo Grethe, du er så flink.
  Fristende, gode beskrivelser?
  Dette inspirerte ihvertfall meg. Skal bli flinkere til å steke grønnsakene hver for seg når jeg lager wok!!?☺️

  • tantemat
   mai 3, 2018 at 8:57 am

   Hei, Elin! Takk for hyggelig tilbakemelding! Og lykke til med din neste wok, håper du får riktig sprø og freshe grønnsaker! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *