Rosenbladmarmelade

Comments : 2 Posted in : Blomster og blader, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Fra begynnelsen av juni blomstrer de viltvoksende, rødrosa rosene langs strendene og fyller luften med nydelig roseduft når solen skinner på dem og det er godt og varmt. Rosenes kronblader er spiselige og kan brukes til både gele, eddik og marmelade, og her skal du få oppskrift på marmelade. Den får en vakker, mørk rødlilla farge og smaker godt til både is og ost, eller tenk å kunne starte dagen med den nydelige marmeladen på en toast til frokost! En bedre måte å ta vare på sommeren på finnes nesten ikke!

Det tar litt tid å sanke nok rosekronblader til å lage marmelade av, men på en varm sommerdag er det jo en glede å kunne være ute i fint vær og fylle tiden med en nyttig aktivitet. Og når du kommer inn og skal rense og skylle de flotte rosekronbladene, kan du fremdeles glede deg over den nydelige roseduften som følger med, og som minner om gammeldags, ekte roseparfyme!

Tantemat har brukt rosekronblader fra viltvoksende roser langs kysten, men hageroser er også spiselige og kan brukes, forutsatt at de ikke er sprøytet. For sluttresultatets skyld bør de ha en fin rosa eller rød farge. Plukk dem helst når de nettopp har åpnet seg, og for opplevelsens skyld er det morsomst med duftende roser: når du senere åpner et glass med marmelade vil du fremdeles kunne kjenne den deilige roseduften!

Mot slutten av dette innlegget kan du se to bilder av rosene som vokser langs kysten og som er brukt i denne oppskriften.

 

 

 

 

ROSENBLADMARMELADE

TID: Ca. 45 min., pluss den tiden det tar å plukke og gå gjennom rosekronbladene.

Gir ca. 5 dl ferdig marmelade.

 

Du trenger:

 

 

 • 250 gr rosa eller rødrosa rosekronblader
 • 1,5 dl vann
 • 250 gr sukker
 • Ca. 0,5 dl nypresset sitronsaft

 

Slik gjør du:

Gå gjennom rosekronbladene og fjern eventuelle stygge blader. Skyll dem i kaldt vann, rist dem og legg dem over på et bomullsklede eller la dem renne av seg i et dørslag så du får fjernet mest mulig av skyllevannet.

Ha rosekronblader og vann i en tykkbunnet kjele og la dem få et oppkok. Sil så kronbladene fra og hell vannet, som nå har fått en nydelig, rødlilla farge, tilbake i kjelen sammen med sukkeret. La dette småkoke i 5-10 minutter, til det begynner å bli tykt og seigt.

Ha i sitronsaft og kronblader og la det småkoke i 10-15 min., til det begynner å tykne.

 

 

 

Ta kasserollen fra platen og fyll marmeladen i varme, sterile glass (se TIPS nederst i dette innlegget ang. sterilisering).

Rosenbladmarmeladen kan nytes til is, ost eller på en toast.

 

Vel bekomme!

 

 

Under ser du en nærbilde av rosene som er brukt i denne oppskriften, og på bildet deretter ser du hvordan de vokser langs kysten.

 

 

TIPS: Du kan sterilisere glass ved å la både dem og lokkene få et oppkok i vann. Ta glassene opp med for eksempel en pølseklype og fyll dem med varm marmelade mens de ennå er varme. Ta lokket opp av det kokende vannet og sett det straks på glasset. For å unngå at du brenner deg kan du bruke en ren, fuktig klut til å holde i glass og lokk med når du håndterer dem.

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Irene Greftegreff
  august 27, 2019 at 11:27 pm

  Hei!

  Er ikke disse rosene som vokser langs kysten nyperoser/rynkeroser? Jeg har disse i hagen på hytta, og de skal passes godt på for ikke å spre seg veldig utover. Blant annet skal ikke greinene kastes i kompost, men må brennes.

  Supert å finne en oppskrift i alle fall. Dette skal prøves neste år!

  • tantemat
   august 28, 2019 at 10:23 am

   Hei, Irene!

   Ja, det stemmer! Mener de er svartelistet, det vil si at det ikke lenger er lov for gartnerier å selge dem, og de skal begrenses for ikke å spre seg. Så da er det jo fint å kunne bruke rosebladene som dufter så deilig, og også eventuelt å bruke selve nypene når de blir modne, så unngår man at frøene sprer seg. Morsomt at du vil prøve marmeladen, den smaker og dufter som rosene! Lykke til!

   Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *