HomeHovedretter Sjømannsgryte

Sjømannsgryte

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kvernet kjøtt/kjøttdeig on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Sjømannsgryte, eller sjømannsbiff som det heter hvis man bruker rent kjøtt istedenfor karbonade/kjøttdeig, er en gammel og velprøvd gryterett og kan lages til på mange forskjellige måter. Tantemat foretrekker å ha i tomater og krydre med paprikapulver og hvitløk for å få litt mer smak. Likevel er dette en veldig mild og «snill» gryterett, og hvis du vil «jazze» den litt opp kan du godt doble mengden av både salt, pepper, paprikapulver og hvitløk, og i tillegg ha i 2-3 friske, røde chili, om du, som Tantemat, liker den varme og litt spisse smaken som den gir. Eventuelt kan du ha i 1/2-1 ts tørket chili. Dessuten går det an å bruke kraftigere buljong eller bytte ut buljongen helt eller delvis med øl, gjerne mørkt sådant. Med dette har du flere valgmuligheter, slik at du kan finne frem til din egen versjon av denne gode gryteretten. Start gjerne med å lage den helt etter oppskriften her først, og så kan du senere prøve deg frem med økende mengder av salt og krydder. Uansett smaker det godt med ferske baguetter eller brød og godt smør ved siden av!

Om du ønsker å gjøre gryteretten litt mer lettvint, kan du bruke gode, ferdig kjøpte karbonadekaker istedenfor å lage dine egne.

Oppskriften rekker til 2-3 personer, så skaler opp om du skal servere til flere!

 

 

SJØMANNSGRYTE

TID: Steke karbonader og klargjøre gryteretten tar ca. 45 min. I tillegg trenger gryteretten 1-2 timer i stekeovnen eller på kokeplate.

Til 2-3 personer

 

Du trenger:

 

 

Til karbonadene:

 • 400 gr karbonadedeig eller kjøttdeig
 • 1 melen, kokt potet
 • 1 egg
 • 1 dl matfløte eller vann
 • 1-1 1/2 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • 1 ts paprikapulver
 • 1-2 ss smør til steking

 

Grønnsaker/buljong:

 • 800 gr melne, rå poteter (for eksempel mandelpoteter eller pimpernell)
 • 2 store, gule løk
 • 8 store tomater
 • 2-3 fedd hvitløk
 • 5 dl kjøttkraft (1-2 terninger kjøttbuljong + vann)
 • Noen kvaster fersk timian

Persille eller annet grønt til å drysse over

 

Slik gjør du:

Rør først saltet godt inn i kjøttdeigen/karbonadedeigen. Visp egget lett og rør det, sort pepper og paprika inn i kjøttdeigen/karbonadedeigen. Skrell og knus den kokte poteten, bland den med fløte/vann og bland dette godt inn til slutt.

Smelt smøret i en godt varm (jern)panne og brun kjøtt/karbonadekakene raskt på begge sider. De skal ikke være gjennomstekt. Ta dem opp og legg dem til side.

Kok opp buljongterning og vann og sett til side.

Skrell poteter og løk og skjær dem og tomatene opp i 1/2 cm skiver. Rens og finhakk hvitløken.

 

 

Hvis du vil tilberede Sjømannsgryten i stekeovnen bruker du et ildfast fat, eller en kasserolle hvis du vil koke den på ovnstoppen.

Legg poteter, løk og tomater lagvis i ildfast fat eller kasserolle og strø finhakket hvitløk på toppen. Fordel karbonadene oppå og legg på noen kvister fersk timian. Tøm over buljongen og legg på lokk.

 

 

Bak gryteretten på midterste rille i stekeovnen eller la den såvidt småkoke på en ovnsplate i 1-2 timer, til poteten og løken er mør. (Se TIPS 1 nederst i dette innlegget angående bake/koketid,og TIPS 2 angående hva du kan gjøre med eventuell buljong/kraft som blir til overs).

Dette er en rustikk rett, så sett gryten på bordet og server direkte fra den. Strø over finhakket persille og/eller andre ferske urter om du har, og ha gjerne nystekte baguetter eller ferskt brød og godt smør til. Da får du også med deg mer av den gode kraften i gryten! Husk også å sette frem salt- og pepperkvern så den som vil kan etterkrydre på egen tallerken!

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Når grønnsaker bakes/kokes i noe annet enn rent vann vil de trenge mer tid for å bli ordentlig gjennomkokte og møre. I denne gryteretten er poteter og løk møre nok til å bli spist etter en time, men de melne potetene kommer mer til sin rett og alt blir mye bedre om retten får bakes i enda 1 time.

 

TIPS 2: Når du har spist denne gryteretten vil du sannsynligvis sitte igjen med en god del kraft. Ikke kast den, men frys den ned så du senere kan bruke den i en saus eller en gryterett, eller du kan bruke den til å koke suppe av! Hvis du planlegger å bruke den til suppe eller i en gryterett trenger du heller ikke sile den, slik du helst bør hvis du vil bruke den som buljong i en saus. Slike rester som dette er gull verdt – de er alltid mer smakfulle enn fonder eller buljongterninger som du får kjøpt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *