HomeHovedretter Kjøtt And Andebryst med nektariner og teriyakisaus

Andebryst med nektariner og teriyakisaus

Posted in : And, Hovedretter, Kjøtt on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Andebryst er festmaten fremfor noe og enkelt å tilberede. Til det mørke, smakfulle kjøttet, stekt slik at fettlaget blir deilig sprøtt, passer det veldig godt med frukt ved siden av, og da særlig nektariner, som har både god syre og god sødme. Er du av dem som er glad i chili smaker det kjempegodt til, sammen med vårløk. Hvis ikke kan du erstatte den med litt rød paprika istedet.

Til andebryst med tilbehør og Teriyakisaus passer det spesielt godt med Potet- og sellerirotstappe. Har du egen, hjemmelaget Teriyakisaus er den selvfølgelig best, men hvis ikke kan du kjøpe den på butikken.

Dette er et festmåltid som du kan lage når som helst du måtte få lyst på det, og hvorfor ikke bytte ut den tradisjonelle laksen på 17. mai med andebryst istedet?

Denne retten er sterkt inspirert av en Eyvind Hellstrøm-oppskrift, men likevel forskjellig og med sin egen Tantemat-vri.

 

 

 

ANDEBRYST MED NEKTARINER OG TERIYAKISAUS

TID: 30-40 minutter

Til 4 personer:

 

Du trenger:

 

 

  • 2-4 andebryst (150-200 gr pr. person)
  • 1-2 ts pepper
  • 1-2 ts salt
  • 4 nektariner (1 pr. person)
  • 1-2 røde chili
  • 2-4 stilker vårløk (1/2-1 per. person)

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 60-65ºC. (Se TIPS nederst i dette innlegget angående varmegradene og hvor lenge du kan la kjøttet stå i stekeovnen).

Klipp bort overflødig fett fra andebrystene, det vil si den delen som «henger utenfor» selve kjøttet. (Du trenger ikke kaste det, del det heller i mindre biter og stek det sprøtt sammen med selve andebrystene og server det ved siden av). Skjær ruter i fettet med en skarp kniv. Pass på at du bare skjærer i fettet og ikke ned i kjøttet.

Del nektarinene i to og skjær ut stenen. Rens chili for frø og skjær i strimler. Skjær vårløken i strimler på skrå.

 

 

Krydre andebrystene godt med salt og pepper på begge sider. Varm opp en stekepanne (helst en jernpanne) til godt over middels varme og stek dem i stekepannen uten fett. Kjøttet skal stekes med fettsiden ned først, og da vil det smelte og gi nok fett til hele stekeprosessen. Pass på varmen og skru den ned slik at de stekes uten å bli brent. De skal stekes ca. 10 minutter med fettet ned og så ca. 5 minutter med kjøttsiden ned, men det er litt avhengig av tykkelsen og hvor rødt du ønsker det i midten. NB! Ikke kast fettet i stekepannen, det trenger du til å steke tilbehøret i.

Når kjøttet er stekt legger du det med fettsiden opp i et ildfast fat og sette det inn i stekeovnen ved 60-65ºC til det skal serveres. La det stå minst 10-15 minutter før du skjærer det opp i tynne skiver for servering.

Etter at andebrystene er ferdig stekt skal nektariner, vårløk og chili stekes/varmes i fettet i stekepannen.

Stek først nektarinene i ca. 3 minutter på begge sider på noe over middels varme. Først på snittflaten og så på den andre siden. Legg dem til side (eventuelt i det ildfaste fatet sammen med andebrystene i stekeovnen. NB! Se TIPS til slutt i innlegget.) og stek så chili og vårløk i pannen i høyst et halvt minutt mens du rører. Pass på at det ikke blir brent.

Skjær andebrystene i skiver, legg det pent opp og server sammen med nektariner og chili- og vårløkblandingen. Potet- og sellerirotstappe passer utmerket ved siden av, sammen med teriyakisaus. Drikk gjerne en god rødvin til, for eksempel av druen pinot noir, og nyt et festmåltid. Det har du fortjent!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Kjøttet tåler godt å stå i stekeovnen ved 60-65ºC en god stund. Tantemat har hatt det stående i opptil en time, men da ved 60ºC. Skal det stå kortere, for eksempel et kvarter, kan du sette ovnen på 65ºC. Å steke kjøttet i god tid kan være praktisk hvis du skal ha gjester og ikke vil stå på kjøkkenet i siste liten, eller hvis du skal servere en forrett først. Nektarinene kan ligge i det ildfaste fatet sammen med kjøttet hvis det skal stå bare 10-15 minutter, men hvis kjøttet skal stå lenger bør nektarinene stekes like før servering. Chili- og vårløkblandingen bør heller ikke stå i stekeovnen, men gjøres klar like før servering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *