HomeHovedretter Fisk Kremet pasta med røkelaks

Kremet pasta med røkelaks

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Både laks og ørret er fete fisketyper, men gjør seg likevel godt i en kremete saus sammen med pasta. Røkt laks eller ørret gir karakter til denne retten, og som i alle fløtesauser er en knivsodd kajennepepper og litt nypresset sitronsaft med på å gjøre sausen friskere og «lettere». Ferske, små, søte tomater ved siden av gir fruktighet og sødme, og er prikken over i’en til denne retten!

Dette er en mettende middag som både store og små kan like, men pass på saltmengden! Det kan variere etter produsent hvor salt den røkte laksen eller ørreten er, og ved oppvarming vil saltsmaken bli mer fremtredende, så vent helt til slutt med å smake til retten med salt. Bortsett fra at du selvfølgelig må ha litt salt i sausen for å unngå at den blir tam, slik som forklart i oppskriften under.

Tantemat har brukt rørpasta i denne retten, men du kan bruke en hvilken som helst type, alt etter hva du selv liker og foretrekker. Det er en fordel om du klarer å samordne kokingen av pasta med sausen, slik at pastaen er ferdig kokt og klar til å blande inn i sausen når den er ferdig. Helst bør sausen vente på pastaen, og ikke omvendt!

 

 

KREMET PASTA MED RØKELAKS

TID: 45-50 min.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 250 gr røkt laks- eller ørretfilet uten skinn og ben
 • 300 gr fersk laksefilet uten skinn og ben
 • 250 gr rørpasta (eller annen type pasta)
 • 1 ss smør
 • 1 sjalottløk
 • 2 dl tørr hvitvin
 • 3 dl kremfløte
 • 1,5 dl matfløte
 • 1-3 ss nypresset sitronsaft
 • 1/2-1 ts hvitpepper
 • 1 knivsodd kajennepepper
 • 1 dl hakket gressløk (eller mer, etter smak)
 • 150 gr sukkererter (bruk gjerne sugar snaps, som er sprø og søte)
 • 200-250 gr små, søte tomater (skal serveres ved siden av)
 • Litt salt til den kremete sausen

 

Slik gjør du:

Skrell og finhakk sjalottløken. Kutt sukkerertene i mindre biter og del tomatene i båter. Hakk gressløken.

Skjær røkt laks eller ørret i strimler og fersk laks i ca. 2 x 2 cm terninger.

 

 

Begynn med den kremete sausen: Smelt smøret i en kasserolle på middels varme og la sjalottløken surre i smøret til den er blank. Rør innimellom. Hell i hvitvinen og la det småkoke til den er redusert til halv mengde. Ha i kremfløte og matfløte og la det småkoke til det begynner å tykne, 5-10 minutter. Smak til med sitronsaft og litt salt slik at den ikke lenger er «tam» i smaken (røkt laks eller ørret som skal i sausen etterpå kan være salt, så derfor må du være forsiktig med saltingen her) og smak til med hvitpepper. Ha i en knivsodd kajennepepper og bland godt. Tilsett røkelaks, fersk laks og sukkererter og la det få et raskt oppkok. Rør til slutt inn gressløken og den nykokte, varme pastaen og smak eventuelt til med mer salt.

Pynt med gressløk og server straks, og sett frem tomatbåtene i en skål så hver enkelt kan forsyne seg selv.

 

Vel bekomme!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *