Ingrids ramsløkpesto

Comments : 4 Posted in : Blomster og blader, Gjestekokker, Ingredienser fra naturen, Kalde sauser, Sauser on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

I mai og begynnelsen av juni er ramsløken på sitt beste og klar til å plukkes. Hele planten er spiselig, men i Ingrids pesto er det kun bladene som brukes.

Ramsløken vokser på fuktige og skyggefulle steder, og Ingrid har funnet sitt eget «hemmelige» sted der det er massevis av den. Da er det bare å plukke med seg så mye blader man orker, og så er det rett hjem for å lage en deilig pesto.

NB! Det er viktig å gå nøye gjennom det man har plukket, så man ikke får med seg andre blader eller planter. Ramsløk kan forveksles med liljekonvall, som er giftig og absolutt ikke bør spises, så pass på både når du plukker og etterpå, når du går gjennom det, at det kun er ramsløk du får med deg. Om du gnir bladene mellom fingrene vil du kjenne en svak hvitløkslukt, men slå opp i en flora (se TIPS 1 om en nyttig bok, nederst i dette innlegget) eller søk på nettet for informasjon om og bilder av planten, så du er helt sikker. Før bruk bør du skylle bladene godt og legger dem utover et klede eller kjøkkenpapir og klappe dem tørre.  På bildet under ser du «fangsten» til Ingrid denne tidlige junidagen: tilsammen 300 gram ramsløkblader, skyllet og klappet tørr og klar til å brukes! 300 gram er herlig mye, men til én porsjon av oppskriften trenger du kun 100 gram.

 

 

Ramsløk kan brukes på mange måter, men Ingrids friske, grønne ramsløkpesto med en fin smak av hvitløk er noe av det beste. Server den som en kald saus ved siden av kjøtt eller fisk, vend den inn kokt pasta eller smør den på en bruschetta, eller du kan gjøre som Ingrid og ha den ved siden av fiskekaker, for eksempel Tantemats Fiskekaker med hvitløk og purreløk.

Har du først fått smaken på denne pestoen, er Tantemat sikker på at du kommer til å lage den om og om igjen!

 

 

INGRIDS RAMSLØKPESTO

TID: Den tiden det tar å plukke, skylle og tørke bladene + 15-20 minutter for å lage pestoen.

Én porsjon er nok til (ihvertfall) 6 personer.

 

Du trenger:

 

 

 • 100 gr friske ramsløkblader, skyllet og klappet tørre
 • 75 gr pinjekjerner
 • 25 gr valnøtter
 • 1-2 hvitløksbåter
 • 100 gr parmesanost (skorpen fjernet)
 • 1,5-2,5 dl god, extra virgin olivenolje (gjerne en som lukter litt «grønt»)
 • 1/2-1 ts (eller mer) flaksalt eller salt fra kvern
 • 1/2 ts (eller mer) nykvernet, sort pepper

 

Slik gjør du:

Del parmesanosten i mindre biter. Skrell og skjær hvitløksbåtene i små biter.

Ha ramsløkblader, ost, hvitløk, pinjekjerner og valnøtter i bollen til stavmikseren…..

 

 

og kjør det i noen sekunder til det begynner å blandes og bli grovdelt. Om du ikke får plass til alle bladene på én gang kan du dytte nedi flere etterhvert. De vil falle mye sammen når du begynner å kjøre dem i mikseren. Pass på å åpne og pakke ned innimellom, siden det vil ha en tendens til å flytte seg oppover i miksebollen. Hell i 1,5 dl olivenolje og ha i 1/2 ts av hver av salt og pepper. Kjør med stavmikseren noen sekunder til det er godt blandet. Ha i mer olivenolje etter hvert, til du får en smidig konsistens, og smak til med salt og pepper når den er passe. Den skal ikke være flytende, men fast og smidig. Tantemat synes pestoen er best når den er litt kornete og ikke helt findelt, men det er selvfølgelig opp til deg selv hvordan du ønsker den. Så er pestoen ferdig og klar til bruk! Bruk den helst helt nylaget, men om det blir noe til overs kan du se på TIPS 2 nederst i dette innlegget, om frysing av eventuelle rester.

Hell ramsløkpestoen i en fin skål og server den gjerne til Tantemats fiskekaker. Med sukkererter, brokkoli og mandelpoteter ved siden av blir det en nydelig middag på en varm og fin dag (eller når som helst ellers)!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: I boken «Norges spiselige planter og bær», av Norman og Railo, er det fine bilder og en god beskrivelse av ramsløk og forslag om forskjellige måter å bruke den på.

TIPS 2: Pestoen er aller best når den er helt nylaget, men har du plukket masse ramsløk og laget mye pesto, går det godt an å fryse den. Fyll den på små glass og legg det du ikke skal bruke i fryseren. Der holder den seg godt og smaker nesten som nylaget når du tar den frem senere. Husk bare at den må tines i kjøleskap over natten, og en halv time før bruk bør du ta den ut av kjøleskapet, slik at den blir temperert og smaken kommer bedre frem. Grunnen til at det er lurt å fryse den i små glass, er at du raskt spiser opp en forholdsvis liten porsjon. Skulle det likevel bli noe til overs, bør du helle så mye olivenolje på toppen at det dekker overflaten godt. Det forlenger holdbarheten i kjøleskapet.

4s COMMENTS

4 thoughts

 • Lise Samuelsen
  juni 5, 2018 at 2:37 pm

  Hei Ingrid og Tantemat. Flott oppskrift og bilde av en flott dame. Ramsløkpesto er noe av det bedre som finnes. Takk til Tantemat for mange flotte oppskrifter. God sommer.

  • tantemat
   juni 5, 2018 at 3:25 pm

   Hei, Lise! Takk for hyggelig kommentar! Høres ut som du kjenner til ramsløkpesto fra før og vet hvor godt det er! Helt enig, den er en av de aller beste pestoene. Hyggelig at du bruker Tantemat! God sommer til deg og dine også! Hilsen Tantemat

 • Ingrid Neergaard
  april 24, 2021 at 2:53 pm

  Takk til Tantemat for en herlig oppskrift på ramsløkpesto. Bedre ramsløkpesto finnes ikke. Den skal fortæres sammen med salmalaksburgere i dag. Bare prøv! Tiden er inne nå til å finne ramsløk.

  • tantemat
   april 24, 2021 at 3:25 pm

   Hei, Ingrid! Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding! Tantemat er veldig glad for at du liker pestoen, og er enig i at den smaker spesielt godt til laks! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *