HomeGjestekokker Lises hvite pizza med sopp, blåmuggost og nøtter

Lises hvite pizza med sopp, blåmuggost og nøtter

Comments : 2 Posted in : Gjestekokker, Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Lunsjretter, Pizza, Pizza, Skogsopp, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Lise elsker å plukke sopp og hun elsker en god pizza! Hennes hvite pizza passer det å lage i soppsesongen, når det er piggsopp å finne ute i skogen. Men hvis hun (eller du) er så heldig å ha et lite lager av piggsopp i fryseren, kan den lages hele året! Har du ikke tilgang til piggsopp kan du bruke kantareller istedet, det går like bra. Kombinasjonen sopp, blåmuggost og nøtter er kjempegodt!

Denne pizzaen passer både til lunsj og middag, eller du kan dele den opp i mindre biter og servere den som tapas, det er opp til deg. Den er fyldig og både litt salt og litt søt samtidig, så både store og små kan like den! Dessuten er den kjempeenkel å lage, særlig om du gjør det litt lettvint for deg selv og kjøper ferdig pizzabunn istedenfor å lage din egen!

 

 

LISES HVITE PIZZA MED SOPP, BLÅMUGGOST OG NØTTER

TID: Om du bruker ferdigkjøpt pizzabunn tar det ca. 20 minutter + 15-20 minutter i ovnen. Hvis du lager pizzadeigen selv må du beregne tid for å lage deigen og heve den, 45-60 minutter, i tillegg.

Nok til 4 personer som lunsj eller til 2 personer som middag

 

Til pizzadeigen:

Du trenger:

 

 

 • 2 dl vann
 • Ca. 4 dl hvetemel (helst tipo 0 eller 00 pizzamel, men du kan også bruke vanlig hvetemel)
 • 1/2 pk tørrgjær
 • 1/2 ts salt
 • 1 ss god extra virgin olivenolje til å ha i deigen + olje til å ha på stekeplaten + litt til å ha på deigen etter at den er ferdig knadd

 

Slik gjør du:

Varm opp vannet til litt mer enn 37ºC (kjenn med en finger, det skal være litt varmere enn lunkent (NB! Ikke for varmt, da blir gjæren ødelagt!)). Tøm vannet i en bolle, ha i tørrgjæren og rør rundt slik at all gjæren blir fuktet. La den stå et par minutter.

Ha i salt og olje og bland inn melet litt etter litt til du får en smidig deig. Etter hvert som den blir tykkere kan du ta den ut av bollen og kna den på et melet bakebord. Deigen er passe når den slipper bakebordet under knaingen.

Form deigen som en bolle og smør den inn i litt olje. Legg den tilbake i bakebollen og legg først over plastfolie og så et klede. La den stå lunt og heve seg til dobbelt størrelse. Imens gjør du klar fyllet:

 

Til fyllet:

Du trenger:

 

 

 • 100-150 gr ferdig forvellet piggsopp/kantareller (se TIPS nederst i dette innlegget om hvordan du forveller sopp), eller omtrent dobbelt så mye om du har fersk piggsopp eller ferske kantareller
 • 1-2 ss smør til å steke soppen i og ca. 1/2 ts salt og 1/4-1/2 ts sort pepper til å krydre den med
 • Ca. 1/2 boks creme fraiche (= ca. 1,5 dl)
 • 4-5 skiver blåmuggost, for eksempel Selbu blå (eller en annen blåmuggost som har kraftig smak)
 • 1 kule mozzarellaost (del den opp i skiver)
 • Ca. 1 neve valnøtter
 • Flytende honning til å helle over pizzaen ved servering

 

Slik gjør du pizzaen ferdig:

Sett stekeovnen på 220ºC.

Smelt smøret i en stekepanne på noe over middels varme og stek forvellet sopp i 4-5 minutter under jevnlig omrøring, til smøret er trukket inn i soppen. Smak til med salt og pepper underveis. Hell soppen over på et fat og la den avkjøles.

Når pizzadeigen er ferdig hevet kjevler du den ut så den dekker en stekeovnsplate. Ha godt med olje på stekeovnsplaten og legg pizzadeigen oppå.

Smør creme fraiche utover pizzadeigen og fordel deretter skiver av blåmuggost og mozzarella og den stekte soppen jevnt utover. Til slutt fordeler du valnøttene, eventuelt delt opp i mindre biter, jevnt utover.

 

 

Stek pizzaen på midterste rille i ovnen i 15-20 minutter, til den er gyllen.

 

 

Server pizzaen varm, rett fra ovnen, sett frem flytende honning så hver enkelt kan ta på så mye som de selv ønsker og nyt en deilig lunsj/middag!

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Forvelling av piggsopp/kantareller:

For både piggsopp og kantareller (og de fleste andre sopptyper) gjelder det at de mister omtrent halvparten av vekten når de blir forvellet. Beregn derfor dobbelt så mye fersk sopp som den mengden som er angitt som ferdig forvellet i oppskriften!

Legg den ferske, rensede soppen i kald stekepanne og slå platen på nesten full varme. Det vil etterhvert komme fuktighet ut av den. (Er soppen veldig tørr kan du ha et par spiseskjeer vann i pannen fra starten av, for å få satt igang prosessen). Når fuktigheten er helt fordampet er soppen ferdig forvellet og klar til å brukes i oppskriften.

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Ingrid Neergaard
  juni 11, 2018 at 9:57 am

  Hei tantemat!
  Denne pizzaen må jeg prøve. Den så både fristende og delikat ut.

  • tantemat
   juni 11, 2018 at 10:34 am

   Hei, Ingrid! Tantemat er sikker på at du kommer til å like den. Den er både mettende og smakfull, og nå er jo soppsesongen også like rundt hjørnet, med tilgang til både piggsopp og kantareller! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *