HomeKaker og desserter Bær Multe-«panna cotta» (multedessert uten stener)

Multe-«panna cotta» (multedessert uten stener)

Posted in : Bær, Bær, Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Sommeren 2018 har så langt vært usedvanlig varm og tørr, men til tross for det er det multeår i år! Kanskje er du så heldig å ha ditt eget multested der du kan plukke bærene til denne desserten selv, men hvis ikke bruker det å være multer å få kjøpt på butikken.

De fleste liker nok den fine smaken av multer, men er ikke fullt så begeistret for alle stenene. Da blir løsningen å presse saften ut av bærene, slik at man beholder all den gode, fine multesmaken, men unngår stenene!

Denne multedesserten er basert på en gammel nordnorsk dessert som ble kalt moltebærmelk og som Tantemat har funnet i boken «Ville bær» av Gudrun Ulltveit. Men istedenfor å bare lage en «melk» har Tantemat tilføyd gelatin for å få en stiv dessert som blir nesten som en panna cotta. Den kan spises som den er, eller du kan servere med litt multesaft som saus og/eller en skje multesyltetøy, om du ønsker det. Har du et glass multelikør til, vil det forsterke den gode smaken. Du kan også prøve med noen dråper av en appelsinlikør over desserten.

 

 

 

 

MULTE-«PANNA COTTA» (MULTEDESSERT UTEN STENER)

TID: Dette er en dessert som i seg selv er rask å lage, men saften trenger tid til å avkjøles og desserten trenger tid til å stivne etter at gelatinen er hatt i, så lag gjerne desserten tidlig samme dag eller dagen før du skal spise den. Husk bare å ta den ut av kjøleskapet ca. 15 minutter før den skal serveres slik at den ikke er iskald ved servering, da kommer smaken bedre frem.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

Til multesaften:

  • 0,5 liter friske, rensede multer
  • 2 dl vann + 1,5 dl vann
  • 1 dl sukker

Dette gir 6-7 dl multesaft

Til selve desserten:

  • 3 dl multesaft
  • 5 plater gelatin
  • 2 dl kremfløte

 

Slik lager du multesaften:

Bland multene med 2 dl vann og gi det et oppkok. Gni bærene gjennom en sikt, slik du ser på bildet under. Kok opp restene i sikten med 1,5 dl vann og gni gjennom sikten.

 

 

Kast restene av bærene, rør ut sukkeret i saften og sett den til avkjøling i kjøleskapet. Du trenger bare 3 dl til desserten, så se på TIPS nederst i dette innlegget hva du kan gjøre med resten av saften.

 

Slik lager du selve multedesserten:

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Kok opp ca. 1/4 dl vann i en liten kasserolle eller metallkopp, ta den av platen og løs opp gelatinplatene, én om gangen, i vannet.

Visp den oppløste gelatinen godt inn i 3 dl av den avkjølte multesaften, og bland så dette med 2 dl kremfløte. Smak om du vil ha i mer sukker. Hell blandingen i en serveringsskål eller i porsjonsskåler. Dekk til med plastfolie og la stivne i kjøleskapet.

Husk å ta desserten ut ca. 15 minutter før servering. Spis den som den er, eller du kan bruke noe av multesaften som er igjen som saus til desserten. Isåfall bør du kanskje søte den litt mer med sukker eller melis, som er lettere å røre ut.

Ved servering kan du helle litt saus over desserten, eller du kan servere den i en mugge ved siden av. For å understreke at dette er en multedessert kan du ha litt multesyltetøy på toppen. Pynt med noen dekorative, spiselige blomster, om du har. Du kan også dryppe over litt multelikør eller noen dråper av en appelsinlikør. Et glass multelikør ved siden av vil ytterligere understreke den fine smaken av multer!

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: Hvis du lager dessert til 4 personer, som i denne oppskriften, blir det multesaft til overs. Den kan du eventuelt søte litt ekstra og ha som en saus til desserten, eller du kan fryse den ned slik at du kan lage dessert ved en senere anledning også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *